Pilaako raskaus naisen rinnat lopullisesti?

Raskaus muuttaa naisen kehoa radikaalisti: paino nousee, rinnat kasvavat, raskausarvet kiirivät ihoa koristamaan, niveliä kolottaa, jalat turpoavat ja mielikin heittelee minne sattuu. Mutta pilaako raskaus ja imettäminen naisen rinnat lopullisesti?

Rintaruokintaan liittyy monia myyttejä, väärinkäsityksiä ja tietämättömyyttä, mutta äidinmaidon suotuisista terveysvaikutuksista on myös olemassa paljon luotettavaa tutkimustietoa. Äidinmaito sisältää runsaasti laktoosia, rasvaa, proteiinia, entsyymejä, hormoneja ja kasvutekijöitä ja se parantaa immuniteettia. Imetys suojaa lasta esimerkiksi keuhkokuumetta ja korvatulehdusta vastaan. Äidinmaito tukee myös vauvan suoliston kehittymistä: se suojaa ripulilta, hengitystie-infektioilta, allergioilta ja astmalta.

Suomessa rintaruokinta ei ole mitenkään tavatonta. Monet uskovatkin rintaruokinnan myös parantavan vauvan ja äidin välistä henkistä yhteyttä.

Kuitenkin rintaruokinnasta saatetaan kieltäytyä vedoten kosmeettisiin syihin. Jotkut naiset ovat jopa sitä mieltä, etteivät he halua pilata ulkonäköään tulemalla raskaaksi. Monet ovat huolissaan, että raskaus tai rintaruokinta vaikuttaisivat omaan ulkonäköön radikaalisti – etenkin rintoihin. Mielikuva "loppuun imetyistä" -rinnoista on monien nuorien pelko.

Miten rinnat reagoivat?

Etenkin 2000-luvulle siirtyessä nuorten aikuisten sekä tulevien äitien huoli on kiinnittynyt ulkoisiin ja kosmeettisiin seikkoihin. Lääkäreitten ja tutkijoiden mukaan rintaruokinta ei kuitenkaan pilaa rintoja: ne eivät muuta rintojen muotoa tai saa niitä roikkumaan. Pikemminkin suuret ja nopeat muutokset rintojen koossa voivat aiheuttaa ikäviä tulehduksia ja raskausarpia.

Säännöllinen liikkuminen ja terveellinen ruokavalio on hyvin tärkeä osa raskaana olevan arkea: odottava äiti ei saisikaan jäädä sohvalle makaamaan, jos terveydentila liikkumisen vain sallii. Kahden edestä syöminen ei tarkoita sitä, että odottavan äidin pitäisi syödä tuplaten enemmän ruokaa, kuin normaalisti. Onkin tärkeää, ettei nainen liho liikaa raskausaikana. Raskaana ollessa nainen saa lisäpainoa suunnilleen 11–15 kiloa. Vaikka nainen on huomattavasti ylipainoinen, raskauskiloa tulisi kertyä vähintään viisi kiloa. Alipainoisten naisten tulisi kerryttää 12–18 raskauskiloa.

Raskauden aikana naisen rinnat kasvavat suurin piirtein kaksi kuppikokoa suuremmiksi. Varsinkin raskaana ollessa kannattaa satsata oikean kokoisiin ja -muotoisiin rintaliiveihin, jotka tukevat rintoja oikein. Jotkut suosivat jopa urheilurintaliivejä.

Asteittaista vieroittamista rintaruokinnasta suositellaankin siksi, ettei rinnoissa tapahtuisi liian äkillisiä kokomuutoksia, mikä aiheuttaa ihokudoksessa muutoksia ja näin ollen raskausarpia. Kun rintaruokinta loppuu, rinnat palautuvat yleensä samoihin uumiin, mitä ne olivat ennen raskautta. Voi olla kuitenkin mahdollista, etteivät isot rinnat ole yhtä tukevat ja kimmoisat kuin ennen, eivätkä pienet rinnat puolestaan ole yhtä terhakat kuin aikoinan. Nämä muutokset tapahtuvat raskauden myötä, eivät niinkään rintaruokinnan vuoksi.


Täytyy muistaa, että jokaisella naisella rinnat ovat yksilölliset. Rinnat muuttuvat raskauden edetessä ja imetysaikana, eikä kukaan osaa ennustaa, millaiset rinnat kenellekin kehittyy. Imettäminen onnistuu kuitenkin aina rintojen koosta huolimatta.

Aivan kuten rinnatkin, myöskin rintojen muutokset ovat yksilölliset: kuitenkin aika ja painovoima vaikuttavat jokaisen naisen rintoihin – oli tämä synnyttänyt, rintaimettänyt tai vaikka hän ei olisi koskaan hankkinut omia lapsia.

Millaisia kokemuksia sinulla on rintojen muutoksista raskauden jälkeen?Lähteet: Magforwomen.com, babycenter.com, babycentre.co.uk

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja