Näin opit elämään stressin kanssa – lue asiantuntijan vinkit

25:08

Terveystalon johtava työterveyspsykologi Tuuli Viranta-Naulapää antoi neuvoja stressinhallintaan Studio55.fi-lähetyksessä.

Tuuli Viranta-Naulapää kertoi näkevänsä työterveyspsykologin työssä, että hyvinkin kuormittavassa ja stressaavassa tilanteessa olevat ihmiset voivat oppia elämään hyvää ja onnellista elämää, vaikka vaikea tilanne sinänsä ei muuttuisi yhtään paremmaksi.

– Tärkeämpää kuin se, että pyritään minimoimaan stressiä, on se, että varmistetaan palautuminen. Onkin todettu, että ei stressin määrä sinänsä ole vaarallista, vaan se, että siitä ei palauduta. Ja sitä palautumista pitäisi tapahtua joka päivä, Viranta-Naulapää sanoi lähetyksessä.

Yksistään uni ei riitä, vaan esimerkiksi työperäisestä stressistä palautumiseen tarvitaan myös irrottautumista.

– Se tarkoittaa, ettei lueta sähköposteja kännykästä tai soiteta työpuheluita vapaa-ajalla. Se on muutakin kuin fyysinen poissaolo. Tähän auttaa se, että uppoudutaan johonkin: tehdään työpäivän päätteeksi jotain sellaista mukavaa, joka vie mennessään ja väkisinkin ajatukset muualle.

Viranta-Naulapää kehottaa myös pysähtymään miettimään kokonaisuutta. Mistä minä oikeastaan murehdin?

– Aika hyvä harjoitus on sellainen, että luokittelee ne asiat sen mukaan, mitkä ovat sellaisia, joihin voin vaikuttaa itse omalla toiminnallani, ja mille en voi tehdä mitään. Jälkimmäiset ovat sellaisia asioita, jotka liittyvät joidenkin muiden ihmisten tekemisiin ja ympäristötekijöihin. Niiden suhteen ei voi oikeastaan kuin miettiä omaa suhtautumista tai asennoitumista.

– Toki ihmisillä on paljon ihan aitoja, oikeita ongelmia, joista ollaan ihan syystäkin huolissaan. Mutta kyllä me toisaalta myös mielessämme tuotamme sellaisia asioita, joita murehditaan. Joskus on ihan hyvä vähän kyseenalaistaa sitä omaa ajattelua, että onko tämä minun ajatukseni nyt totta. 

Mitä muita keinoja stressinhallintaan on? Mitä pitkäkestoisesta stressistä voi seurata? Katso koko lähetys.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja