Kerttu Niskanen tuskaili, Johanna Matintalo säväytti – Jari Isometsä epäilee yhtä syytä

3:16
Tulosruutu selvitti Tour de Skin avanneen sprinttipäivän tapahtumat.

MTV Urheilun maastohiihtoasiantuntija Jari Isometsä kehuu Johanna Matintalon suoritusta Tour de Skin avanneessa Val Müstairin vapaan hiihtotavan sprintissä. Kerttu Niskanen tuotti puolestaan pettymyksen, vaikkei häneltä sprintistä paljon odotettukaan. Isometsä arvioi nähtyyn yhtä yhteistä syytä.

Naisissa kolme suomalaista eteni karsinnasta erävaiheeseen, jossa kunkin tie katkesi heti kättelyssä. Johanna Matintalo, Jasmi Joensuu ja Krista Pärmäkoski hiihtivät järjestyksessä sijoille 19–21.

– Suomalaisittain ei mennyt kauhean hyvin. Poissaolijoista on sinällään turha puhua, mutta jos ajatellaan, että Norja olisi ollut normaalilla joukkueellaan mukana, olisi voitu laskea naisten puolella kuudesta seitsemään norjalaista eteen. Sijoitukset olisivat olleet vielä aika paljon huonompia, Isometsä summaa.

Tour-ensikertalainen Jasmi Joensuu ylsi uransa parhaaseen maailmancup-sijoitukseen ja oli 20:s, mistä Isometsä antaa hänelle puhtaat paperit. Isometsän kehuma päivän paras suomalainen, 19:nneksi sivakoinut Matintalo ylsi puolestaan ensimmäisille vapaan hiihtotavan pisteilleen.

– Matintalon hiihtäminen näytti ihan hyvältä. Hän on kuitenkin perinteisen hiihtäjä, joka on menestynyt siinä paremmin kuin vapaalla.

Krista Pärmäkosken kauteen valmistautumista sotkivat sairastelut, ja hänen alkutalven tuloksensa ovat olleet vaisuja. Tour käynnistyi hänen ennakkoon heikoimmalla matkallaan sijalla 21.

– Kristalta en kauheasti odottanutkaan, mutta hiihto ei ollut kauhean hyvän näköistäkään. Hän oli tippumassa porukasta kaiken aikaa, Isometsä ruoti.

Kuka sopeutui nopeasti, kuka ei?

Suurimmat pettymykset olivat suomalaisnaisissa karsiutujien joukossa. Katri Lylynperä jäi 35:nneksi ja suoritustaan manannut Kerttu Niskanen 39:nneksi.

– Lylynperälle tämä oli ehkä koko reissun tärkein kisa, eikä hän päässyt karsinnasta jatkoon. Hänellä oli nopeassa korkealle menemisessä varmasti isompiakin ongelmia.

– Ja vaikka kyseessä on sprinttikisa, niin kyllä se Kertulta alakanttiin meni. Hän oli suomalaisisnaisista huonoin, kun hän on koko talven ollut meidän paras hiihtäjämme.

Isometsä arvioi poikkeavan valmistautumisen vaikuttaneen ylipäätään erilaisiin suomalaissuorituksiin. Yli 1 600 metrissä käytyyn kilpailuun lähdettiin kotimaan oloista, minkä lisäksi joukkueen majoitus on tuhat metriä sveitsiläisen kilpailupaikan alapuolella.

– Tässä ehkä nähtiin sitä, että urheilijoiden kropat toimivat vähän eri tavoin. Johanna Matintalo pystyi hiihtämään yhden uransa parhaista vapaan sprintistä, ja taas Kerttu hiihti yhden uransa huonoimmista vapaan sprinteistä. Nämä suoritukset kertovat siitä, miten elimistö sopeutuu nopeaan korkealle menemiseen. Kertullakaan ei ole kokemuksia siitä, että mennään alas asumaan ja tullaan hiihtämään ylös.

"Harmittavaa"

Suomalaismiehistä erävaiheeseen eteni vain ainoa varsinainen sprintteri Verneri Suhonen. Hän kaatui loppusuoralla eränsä neljänneltä sijalta, jäi lopulta eränsä viimeiseksi ja oli päivän lopputuloksissa 28:s. Isometsäkin näkee, että Suhonen oli muutenkin jäänyt jatkopaikkataistelusta.

– Ei siinä jatkopaikka mennyt missään nimessä. Hän oli sen verran jäljessä loppusuoralle tultaessa, ja olisi tullut erässään neljäntenä maaliin. Aikahan ei riittänyt, kun se oli hidasvauhtinen erä. Sijoituksia kaatuminen kuitenkin söi, mikä oli Vernerin kohdalla harmittavaa.

Lauri Lepistö (46:s), Markus Vuorela (49:s) ja Juho Mikkonen (58:s) jäivät karsintoihin.

– Ehkä ennakkoonkin oli ajatuksissa, että yksi suomalaismies menee aika-ajosta jatkoon, ja niin siinä kävikin.

"Huominen on tärkeä päivä"

Tour de Ski jatkuu heti huomenna lauantaina, kun miehet hiihtävät perinteisellä 15 kilometriä ja naiset 10 kilometriä. Suomen kovimmat odotukset ovat etukäteen kohdistuneet Iivo Niskasen poissa ollessa Kerttu Niskaseen, mutta karsintaan jääminen sprintissä hiekoittaa hänen kiertuettaan.

– Ero keulaan kasvoi isommaksi kuin ajateltiin. Tämä oli etukäteenkin Kertulle tiedossa oleva heikoin matka, mutta toiveissa oli silti se, että hän olisi jonkin verran bonussekunteja tuosta kisasta ottanut. Hän jäi nyt älyttömän kauas.

Isometsä kuitenkin korostaa, ettei sprinttitulos syö Niskasen mahdollisuuksia taistella kokonaiskisan kymppisakin sijoituksista.

– Realistinen tavoite oli alun perin sijat 6–10. Tämä ei syönyt sitä, mutta nyt jäi vähän lisää töitä.

Yhtä kaikki.

– Huominen on tärkeä päivä, perinteinen kymppi on aina Suomen naishiihdon ykkösmatka. Siinä täytyy tulla parempia tuloksia, muuten ollaan tosi kaukana.

Voitokkaasti Tourin käynnistivät miehissä Italian Federico Pellegrino ja naisissa Ruotsin Linn Svahn.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja