Näin vaara vaanii ravintolassa – Älä tee tätä kohtalokasta virhettä!

Saiko joku pöytäseurueestasi palan ruokaa väärään kurkkuun? Pidä varasi, jotta mukava illallinen ei saa kohtalokasta päätöstä.

– Aikuisten tukehtumiskuolemat ovat yllättävän yleisiä, Suomen Punaisen Ristin ensiapukouluttaja Henna Korte paljastaa.

Myös se, missä niitä yleisimmin sattuu, voi tuntua yllätykseltä. Korte nimittäin kertoo, että tasokkaassa ravintolassa ruokailu päättyy toisinaan traagisesti.

– Syödään hyvää pihviä, seurustellaan, jutellaan. Ruokailun lomassa kerrotaan hyviä juttuja ja nauretaan, Korte kuvailee.

– Silloin ruoka helposti menee väärään paikkaan.

Ravintolamiljöö voi myös pahentaa tilannetta onnettomuuden jo satuttua. Moni tekeekin pöydässä kohtalokkaan virheen.

– Pyydetään pöytäseurueelta anteeksi, ja siirrytään vessaan yskimään, Korte kertoo.

Nolostella ei kuitenkaan kannata, sillä sen seurauksena ihmisiä on tuupertunut suljettuihin tiloihin, jonne apu ei pääse ajoissa. Kaveria ei siis saa jättää yksikseen yskimään, vaikka mikä olisi.

– Ketään ei saa tällaisessa tilanteessa päästää poistumaan yksin seurueesta, Korte painottaa.

Heimlich pelastaa henkiä

Ruokapalan tai muun vierasesineen juuttuessa kurkkuun tulisi tukehtuvalle antaa napakka isku lapaluiden väliin. Tämän voi toistaa viisi kertaa, ja uhria voi kehottaa yskimään lyönnin aikana. Mikäli tämäkään ei poista tukosta, on hyvä hallita Heimlichin ote.

Kuulussa otteessa asetutaan autettavan taakse ja viedään molemmat kädet kainaloiden alta uhrin pallealle, rintalastan alapuolelle. Kädet pidetään päällekkäin nyrkissä ja sitten nykäistään lujaa taaksepäin yläviistoon. Voimaa otteessa käytetään niin paljon, ettei itse iskua harjoitella esimerkiksi ensiapukursseilla lainkaan.

– Idea on luoda niin suuri paine rintaonteloon, että vieras esine saadaan poistumaan, Henna valottaa.

Heimlichin ote on tuttu myös ravintoloiden henkilökunnalle. Heitä on ohjeistettu myös seuraamaan tukehtumistilanteita, jotta vessoihin kuolemisilta voitaisiin välttyä.

Lapsilla vieraiden esineiden juuttuminen kurkkuun on suhteellisen yleistä. Pienen lapsen tukehtuessa hänet tulisi asettaa polven päälle, pää alaspäin ja kohdistaa napakka lyönti lapsen lapaluiden väliin. Voimankäyttö tulee kuitenkin suhteuttaa lapsen kokoon. Tämän voi toistaa viidesti, jonka jälkeen turvaudutaan Heimlichiin.

Jo itse seisomaan kykenevään lapseen Heimlichin otetta sovelletaan yhtä nyrkkiä ja lapsen kokoon mukautettua voimaa käyttäen. Pienillä, alle kaksivuotiailla lapsilla, ote toteutetaan paineluna rintalastan päältä.

Ensiarvoisen tärkeää tukehtumistilanteessakin on muistaa soittaa apua ajoissa paikalle.

Juttu on julkaistu alunperin tammikuussa 2012.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Esa Juntunen/Suomen Punainen Risti ja Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat