Muistiongelmia? Hakeudu aina tutkimuksiin – tässä syy!

Miten selvitä arjesta muistisairauden kanssa? 22:41

Studio55.fi -ohjelmassa vierailleen sairaanhoitaja Pirkko Telarannan mukaan muistiongelmista kärsivän kannattaa aina hakeutua testeihin, sillä oireiden syy voi olla parannettavissa.

Sairaanhoitajan ja hoitotyön kouluttajan Pirkko Telarannan mukaan tutkimuksiin hakeutuminen on tärkeää iästä riippumatta, kun on kyse muistiongelmista.

– Aina kun muistioire huolestuttaa, se on syytä tutkia, oli ikää sitten 48 vuotta tai 88 vuotta. Oireiden takaa saattaa löytyä sellainen sairauden aiheuttaja, joka on korjattavissa, sanoo Telaranta.

Telarannan mukaan muistiongelmat voivat johtua esimerkiksi B12-vitamiinin puutteesta.

– Sitten on masennusta, mielialan alakuloa ja erilaisia kilpirauhasen häiriöitä, jotka aiheuttavat muistiongelmia, eivätkä kuitenkaan aiheuta dementian oireistoa, jos ne hoidetaan, kertoo Telaranta.

Telaranta on työskennellyt pitkään muistisairaiden hoitotöissä. Hänen kokemustensa mukaan monet alzheimerin tautiin sairastuneet ovat helpottuneita saadessaan diagnoosin, koska sairauden oireet ovat hyvin epämääräisiä ja pelottavia.

– He (alzheimeriin sairastuneet) sanoivat, että tulee sellainen hulluuden pelko, kun asiat eivät pysy hanskassa, ympäristö muuttuu vieraaksi, eikä tunnista enää ihmisiä, Telaranta kertoo.

Millaista apua muistisairaan läheinen voi saada? Millä testeillä muistisairaus todetaan? Katso Telarannan haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat