Näin laivojen hytit siivotaan – aikataulu haasteellinen

Oletko miettinyt, miten ja kuinka kattavasti laivojen hytit siivotaan matkojen välillä? Viking Linelta ja Tallink Siljalta kerrotaan.

Viking Linella on aina laivan puolesta pieni määrä hyttisiivoojia mukana laivoilla. Suurimman osan päivittäisestä siivouksesta hoitavat kuitenkin niin sanotut rantasiivoojat, jotka siivoavat laivojen tiloja niiden ollessa satamassa. Rantasiivoojia tulee laivalle reitistä, satama-ajasta ja siivottavien hyttien määrästä riippuen 60–240 henkilöä. Kaikkiaan rantasiivoojia on käytössä reilusti yli tuhat.

– Yhden hytin siivousaika on 15–20 minuuttia riippuen satama-ajasta. Satama-ajat vaikuttavat myös siihen, kuinka monta henkilöä on siivoamassa yhtä hyttiä. Keskimäärin yhtä hyttiä siivoaa noin viisi–kuusi henkilöä, jos satama-aika on lyhyt. Jokaisella on siinä omat tehtävänsä. Jos satama-aika on pidempi, niin yhtä hyttiä siivoaa kaksi–kolme henkilöä, hotellipäällikkö Jessica Lundqvist sanoo.

– Lakanat vaihdetaan normaalisti niin kuin hotellissakin käytön mukaan. Risteilyasiakkaiden lakanoita ei vaihdeta matkalla. Muut tekstiilit, kuten patjat sekä verhot ynnä muut, vaihdetaan aina tarpeen mukaan ja suursiivouksien yhteydessä. Suursiivouksia tehdään systemaattisesti aikataulun mukaan kaikkiin hytteihin pitkin vuotta. Siihen kuuluu perusteellisempi pesu sekä WC- että hyttipuolella matot mukaan lukien sekä patjojen, verhojen ynnä muiden vaihto.

Pölyt pyyhitään Viking Linen laivoissa joka päivä myös käyttämättä olleissa hyteissä ja kaikissa yleisissä tiloissa. Samoin joka päivä hytit imuroidaan.

Pölyjen pyyhintä ja imurointi joka kerta

Tallink Siljalla liikennöi Suomen lipun alla Silja Serenade Helsinki-Tukholma-reitillä ja Baltic Princess Turku-Tukholma-reitillä. Laivojen aikataulut ovat hyvin erilaiset: Silja Serenade on rannassa koko päivän aina kello 10–17, Baltic Princess aina vain noin tunnin mittaisen kääntymisen ajan. Erilaisten aikataulujen vuoksi myös siivouskäytännöt poikkeavat toisistaan.

Pitkään satamassa viipyvällä Silja Serenadella ei ole merellä mukana yhtään varsinaista hyttisiivoojaa vaan neljä aluesiivoojaa, jotka siistivät pääasiassa laivan ravintoloita ja julkisia tiloja sekä tarvittaessa muita paikkoja. Satamassa siivouksesta huolehtii ulkopuolinen palveluyritys pääsääntöisesti kello 10–15 välillä eli viiden tunnin aikana.

– Pölyt pyyhitään ja hytti imuroidaan aina siivouksen yhteydessä eli reittimatkan tai risteilyn jälkeen. Myös lakanat vaihdetaan aina siivouksen yhteydessä. Peitot, tyynyt, päiväpeitteet, petauspatjat ja patjat vaihdetaan tarpeen mukaan aina, kun niissä huomataan likaa tai liiallista kulumista, hotellipäällikkö Hanna Tamminen sanoo.

Vain noin tunnin satamassa viipyvällä Baltic Princessillä on hyttisiivoojia mukana matkalla matkustajamäärästä riippuen reilusta kymmenestä lähes kolmeenkymmeneen.

– Hyttien siivous aloitetaan jo ennen satamaan saapumista. Aikataulu on haasteellinen, mutta pyrimme saamaan kaikille tuleville matkustajille hytit valmiiksi jo ennen heidän saapumistaan laivaan tai ainakin niin pian kuin mahdollista. Iltapäivisin hyttien siivous aloitetaan petaamalla sängyt valmiiksi, ja tämä alkaa noin kolme–neljä tuntia ennen satamaan saapumista, hotellipäällikkö Markus Peura sanoo.

Tunnin mittaisen satamassaolon aikana hytit viimeistellään maista tulevan siivousfirman avulla. Siivoukseen sisältyvät samat imuroinnit, pesut ja lakanoiden vaihdot kuin Silja Serenadellakin.

Silja Serenadella hytit suursiivotaan kerran vuodessa ja Baltic Princessillä kaksi kertaa vuodessa. Silloin tekstiilit vaihdetaan ja kaikki pinnat pestään. Mattoja ja muita pintoja pestään tarvittaessa myös suursiivousten välissä.

Lue myös:

    Uusimmat