Tämä tunne vatsassa voi paljastaa hengenvaarallisen "aikapommin" – älä jätä muitakaan oireita huomiotta

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Videolla kerrotaan, mitkä samat tekijät altistavat lukuisille eri perussairauksille.

Kipu ja erikoiset tuntemukset vatsan alueella voivat olla oireita hengenvaarallisesta vatsa-aortan laajentumasta.

Aneurysmia kutsutaan "hiljaisiksi tappajiksi" ja "aikapommeiksi", sillä puhjetessaan hengenvaarallisen sisäisen verenvuodon aiheuttavat aortan laajentumat eivät useinkaan aiheuta oireita.

Tyypillisesti laajentuma sijaitsee vatsa-aortassa. Vatsa-aortan repeämä vaatii välitöntä leikkaushoitoa, mutta suurin osa potilaista ei koskaan ehdi kirurgin pöydälle asti – vain viidennes selviää hengissä. Vuosittain yli 250 suomalaista kuolee vatsa-aortan pullistumaan.

Perinnölliset tekijät lisäävät aneurysmien vaaraa, mutta merkittävin syy sairastumiseen on valtimonkovettumatauti. Sen riskitekijöitä ovat tupakointi, korkea verenpaine, kohonnut kolesteroli, tyypin 2 diabetes sekä lihavuus. Laajentumien yleisyys lisääntyy iän myötä.

Jos aneurysma havaitaan varhaisessa vaiheessa, voidaan sen puhkeamisriskiä pienentää sydänystävällisillä elintavoilla sekä leikkauksella. Usein pullistuma todetaan muiden tutkimusten yhteydessä sivulöydöksenä, mutta tiettyjä vaaranmerkkejä kannattaa pitää silmällä.

Aneurysma voi aiheuttaa esimerkiksi erikoisia tuntemuksia vatsan alueella.

Vatsa-aortan laajentuman oireet

Mikäli aneurysma on kasvanut kovin suureksi, voi se tuntua vatsalla kovana ja sykkivänä muhkurana. Vatsalla tuntuva voimakas syke voi olla yksi vatsa-aortan laajentuman oireista, kertoo amerikkalainen yliopistosairaala Johns Hopkins Medicine.

Tavallisin hiljalleen kasvavan pullistuman oire on kuitenkin kipu, joka tuntuu vatsan, rinnan, alaselän tai nivusten alueella. Kivun voimakkuus vaihtelee lievästä rajuun. Mikäli pullistuma repeää, kohtaa ihmistä hyvin ankara vatsakipu, joka voi säteillä selkään tai nivusiin. Asennon vaihtaminen tai kipulääkkeet eivät helpota tuskaa.

Muita vatsa-aortan laajentuman oireita mahdollisia oireita ovat esimerkiksi nihkeältä tuntuva iho, verenpaineen laskusta johtuva huimaus ja pyörtyminen sekä pahoinvointi ja oksentelu.

Yksinään oireet voivat olla merkkejä vaarattomammista vaivoista, mutta yhdessä esiintyessään ne ovat aihe epäillä aneurysmaa ja hakeutua tutkimuksiin.

Best Life -sivuston haastattelema verisuonikirurgi Ali Azizzadeh kuitenkin kehottaa aneurysman riskiryhmään kuuluvia henkilöitä kysymään lääkäriltä mahdollisuudesta tutkimuksiin jo etukäteen.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran kesäkuussa 2022.

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? Katso alla olevalta videolta haastattelu miljoonien suomalaisten henkeä vaanivasta pirullisesta vaivasta.

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? 9:32
KATSO VIDEO: Tässä vaiheessa pelkkä elämäntaparemontti ei enää riitä verenpaineen hoitoon.

Lue myös:

    Uusimmat