Tarkista, onko ensiapulaukussasi varmasti tarpeelliset tarvikkeet

Ensiapulaukku kuuluu joka kotiin ja autoon, mutta moni laiminlyö laukun säännöllisen tarkastuksen ja ylläpidon. Ensiapuvarusteista kannattaa kuitenkin huolehtia, sillä koskaan ei tiedä, milloin ne tulevat tarpeeseen.

Ensiapulaukun tulee pitää sisällään olennaiset apuvälineet, joita hätätilanteissa voidaan tarvita.

– Laukun sisältö riippuu siitä, missä sitä käytetään: tuleeko laukku kotiin, autoon vai vaikka mökille? Ainakin siellä pitää olla perussidetarpeita: kunnollisia taitoksia, laastareita, kolmioliinoja ja kylmäpakkaus, Suomen Punaisen Ristin ensiapukouluttaja Henna Korte listaa.

Autoillessa varusteita tarvitaan onnettomuuksien varalle. Autoon on syytä varata myös esimerkiksi taskulamppu, joka voi tulla tarpeeseen pelastustoimissa pimeällä tiellä.

– Auton ensiapulaukussa kuuluisi olla turvaliivi sekä enemmän ja isompia sidetarpeita, kuten vaikkapa kolmioliinoja.

Kaikkia pelastustarpeita ei kuitenkaan kannata pakata takakonttiin. Turvavyöleikkuria ei kannata jättää ensiapulaukkuun, vaan sen pitäisi olla sisällä kuljettajan käsien ulottuvilla.

– Jos auto kierähtää ympäri ja olet jumissa ylösalaisin, turvavyöleikkuri takakontissa ei auta ollenkaan. Sen pitäisi olla paikassa, josta sen saa vaikka ylösalaisin roikkuessa, kuten esimerkiksi aurinkolipan alla, Henna selittää.

Studio55.fi/Milja Atu

Lue myös:

    Uusimmat