Nainen, huolehdi rinnoistasi: Ethän tee tätä kivuliasta virhettä?

Kukapa meistä ei olisi kärsinyt aroista, pinkeistä tai kipeistä rinnoista kuukautiskierron, reippaan urheilun tai huonojen rintaliivien vuoksi. Tiesitkö, että voit lievittää kuukautiskierrosta johtuvaa kipua muuttamalla tapaasi lipua untenmaille?

Rintojen kipuilu ja arkuus rytmittyvät usein kuukautiskierron mukaan. Kivuliaat oireet ovat yleensä inhottavimmillaan kierron jälkipuolella – muutama päivä tai viikko ennen kuukautisvuodon alkua – jolloin munasarjassa toimivan keltarauhasen hormonieritys voimistaa rintojen arkuutta ja turvotusta.

Tavallisimmat psyykkiset kuukautisia edeltävät oireet ovat ärtyneisyys, masentuneisuus ja itkuherkkyys. Fyysisiä oireita ovat puolestaan rintojen arkuus, rintojen turpoaminen, yleinen turvotus ja päänsärky. Oireet helpottavat yleensä kolmen–neljän päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta.

Kipeät rinnat? Kiinnitä huomiota nukkumisasentoosi

Kuukautiskierrosta johtuvan rintojen kipuilun voi tehdä pahemmaksi ajankohtaan epäsopiva nukkumisasento. Jos nukut yleensä vatsallasi, uinuminen rinnat patjaa vasten voi aiheuttaa sen, että rintasi ovat äärimmäisen herkät – sekä suorastaan tuskallisen kivuliaat – seuraavana päivänä.

Paras nukkuma-asento rintojasi ajatellen onkin nukkua tuohon aikaan selällään, jotta paine ja puristus rinnalta heltiäisi. Voit myös kokeilla laittaa yöksi urheilurintaliivit helpottaaksesi kipua.

Jos nukut puolestasi tottuneesti kyljelläsi, tuolloin rintasi roikkuvat vapaina yö toisensa jälkeen, mikä voi puolestaan aiheuttaa ennenaikaisia ryppyjä decoltee-alueelle. Lue myös: Nämä ovat ikääntymisen ensimmäiset näkyvät merkit

Muista, että myös ruokavalio voi vaikuttaa rintojen turvotukseen: erityisesti ennen kuukautisia kannattaakin välttää suolaa tai muuten voimakkaasti maustettuja tai rasvaisia ruokia. Turvotuksia voi vähentää juomalla riittävästi nesteitä; myös kahvin ja alkoholin välttäminen ennen kuukautisia on hyväksi.

Rintojen arkuutta ja pinkeyttä voi helpottaa käyttämällä oikean kokoisia ja rintoja oikein tukevia liivejä.

AVA on myös Twitterissä!Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.Tykkää AVAsta myösFacebookissa!


Lue lisää rintojen hyvinvoinnista:

Lue myös nukkumisasennoista:


AVA / Katri Koskinen

Lähteet: Terveyskirjasto.fi, Cosmopolitan US (10/12)

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat