Naisilla sepelvaltimotauti voi oireilla salakavalammin kuin miehillä – "Voi olla merkki hakeutua lääkärin puheille"

Kuinka tunnistaa sydänongelmat? 17:00
KATSO MYÖS: Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne kertoi erilaisista sydänsairauksista ja niiden oireista Studio55.fi-lähetyksessä lokakuussa 2016. Esimerkiksi sepelvaltimotauti saattaa kehittyä hyvinkin hitaasti ja tulla sekoitetuksi muihin sairauksiin. Mistä tietää, että pitää mennä lääkäriin?

Naisten ja miesten sepelvaltimotautioireet voivat olla erilaisia. Lääkäri kertoo, millaisia sepelvaltimotaudin oireet voivat olla.

Terveyskirjasto kuvailee sydäninfarktia äkillisen hapenpuutteen aiheuttamaksi vaurioksi sydänlihaksessa. Sen tavallisin syy on sepelvaltimotaudin aiheuttama sepelvaltimon tukos. 

Naisen infarktin oireita ei kuitenkaan ole aina helppo tunnistaa sydänperäiseksi, kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Birgitta Salmela  Terveystalosta kertoo tiedotteessa.

– Joskus myös huolehditaan esimerkiksi perheenjäsenten asioista ennen hoitoon hakeutumista. Kerran eräs siivooja soitti ambulanssin vasta työt tehtyään, koska ei mielestään voinut jättää siivousta kesken. Infarktin oireena tuolloin oli ylävatsakipu.

Kun infarktin oireet alkavat, tulisi viipymättä soittaa hätänumeroon, sillä sydämeen alkaa kehittyä kudosvaurioita jo parinkymmenen minuutin aikana suonen ollessa kokonaan tukossa.  Sydäninfarkti vaatiikin välitöntä sairaalahoitoa.

Miten sepelvaltimotauti kehittyy? Mitkä ovat sepelvaltimotaudin riskitekijät?

Sepelvaltimotauti kehittyy keskimäärin naisilla kymmenen vuotta miehiä myöhemmin – usein vasta menopaussin jälkeen. 

– Sepelvaltimotaudin riskiä lisäävät kuitenkin merkittävästi tupakointi, diabetes ja sukurasite. Näiden riskitekijöiden yhdistelmä voi johtaa sydäninfarktiin myös naisella jo alle 40-vuotiaana, Salmela sanoo.

Sepelvaltimotaudin oireet voivat olla erilaiset naisilla ja miehillä

Kun miehillä sepelvaltimotauti oireilee useammin käsivarteen, kaulalle tai leukaperiin säteilevänä tyypillisenä rasitusrintakipuna, naisilla oireet voivat olla salakavalampia.

– Oireita voivat olla esimerkiksi ahdistus, närästys, ylävatsakipu tai hengenahdistus. Diagnosointi voi olla haastavaa, sillä naisilla on usein myös hengenahdistusta, jonka syy ei ole sepelvaltimotauti.

Salmelan mukaan oireiden sydänperäisyydestä hyvänä vihjeenä toimii sen esiintyminen tai paheneminen rasituksessa.

– Jos esimerkiksi tuttua ylämäkeä noustessa alkaa toistuvasti närästää tai hengästyttää normaalia nopeammin, voi se olla merkki hakeutua lääkärin puheille.

Verenpainetaudin hoito pienentää sydäninfarktin riskiä

Kohonneen verenpaineen hyvä hoito on Salmelan mukaan merkityksellistä. 

–  Hoito pienentää sydäninfarktiriskin lisäksi myös muun muassa sydämen vajaatoiminnan, eteisvärinän ja muiden rytmihäiriöiden ilmaantumisen sekä aortan repeämisen riskiä.

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? Juttu jatkuu videon alla.

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? 9:32
Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella – tarvitaanko lääkitystä? Näin vastaa asiantuntija, Turun yliopiston sisätautiopin professori Teemu Niiranen.

Naisten sepelvaltimotaudin oireiden ollessa epämääräisempiä, saattavat naiset Salmelan kokemuksen mukaan herkästi vähätellä omia oireitaan.

– Infarktin saaneiden miesten tarinoissa toistuu usein, ettei muuten olisi tultu, mutta vaimo pakotti. Joskus tuntuu, että naisetkin saattaisivat tarvita hoitoon patistelua, Salmela kertoo.

Liikunta parantaa sepelvatimotaudin ennustetta

Miten itse voi vaikuttaa sepelvaltimotaudin riskiin? Liikunta on Salmelan mukaan halpa henkivakuutus.

– Liikunta parantaa muun muassa sepelvaltimotaudin ennustetta ja lieventää monien sydänsairauksien oireita. Säännöllisesti liikkuvalla sairauden oireet ilmaantuvat myös aiemmin kuin vähän liikkuvalla, jolloin hoidon tarpeen arvioon hakeudutaan aiemmin.

Nappaa alla olevalta videolta vinkit lihaskuntotreeniin

Tehokas lihaskuntotreeni –  toimittajamme testasi! 6:08
Viiden jälkeen -ohjelman toimittaja Inka pääsi testaamaan tehokasta lihaskuntotreeniä. Nappaa vinkit tähän treeniin videolta!

Lue myös:

    Uusimmat