Näin ei voi jatkua – Jari Isometsä ärähtää Tour de Ski -tuomariston karmeasta virheestä: "Täysin järjetöntä"

Maastohiihdon Tour de Skin avauspäivän vapaan hiihtotavan sprinttifinaaleissa Val Müstairissa todistettiin kiistanalaista tilannetta, kun Slovenian Anamarija Lampic hylättiin kontaktista Sveitsin Nadine Fähndrichin kanssa. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä pitää päätöstä järjettömänä.

Lampic osui ohitustilanteessa Fähndrichiin, joka kaatui ja menetti pelin. Lampic hiihti toiseksi, mutta kilpailun tuomaristo hylkäsi hänen finaalisuorituksensa Fähndrich-tilanteesta, ja slovenialaisen lopputulokseksi tuli kuudes sija.

– Se oli täysin järjetön päätös. Ei siinä tapahtunut yhtään mitään, Isometsä parahtaa.

– Se oli puhdas ohitustilanne, jossa oli pieni suksikontakti, joka on sprintissä jokapäiväistä herkkua, kuten pitää olla. Jos tuollaisesta ruvetaan hylkäämään, tuomarineuvosto ei ole ihan ajan tasalla. Sprinttihiihdon ydin rupeaa katoamaan. Siellä pitää antaa vähän kamppailla.

Isometsä linjaa, että selvät estämiset ja tahalliset toisen kisan sabotoimiset ovat eri asia. Hän kuitenkin kokee, että keltaisia kortteja ja hylkäämisiä jaetaan sprinteissä nykyään mitättömämmistä tapahtumista ylipäätään turhan herkästi.

Asiantuntija painottaa, että sprintin omaisessa kilpailussa sukset toisinaan kolisevat ja sauvat osuvat toisiinsa, ja tämä on täysin normaalia.

– Nyt pitää äkkiä saada linjassa muutos. Muuten hiihtäjät alkavat pelkäämään tuollaisia ja sprinttihiihto alkaa olemaan jonossa hiihtämistä, kun kukaan ei uskalla ohittaa.

– Olen ihan varma, että kukaan hiihtäjistä ei ole sitä mieltä, että Lampic olisi pitänyt hylätä. Se oli täydellinen virhe tuomaristolta.

"Aika tyrmäävä isku"

Lampicin hylkääminen nosti Ruotsin Linn Svahnin voittamassa kisassa Yhdysvaltain Jessica Digginsin toiseksi ja Ruotsin Frida Karlssonin, yhden Tourin ennakkosuosikeista, kolmanneksi. 

– Tuo oli Frida Karlssonilta koko Touriakin ajatellen aika mykistävä esitys. Hän on pärjännyt Ruotsissa sprinteissäkin yllättävän hyvin, ja tämä oli aika tyrmäävä isku Ebba Anderssonille, joka on Karlssonia yli minuutin perässä. On siinä kiinni hiihtämistä.

Andersson on laskettu Karlssonin tavoin Tourin vahvimpien voittajaehdokkaiden joukkoon.

Bolshunov vakuutti

Miehissä vakuuttavat näytöt löi pöytään suuri voittajasuosikki, maailmancupin kokonaiskilpailua johtava Venäjän Aleksandr Bolshunov, jonka edelle ehti vain Italian sprintteritykki Federico Pellegrino. Italialaiselle sprinttivoitto oli maailmancupissa kolmas peräkkäinen, kun norjalaiset ovat olleet kisoista sivussa.

– Kun viimeinen nousu tuli ja Bolshunov iski Pellegrinon perään, näki, että kunto on ihan täyttä rautaa. Hän pystyi tulemaan parin metrin päässä maaliin Pellegrinosta, jonka voi sanoa olevan arvokisoissa aina mitaleilla vapaan sprintissä.

Isometsä uskoo, että Bolshunovin tulos oli parempi kuin hän oli etukäteen laskenut.

– Tämä vain vahvisti sitä näkökantaa, että Bolshunov tulee hallitsemaan kiertuetta miesten puolella ilman isompia haavereita ja sairastumisia.

– Pellegrino on puolestaan tällä hetkellä sprintissä niin hyvä, että norjalaiset (Johannes Hösflot) Kläbo ja (Erik) Valnes ovat oikeastaan ainoat, jotka pystyvät haastamaan häntä. Hänelle ei sprintissä vastusta löydy ennen kuin norjalaiset tulevat takaisin paikalle.

Naisissa Johanna Matintalo oli päivän parhaana suomalaisena 19:s ja miehissä erävaiheessa kaatunut Verneri Suhonen 28:s.

Lue myös:

    Uusimmat