Naislääkärit ovat tutkimuksen mukaan parempia pitämään potilaansa hengissä: "Eroilla on merkittävä vaikutus potilaiden terveyteen"

Tytöt saavat jo päiväkodissa kehuja kiltteydestä, pojat aktiivisuudesta 2:41
KATSO MYÖS: Naisten elämään kuuluu paljon vähättelevää kulttuuria. Tytöt saavat jo päiväkodissa kehuja kiltteydestä, pojat aktiivisuudesta.

Tutkimuksessa havaittiin, että naisten kuolleisuusprosentti laski, jos he kävivät naislääkärillä. Sama ilmiö toistui miespotilailla.

Tutkimuksen mukaan naislääkärit ovat parempia pitämään potilaansa elossa. Tutkimusta varten analysoitiin dataa vuosilta 2016–2019. Mukana oli noin 458 000 naispotilasta ja noin 319 000 miespotilasta.

Annals of Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan naispotilaiden kuolleisuusprosentti oli 8,15, kun lääkäri oli nainen, mutta 8,38 prosenttia, jos lääkäri oli mies. 

Myös miespotilaiden kohdalla naislääkärillä käyminen kannatti. Naisen hoitamilla potilailla kuolleisuusprosentti oli 10,15, kun mieslääkärillä käyneillä se oli 10,23 prosenttia.

– Tulos osoittaa, että nais- ja mieslääkärit harjoittavat lääketiedettä eri tavoilla, ja näillä eroilla on merkittävä vaikutus potilaiden terveyteen, tutkimusta tehnyt Yusuke Tsugawa muotoili tiedotteessa.

Naislääkäri saattaa kommunikoida paremmin naispotilaiden kanssa

Tutkijoiden mukaan eroille lääkäreiden tuloksissa voi olla monia syitä. On esimerkiksi mahdollista, että mieslääkäri aliarvioi naisen sairauden vakavuutta. 

Naisten kipua ei aina tunnisteta; esimerkiksi kuukautiskivut voivat sattua enemmän kuin sydänkohtaus. Viitteitä on siitäkin, että raskauspahoinvointi on alihoidettu vaiva, koska monilta lääkäreiltä puuttuu ajankohtainen tieto raskauspahoinvoinnin hoidosta; moni myös ajattelee, että pahoinvointi "kuuluu raskauteen".

Naislääkäri saattaa kommunikoida paremmin naispotilaiden kanssa, jolloin hän saa enemmän tärkeää tietoa diagnoosin tekemiseen. On myös mahdollista, että naispotilaalle on helpompaa tai mukavampaa paljastaa herkkiä tietoja naislääkärille tai olla hänen tutkittavanaan.

Hoito oli tapahtunut Yhdysvalloissa. Kaikki hoidetut olivat Medicare-sosiaalivakuutuksen omaajia, mikä voi osaltaan vaikuttaa tutkimuksen tuloksiin. Yusuke Tsugawan mukaan aihetta tulisi tutkia lisää.

– Aihepiirin parempi ymmärtäminen voisi johtaa sellaisten interventioiden kehittämiseen, jotka parantavat potilaiden hoitoa tehokkaasti.

Lue myös:

    Uusimmat