Mainos
Mainos

Näin koululaisen arki sujuu turvallisesti kotona – 10 käytännön vinkkiä vanhemmille

Koululaisen vanhemmat voivat olla turvallisin mielin, kun lapsen kanssa on käyty yhdessä kodin turvallisuusseikat läpi.

Iltapäivät koulun jälkeen ovat lapselle mukavaa aikaa touhuta omia juttuja kotosalla. Kun pelisäännöt ja turvallisuus taataan yhdessä harjoittelemalla, lisätään myös vanhempien turvallisuuden tunnetta.

Vastaa ja voita: Löytyykö kotoasi tarpeeksi monta palovaroitinta?

Tiedätkö, kuinka monta palovaroitinta kotoasi tulisi löytyä? Vastaa kertomalla, löytyykö kotoasi asianmukainen määrä palovaroittimia.

Kilpailussa arvotaan kolme kappaletta Finlayson Taikamuumi -patakinnasta (arvo n. 11,50 €) sekä pääpalkintona Iittala Sarpaneva Pata puukahvalla (arvo n. 227 €). Kilpailun säännöt löydät täältä.

Kilpailu on päättynyt. Kiitos kaikille osallistuneille!

Äänestys

Onko kotonasi palovaroitin jokaista alkavaa 60 huoneneliötä kohden?

Kyllä 91%

Ei 9%

91%
9%

Koululaiselle oma aika on otollinen hetki harjoitella kotitöiden tekoa: esimerkiksi välipalan tekeminen saattaa vaatia keittiölaitteiden käyttöä, jolloin lapsen kanssa on syytä käydä läpi laitteiden oikeaoppinen käyttö. Lisäksi lapsen kanssa kannattaa harjoitella, kuinka toimia tulipalon syttyessä.

Keräsimme kymmenen käytännön vinkkiä koululaisten turvalliseen iltapäivään sekä tietoa turvallisuutta lisäävistä sekä vanhempien ja lasten arkea helpottavista mobiilisovelluksista.

10 vinkkiä koululaisten vanhemmille

1. Tallenna puhelimeen vanhempien numerot, hätänumerot sekä muut mahdolliset tärkeät numerot. Jätä oma numerosi ja hätänumero myös näkyvälle paikalle lapulle, esimerkiksi jääkaapin oveen.

2. Sovi yhden tai kahden naapurin kanssa, että lapsi voi tarvittaessa käydä kysymässä apua. Kerro lapsillesi kenen naapurin ovelle he voivat mennä, jos tulee hätä. 

3. Tallenna lapsen puhelimeen 112-numero. Käykää läpi yhdessä harjoitellen, miten hätänumeroon soitetaan (pitää osata kertoa osoite, ei saa lopettaa puhelua ennen kuin on saanut luvan jne.) Jos lapsen puhelinmalli on sopiva, lataa siihen myös 112-sovellus. Soittajan tarkka sijaintitieto välittyy tällöin hätäkeskukseen automaattisesti.

4. Hanki kotiin sammutin tai sammutuspeite. Opeta lasta käyttämään laitetta hätätilanteessa. Sammutuspeitteellä voi esimerkiksi sammuttaa keittiön rasva- tai öljypaloja.

5. Käykää yhdessä läpi nopean poistumisen reitit. Varmista, että lukko on mahdollisimman helppo avata. Jos talossa on takaovi, muistuta, että sitä kautta pääsee myös nopeasti ulos.

6. Tarkista ovatko kodin sähkölaitteet, kuten leivänpaahdin ja vedenkeitin, kunnossa. Turvallisuutta lisäävät esimerkiksi laitteisiin kytketyt ajastimet sekä automaattinen virrankatkaisu -toiminto.

7. Käykää yhdessä läpi niiden kodinkoneiden toimintaa, joita lapsi koulun jälkeen käyttää. Erityisesti kannattaa muistuttaa siitä, ettei hellaa saa jättää päälle ruuanlaiton jälkeen.

8. Varmista, että kaatumisen ja kompastumisen vaarat on poistettu kodista. Varaa keittiöön tukeva keittiöjakkara, jolla lapsi voi kurottaa ylemmille hyllyille sen sijaan että esimerkiksi nousisi työtasoille. Tarkista myös, ettei jatkojohtoihin kompastu.

9. Varmista, että asunnossasi on riittävästi palovaroittimia ja että ne kaikki toimivat.

10. Mieti, onko kodissasi tarvetta kodin älykkäälle turvajärjestelmälle, jolla voit seurata kodin tapahtumia myös etänä. Esimerkiksi Sector Alarmin kodin turvajärjestelmää ohjataan mobiilisovelluksella, jolla kotia voi pitää silmällä mistä tahansa. Sovelluksella voi muun muassa saada ilmoituksen puhelimeen, kun lapset saapuvat koulusta kotiin.

Jutussa lähteenä käytetty muun muassa Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEKin opasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.