Mainos

Naislääkärin potilaat pysyvät paremmin hengissä

Naispuolisen kirurgin leikkaamat potilaat saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella pysyä paremmin hengissä kuin miesten operoimat. Ero ei ole kovin suuri, mutta samanlaisia havaintoja on tehty myös muissa lääkäriryhmissä.

British Medical Journalin julkaisemassa tutkimuksessa naiskirurgin potilaista 12 prosenttia harvempi menehtyi 30 päivän sisällä leikkauksesta.

Tämä havaittiin verrattuna samanikäisiin ja samaa sukupuolta oleviin potilaisiin, joille tehtiin sama toimenpide samassa sairaalassa mieskirurgin toimesta. Myös kirurgien kokemustaso huomioitiin vertailussa. Tulokset koskivat vain kiireettömiä, suunniteltuja leikkauksia.

Kirurgin sukupuolen lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, mutta naislääkärien hienoinen paremmuus on todettu myös aiemmissa tutkimuksissa.

Esimerkiksi viime vuonna julkaistu 1,5 miljoonan potilaan rekisteritutkimus osoitti sairaalahoitoon joutuvan vanhuksen toipumismahdollisuudet paremmiksi, jos häntä hoiti naislääkäri. Myös riski menehtyä 30 päivän sisällä hoidosta oli heillä pienempi.

Tarkkaa syytä ilmiölle ei tiedetä, mutta tutkimukset viittaavat siihen, että naislääkärit muun muassa noudattavat virallisia hoitosuosituksia ja tutkimusnäyttöön perustuvia hoitomenetelmiä todennäköisemmin kuin mieslääkärien. Naislääkärit saattavat myös kommunikoida miehiä paremmin ja ottaa potilaan psykososiaaliset tarpeet useammin huomioon.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Vaihtoehtohoidot eivät auttaneet Jania

Hunks-tanssiryhmästä tunnettu Jani Kokki kohahdutti Suomea muutama vuosi sitten, kun hän turvautui syöpään sairastuttuaan niin sanottuihin vaihtoehtohoitoihin. Jani kuitenkin parantui vasta perinteisen lääketieteen avulla. Hän vieraili Huomenta Suomessa elokuussa 2017.

8:23


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.