Kuukautiskivut voivat sattua enemmän kuin sydänkohtaus – tästä se johtuu

Vulvamyytit murskaksi ja tutkimusmatka häpyhuulikirurgiaan 16:09
KATSO MYÖS VIDEO: Seksimyytit-sarjassa pistettiin vulvamyytit murskaksi ja tehtiin tutkimusmatka häpyhuulikirurgiaan.

Joidenkin naisten ja lääkäreiden mukaan kuukautiskivut voivat olla yhtä kivuliaita tai jopa kivuliaampia kuin sydänkohtaus. Kipuun löytyy selitys tietystä välittäjäaineesta, mutta kovien kuukautiskipujen kanssa ei kuulu jäädä kärsimään, vaan selvittää, onko taustalla esimerkiksi jokin gynekologinen sairaus.

Naiset ovat tietäneet sen jo ikiajat, mutta nyt myös lääkärit myöntävät sen: kuukautiskivut voivat olla lamaannuttavia ja jopa niin kivuliaita, että niitä on verrattu sydänkohtauksen aiheuttamaan kipuun, kertoo Business Insider.

Jo vuonna 2016 hedelmmälisyysterveyden asiantuntija John Guillebaud kertoi Quartz-sivustolla potilaidensa vertaavan kuukautiskipujaan liki sydänkohtaukseen.

Vuonna 2018 gynekologi Jen Gunter puolestaanhuomautti naisten terveyttä käsittelevässä blogissaan, että kuukautiskrampit voivat itse asiassa olla jopa kivuliaampia kuin sydänkohtaus, sillä useissa tapauksissa sydänkohtaukset aiheuttavat hyvin epämääräisiä oireita ja suhteellisen lievää kipua.

Itse asiassa 40 prosenttia naisista ei koe kipua lainkaan sydänkohtauksen aikana. Joten on vaarallista, että naiset ajattelisivat sydänkohtauksen aiheuttavan yhtä kovaa kipua kuin kuukautisten, sillä näin he saattavat ohittaa kohtauksen oireet.

Mutta miksi menkat sitten aiheuttavat niin kivuliaita kramppeja?

Vastaus löytyy kohdun kemikaaleista

Kuukautisten aikainen kouristava kipu johtuu kohdun limakalvolla valmistuvista luonnollisista kemikaaleista prostaglandiineista, kertoo Business Insider.

Prostaglandiinit saavat kohdun lihakset ja verisuonet supistumaan ja voivat johtaa kipureseptorien stimulaatioon.

Kohdun lihasten ja verisuonten supistelu voi saada kohtuun aikaan yhtä suuren paineen kuin synnytyksen työntövaiheessa, kertoo gynekologi Jen Gunter.

Kova kipu kuukautisten aikana ei ole normi, jota täytyy sietää

Epämukava olo ja lievät krampit kuukautisten aikana ovat normaaleja, mutta jos kipu on niin kovaa, että se estää sinua osallistumaan opintoihisi tai käymään töissä ja harrastuksissa, on syytä selvittää, onko kipujen taustalla jokin gynekologinen sairaus, kuten endometrioosi tai adenomyoosi.

Lue myös:

    Uusimmat