Raskauspahoinvointia voi hoitaa lääkkeillä, silti moni lääkäri kieltäytyy kirjoittamasta reseptiä – "Tämä nyt vaan kuuluu raskauteen"

Onko imetys varma ehkäisykeino? 3:10
KATSO MYÖS: Onko imetys varma ehkäisykeino ja mihin se perustuu?

90 prosenttia raskaana olevista kärsii jonkinasteisesta pahoinvoinnista. Oloa voi kuitenkin helpottaa pahoinvointilääkkeillä. Gynekologi Kia Lammen mukaan moni nainen kärsii turhaan, sillä monet lääkäritkään eivät ole ajantasalla raskauspahoinvoinnin lääkkeellisestä hoidosta.

Kuten usean muunkin naisten vaivan ja taudin kanssa, myös raskauspahoinvointi on alihoidettu vaiva, jonka kanssa monet odottavat äidit sinnittelevät turhaan.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Kia Lampi kertoo, että raskauspahoinvoinnin kanssa ei ole paras vaihtoehto "vain yrittää sinnitellä",  vaan sen hoitamisen voi aloittaa heti, kun oireita tulee.

– Ei tarvitse odottaa tiettyjä raskausviikkoja, eikä ole olemassa mitään pahoinvointi-, laihtumis- tai oksentamisrajaa. Lääkkeitä voi kokeilla, jos voi pahoin.

– Raskauspahoinvointi vaikuttaa työssä pärjäämiseen, psyykkiseen vointiin ja voi rajoittaa elämää todella paljon. Siksi sen kanssa ei kannata sinnitellä.

Lampi nosti aiheen esille @vulvadr-nimisellä Instagram-tilillään saatuaan aiheesta kysymyksen seuraajaltaan. Lampi on nostanut seuraajansa lähettämän viestin osaksi tekemäänsä kuvakarusellia Instagramissa.

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen tästä.

Viestissään lähettäjä kertoo seuranneensa vierestä, kuinka hänen ystävänsä on välillä sairauslomalla raskauspahoinvoinnin vuoksi, koska oksentaa useita kertoja päivässä. Viestissä kerrotaan ystävän myös laihtuneen useita kiloja oksentelun seurauksena.

Viestin kirjoittaja jatkaa, että neuvolassa odottavalle äidille on kerrottu, ettei asialle voi mitään ja ainoa hoitokeino raskauspahoinvointiin on tiputus sairaalassa, jos mikään ei pysy sisällä.

Lampi kumoaa päivityksessään väitteen siitä, ettei raskauspahoinvointiin voisi kokeilla pahoinvointilääkkeitä ja nimeää ne lääkkeet, joita odottajat voivat kokeilla.

Lisäksi hän kertoo, että närästyslääkkeet voivat olla hyvä lisä pahoinvoinnin hoitoon.

"Tämä nyt vain kuuluu raskauteen"

Lammen päivitys kirvoitti kiivasta keskustelua odottajien ja äitien keskuudessa. Usealla heistä tuntui olevan se kokemus, ettei raskauspahoinvointiin ollut saanut hoitoa.

Juuli Hämäläinen kertoo MTV Uutisille, että kärsi voimakkaasta raskauspahoinvoinnista toisen raskautensa aikana, mutta ei saanut vaivaan muuta hoitoa lääkäriltä kuin tutkimuksia.

– En pystynyt ensimmäiseen kuukauteen käymään töissä pahoinvoinnin takia. Koin jatkuvaa huonoa oloa ja oksetusta. Syömisen kanssa oli myös haasteita, kun kaikki ällötti.

– Kysyessäni lääkettä pahoinvoinnin helpottamiseksi lääkäri kertoi, ettei pahoinvointiin ole lääkettä, josta olisi apua ja joka olisi turvallista käyttää raskauden aikana.

Parhaillaan lasta odottava Sini puolestaankertoo MTV Uutisille, että kärsi rajusta pahoinvoinnista viikolle 15 asti.

– Etenkin töissä ja öisin oksentelu haittasi pahasti elämää. Terveydenhoitajalta ja lääkäriltä sain osakseni voivottelua ja toteamuksen, että tämä nyt vaan kuuluu raskauteen.

Sini haluaa esiintyä jutussa vain etunimellään, sillä hän ei ole vielä kertonut raskaudestaan kaikille läheisilleen.

Tästä syystä lääkärit eivät määrää tai suosittele pahoinvointilääkkeitä raskauspahoinvoinnin hoitoon

Myös eräs terveydenhoitaja kommentoi Lammen päivitystä aiheesta ja kertoo, että törmäsi työssään siihen, ettei lääkäri hänen pyynnöstään huolimatta kirjoittanut reseptiä pahoinvointilääkkeeseen raskauspahoinvoinnista kärsivälle potilaalle.

Terveydenhoitaja ei halua esiintyä artikkelissa nimellään suojatakseen yksityisyyttään hoitoalalla. 

Hän kertoo MTV Uutisille, ettei kaikilla lääkäreillä ole riittävää tietoa hyperemeesistä eli voimakkaasta raskauspahoinvoinnista ja siihen sopivasta lääkityksestä.

– En voi tietenkään asiakkaistani puhua, mutta yleisellä tasolla voin kertoa, että voimakas pahoinvointi on hyvin lamauttavaa ja kokonaisvaltaista. Se vaikuttaa odottajan ja koko perheen hyvinvointiin.

– Toimintakyky voi olla täysin pois ja tämä vaikuttaa mielialaan ja jaksamiseen. Tunteet tulevaa vauvaa kohtaa voivat olla ristiriitaiset. Odottaja yleensä tarvitsee lisäkäyntejä ja erityistä tukea neuvolasta.

Löystyykö vulva synnytyksessä ja vaikuttaako se nautintoon seksissä? Juttu jatkuu videon alla.

Löystyykö vulva synnytyksessä ja vaikuttaako se nautintoon seksissä? Gynekologi vastaa 1:20
Gynekologi Kia Lampi vastaa seksimyytteihin.

Kia Lampi epäilee, että monilta lääkäreiltä puuttuu ajankohtainen tieto raskauspahoinvoinnin hoidosta ja siksi niin moni odottaja jää edelleen ilman ohjattua lääkehoitoa.

– Synnytyspuolella ja gynekologian puolella lääkärit ovat perillä näistä uusista lääkkeistä, mutta jostain syystä tieto ei kulkeudu neuvoloihin tai työterveyshuoltoon. Siinä olisi parannettavaa.

Lampi arvelee, että osittain raskauspahoinvoinnin puutteelliseen hoitoon liittyy myös ajattelu siitä, että pahoinvointi raskauden aikana on luonnollista ja siksi sitä ei tarvitsisi hoitaa.

– Samalla tavalla myös synnytyskivut tai menopaussi ovat luonnollisia asioita, mutta silti niitä pitää hoitaa. Se, että naistyypillisiin vaivoihin ei saa hoitoa, vaikuttaa naisten hyvinvointiin todella paljon.

Lue myös:

    Uusimmat