Suomalaistutkimus: Riski menehtyä sepelvaltimotautiin suurenee juhannuksena – tässä todennäköinen syy

Kuinka tunnistaa sydänongelmat? 17:00
Katso myös: Sydänsairaus voidaan sekoittaa astmaan tai närästykseen – varo hiipivää oiretta. Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne kertoi erilaisista sydänsairauksista ja niiden oireista Studio55.fi-lähetyksessä lokakuussa 2016.

Suomalaistutkimuksen mukaan riski menehtyä sepelvaltimotautiin suurenee selvästi juhannuksena. Riski on suurin juhannuspäivänä ja liittyy todennäköisesti runsaaseen alkoholinkäyttöön juhannusaattona. Tulokset julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.

Vuosien 1961–2014 rekisteritietojen perusteella juhannuspäivänä suomalaisten päivittäiset sepelvaltimotautikuolemat yleistyvät viidenneksen verrattuna juhannusta edeltäviin ja seuraaviin viikkoihin.

Moni seikka voi selittää kuolleisuutta, mutta luultavimmin keskeinen syy on kova alkoholin käyttö edellispäivänä ja -iltana. Tähän viittaa myös alkoholimyrkytyksistä johtuvien kuolemien kasautuminen juhannusaattoon.

Myös nämä juhlat lisäävät riskiä

Juhannuksen lisäksi sepelvaltimotautikuolemissa nähdään huomattava nousu talvella ja varsinkin jouluna ja vuodenvaihteessa, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksen teki Simo Näyhä Oulun yliopistosta.

© 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat