Näin estät jet lagin – Ennen lentoa, sen aikana ja jälkeen

Loman pari ensimmäistä päivää saattavat mennä aikaeron aiheuttamasta väsymyksestä toipuessa. Lue Globotrek.comin kokoamat vinkit siihen, miten pirteyttä voi ylläpitää ennen lentoon nousua, yläilmoissa ja maahan laskeuduttua.

Ennen lentoa

Valitse lento, jossa on mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan välilaskuja. Näin et joudu kärsimään jatkuvasta ilmanpaineen vaihtelusta.

Säädä ruokailuajat sopiviksi syömällä aterioita jo etukäteen kohteesi aikavyöhykkeen mukaisesti. Näin vatsa pääsee perille saavuttaessa helpommalla.

Ala nauttia runsasproteiinisia sekä vähähiilihydraattisia ja -kalorisia aterioita, jotka sisältävät vain vähän suolaa ja rasvaa. Proteiinista saa energiaa, matalat kalori- ja hiilihydraattimäärät puolestaan pitävät velton olon poissa.

Syö sen tyyppisiä aterioita, joita tulet todennäköisesti kohteessakin nauttimaan. Näin uusien mausteiden aiheuttamat mahanpurut minimoituvat.

Lepää paljon. Älä ainakaan juhli lähtöä edeltävänä ilmana ja ilmesty lentokoneeseen krapulassa. Mukauta unirytmisi matkakohteen aikaa vastaavaksi jo etukäteen.

Lennon aikana

Säädä kellosi kohdemaan aikaan heti, kun pääset koneeseen. Näin uuteen aikavyöhykkeeseen tottuu nopeammin.

Pysy nesteytettynä juomalla runsaasti vettä. Älä nauti nestehukkaa aiheuttavaa alkoholia. Kahviakin kannattaa välttää, ettei unen saaminen ja lepääminen lennon aikana vaikeudu.

Nouse aina silloin tällöin ylös istuimeltasi venyttelemään jalkoja, käsiä, selkää ja niskaa. Istuessakin voi yrittää tehdä yksinkertaisia joogaojennuksia, jotka parantavat verenkiertoa.

Vaali rentoutunutta mielentilaa nauttimalla koneen viihdetarjonnasta, lukemalla kirjaa tai juttelemalla matkatoverisi kanssa.

Nuku. Jos se tuntuu mahdottomalta, kokeile unta stimuloivia homeopaattisia tuotteita. Vältä unilääkkeitä.

Lennon jälkeen

Ihminen tuntee itsensä luontaisesti väsyneeksi lennon jälkeen, mutta vastusta halua mennä heti nukkumaan. Pysy aktiivisena ja hereillä, kunnes kohdemaassa on ilta. Jos hereillä pysyminen on mahdotonta, ota lyhyet nokoset, mutta älä vaivu syvään uneen.

Ulkona pysyminen voi auttaa pysymään skarppina, oleile siis auringonvalossa tai kirkkaiden valojen ympärillä. Kävele ja pysy liikkeessä.

Energiataso pysyy kohdillaan syömällä vitamiinilisiä ja terveellistä ruokaa. Nauti siis hedelmiä ja vihanneksia ja juo paljon vettä.

Vältä ensi alkuun suurten annosten syömistä, koska ne saavat olon entistä väsyneemmäksi ja uneliaammaksi. Napostele sen sijaan usein pieniä ja kevyitä annoksia.

Lähde: Globotreks.com

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja