Näin paljon sähköautolla ajaminen on kallistunut – "Ero on edelleen merkittävä"

Ovatko suomalaiset perillä sähköautojen hyödyistä? 3:24
Kuinka paljon sähköautolla pitäisi ajaa vuodessa, jotta kalliimman hankintahinnan merkitys pienenee? Asiantuntija ennakoi sähköautojen myynnin kasvavan ensi vuonna valtavasti.

Sähköauton käyttökustannukset ovat huomattavasti pienemmät kuin perinteisen bensa-auton, muistuttaa asiantuntija. Tämä pätee sähkön nykyisilläkin hinnoilla.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa ei usko, että kallis sähkö notkauttaa sähköautojen myyntiä, sillä käyttökustannukset ovat tulevaisuudessakin edullisemmat verrattuna perinteisiin polttomoottoriautoihin. 

Jos bensalitra maksaa kaksi euroa, on noin seitsemän litraa satasella kuluttavan polttomoottoriauton käyttökustannukset noin 14 euroa sataa kilometriä kohden.

Sen sijaan sähköauto käyttökustannukset ovat keskiviikkona MTV Uutiset Livessä vierailleen Rissan mukaan nousseet kotilataajilla neljästä eurosta noin viiteen euroon satasella. Vaikka nousu on prosentuaalisesti iso, puhutaan silti vielä hyvin edullisista hinnoista bensa-auton kuluihin verrattuna.

– Se ero on edelleen merkittävä, Rissa toteaa ja jatkaa euron olevan oikea konsultti ohjaamaan ihmisiä täyssähköautoiluun.

Sähköautojen hinnat eivät kuitenkaan ole laskeneet sillä tahdilla kuin aiemmin ennustettiin. Edullisten käytettyjen sähkövaihdokkien ilmaantumista markkinoille hidastavat paitsi pandemian jälkijäristykset ja nykyinen maailmantilanne, niin myös se, että osa uuden sähköauton hankkineista on laittanut uuden autonsa nopeasti eteenpäin saadessaan siitä jopa enemmän kuin itse alun perin maksoi.

Rissan mukaan ratkaiseva tekijä sähköauton edullisuutta puntaroidessa on vuodessa kertyvien ajokilometrien määrä. Hän kertoo artikkelin yläpuolella olevalla videolla, minkä verran sähköautolla pitäisi ajaa vuodessa, jotta edullisuudesta pääsee toden teolla hyötymään, ja korkeampi hankintahinta on mahdollista kuitata suhteellisen nopeasti. Rissa paljastaa myös sen, kuinka ison osan sähköautojen ennustetaan nappaavan ensirekisteröinneistä ensi vuonna.

Antti vaihtoi Teslaan ja säästää vuodessa tuhansia euroja 2:54
KATSO MYÖS: Antti vaihtoi polttomoottoriauton Teslaan ja säästää nyt tuhansia euroja vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat