Näissä paikoissa poliisin kamerat kyttäävät vielä torstainakin – vieläkö muistat, millaisia pikavoittoja ylinopeuksista jaetaan?

2:20

Poliisi on käynnistänyt tänä aamuna 24 tuntia kestävän nopeusvalvontamaratonin ja kertonut hyödyntävänsä kaikkia käytössään olevia automaattisia nopeusvalvontakameroita sekä kamera-autoja.

Pääkuvan video

Tällainen on poliisin kamera-auto – ja näin se toimii

Poliisi käynnisti keskiviikkona aamukuudelta vuorokauden kestävän, jo perinteeksi muodostuneen nopeusvalvontamaratonin. Käytössä on poliisin kaikki 120 automaattista nopeusvalvontakameraa ja 24 valvonta-autoa.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtajana toimiva ylikomisario Dennis Pasterstein paljasti Twitter-tilillään neljänkymmenen kameralla takuuvarmasti varustetun peltipoliisin sijainnin.

– Valvontaa kohdennetaan erityisesti alueille, missä on sattunut onnettomuuksia ja käytetään runsaasti ylinopeuksia. Valvontaa pyritään suuntaamaan myös kansalaisten poliisille antaman palautteen ja valvontapyyntöjen perusteella. Valvontapaikkoja ovat esimerkiksi koulujen alkamisen aikaan oppilaitosten ja päiväkotien lähistöt, poliisitarkastaja Kari Onninen Poliisihallituksesta kertoo.

– Nopeusrajoituksilla tasataan ajonopeuksia ja vähennetään ohitustarvetta sekä parannetaan tien välityskykyä. Tutkimusten mukaan prosentin muutos keskinopeudessa muuttaa loukkaantuneiden määrää kahdella prosentilla ja kuolleiden määrää neljällä prosentilla, Onninen sanoo.

Automaattikaluston lisäksi nopeuksiin puututaan myös poliisipartioiden voimin. Viime vuonna vastaavaan aikaan järjestetyssä maratonissa kamerat välähtivät autoilijoille yhteensä 4 303 kertaa ja vuonna 2016 yhteensä 5 290 kertaa.

– Poliisi toivoo, ettei tuota viimevuotistakaan rajaa rikottaisi tänä vuonna, vaan nopeudet pysyisivät maltillisina.

Näin ylinopeuksista sakotetaan


Rikesakon suuruuteen vaikuttavat sekä ylinopeus että tieosuuden nopeusrajoitus.

Nopeusrajoituksen rikkominen enintään 60 km/h:n alueella

  • Ylinopeutta enintään 15 km/h -> rikesakko 170 euroa
  • Ylinopeutta yli 15 km/h, mutta enintään 20 km/h -> rikesakko 200 euroa

Nopeusrajoituksen rikkominen yli 60 km/h:n alueella

  • Ylinopeutta enintään 15 km/h -> rikesakko 140 euroa
  • Ylinopeutta yli 15 km/h, mutta enintään 20 km/h -> rikesakko 200 euroa


Ylinopeuden ylittäessä 20 kilometriä tunnissa, rangaistaan kuljettajaa päiväsakoilla. Päiväsakon suuruuteen vaikuttavat kuljettajan tulot, kappalemäärään teon moitittavuus.

Teknisen varmuusvähennyksen jälkeen rikesakko annetaan, kun nopeusrajoitus ylittyy vähintään 7 kilometrillä tunnissa. Huomautuksella selviää, mikäli ylinopeutta on ollut 3–6 km/h.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja