"Kismittää tällaista oikeaa sähköautoilijaa" – Lidl: Osa sähkökuskeista toivoo, että lataamisesta tulisi maksullista

Antti vaihtoi Teslaan ja säästää vuodessa tuhansia euroja 2:54
Antti vaihtoi polttomoottoriauton sähköautoon. Säästöä syntyy hänen ajoillaan tuhansia euroja vuodessa, mutta miten kallistunut sähkö on näkynyt sähköautoilijan arjessa?

Lidl luopuu ilmaisten latausten tarjoamisesta Saksassa. Saavatko suomalaiset ladata sähköautojaan maksutta tulevaisuudessa?

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

MTV Uutiset Live haastatteli keskiviikkona Anttia, joka oli saapunut lataamaan sähköautoaan Vantaan Vapaalan Lidlin parkkipaikalle, jossa lataaminen on ainakin vielä toistaiseksi täysin maksutonta. 

– Sellainen käsitys on, että jos on ilmainen paikka, niin plugarit [ladattavat hybridit] ovat vieneet ne kaikki aina. Sehän tottakai kismittää tällaista oikeaa sähköautoilijaa. Voisivat käydä vaikka tankkaamassa bensaa ja ajelisivat sillä, Antti virnuilee ollessaan tällä kertaa ilmeisen poikkeuksellisesti ainoa lataaja Vapaalan Lidlillä.

– Tuntuu, että nämä ovat varmaan vähän vähenevä luonnonvara. Täytyy nauttia näistä niin kauan kuin näitä vielä on, Antti sanoo viitaten ilmaisiin latauspaikkoihin.

Lidlin ilmaisille latauksille loppu Saksassa – miten Suomessa?

Yksi harvoista ilmaisia julkisia latureita tarjoavista toimijoista on Lidl, jolla on Suomessa tällä hetkellä 65 myymälää, joiden pihassa sähköautoaan voi ladata ilmaiseksi myymälän aukioloaikoina.

Lidlin kiinteistöpäällikkö Arttu Puhakka kertoo MTV Uutisille, että Suomessa latauspisteitä ei olla muuttamassa maksullisiksi – ainakaan toistaiseksi.

– Meillä on tiedossa, että lataus muuttuu Saksan Lidleissä pian maksulliseksi. Seuraamme kokemuksia tästä mielenkiinnolla, Puhakka toteaa.

Lidlin latauspisteet on tarkoitettu myymälän asiakkaiden käyttöön. Väärinkäytöksiä kuitenkin tapahtuu, eivätkä kaikki autoaan ilmaiseksi lataavat asioi myymälässä.

– Olemme tarkoittaneet latauspisteet ensisijaisesti asiakkaidemme käyttöön ja toivomme, että he pääsevät käyttämään latauspistettä myymälöissä asioidessaan, Puhakka kertoo.

Hän sanoo, että latauspisteiden maksuttomuudesta tulee positiivista palautetta, mutta maksullisuudellekin löytyy kannattajia.

– Osa käyttäjistä toivoo, että lataaminen olisi maksullista tai sidottua kaupassa asiointiin, jotta lataamaan pääsisi helpommin, hän avaa.

Puhakan mukaan Lidl kasvattaa latausverkostoaan jatkuvasti ja investoi latauspisteisiin lähivuosina merkittävästi.

– Pikalatauspiste rakennetaan kaikkien omissa kiinteistöissä toimivien uusien myymälöiden yhteyteen, minkä lisäksi latauspisteitä asennetaan vuosittain kymmeniin jo olemassa oleviin myymälöihin. Tavoitteena on, että kaikkien omien kiinteistöjemme parkkipaikoilta löytyy latauspiste vuoden 2024 loppuun mennessä, Puhakka lupailee.

Antti kertoo artikkelin yläpuolella videolla, kuinka päätös täyssähköautoon siirtymisestä syntyi käyttökustannuksia vertaillessa. Katso videolta, kuinka paljon hän sanoo säästävänsä vuosittain ajamalla polttomoottoriauton sijaan Tesla Model S:llä, ja millä tavalla kallistunut sähkö on vaikuttanut sähköautoilijan arkeen.

MTV Uutiset Livessä niin ikään keskiviikkona vieraillut Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa kertoo alla olevalla videolla, miten hän uskoo ilmaisille latauksilla käyvän tulevaisuudessa, ja miten kahvipaketit liittyvät asiaan.

Pannaanko sähköautojen ilmaisille latauksille piste? 2:00
Saavatko suomalaiset sähköautoilijat nauttia tulevaisuudessakin ilmaisista latauksista vai pannaanko niille jossain vaiheessa piste?

Lue myös:

    Uusimmat