Tällä laitteella maallikko voi pelastaa pysähtyneen sydämen

Elvytystilanne ei katso aikaa eikä paikkaa, sillä esimerkiksi sydänvika voi iskeä äkisti vaikka kaupassa, kokouksessa tai lentokoneessa. Yhä useampi taho varautuukin elvytyksiin defibrillaattoreilla: laitteilla, joilla myös täysi maallikko pelastaa hengen hetkessä ja helposti.

Nopea avunhälyttäminen eli sotto 112 on elvytystilanteissa tärkeää, sillä aikuisten elvytyksissä suuressa osassa on kyse sydänperäisestä vaivasta. Silloin tarvitaan avuksi usein defibrillaattoria, jonka sähköimpulssi pysäyttää sydämen hetkellisesti ja auttaa siten potilaan sydäntä palautumaan normaaliin rytmiin.

Puoliautomaattisella defibrilaattorilla ihmishengen voi pelastaa tavallinen maallikkokin.

– Defibrillaattorin käyttö on äärimmäisen helppoa, Punaisen Ristin ensiapukouluttaja Henna Korte kertoo.

Laite puhuu suomea ja opastaa auttajaa, joten puoliautomaattista defibrillaattoria osaa operoida kuka vain; riittää, että laitteen saa käynnistettyä. Sähköimpulssilaitetta ei ole syytä pelätä, sillä haittaakaan sen käytöstä ei tosipaikassa ole.

– Jos autettavan sydämen rytmi on sellainen, ettei defibrillaatio auta, laite ilmoittaa sen. Se toimii vain niissä tilanteissa, joissa siitä on oikeasti hyötyä, Korte rauhoittelee.

Defibrillaattoreita on nykyään jo kaikissa suurimmissa kauppakeskuksissa ja tavarataloissa, laivaterminaaleissa ja rautatieasemilla, matkustajalautoilla ja lentokoneissa sekä esimerkiksi isojen hotellien vastaanotoissa.

Myös entistä useammat yritykset ovat hankkineet defibrillaattorin kaiken varalle ja kouluttaneet henkilökuntaa sen käyttöön.

– Aina, jos tilanne on se, että henkilö ei ole herätettävissä, hengitystä ei tunnu ja laite on saatavilla, on sitä syytä käyttää, Korte rohkaisee.

Maallikkodefibrillaattorin voi ostaa myös omaan kotiin tai vaikkapa kesämökille.

Studio55.fi/ Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja