MTV Uutiset sai haltuunsa kotivideon nuoresta Linda Lampeniuksesta ja Peter Nygårdista – tämä USA:n matka johti nuoren viulistin "helvettiin"

10:04
Video näyttää: Tällainen oli nuoren viulustin matka Peter Nygårdin luokse Los Angelesiin

Iltapäivälehdessä julkaistiin marraskuussa 2001 erikoinen ilmoitus, jossa kansallissuosiossa kylpevä viulisti pyysi Peter Nygårdilta vuolaasti anteeksi. Nyt Linda Lampenius kertoo, miten vierailu muotimogulin luona kärjistyi pitkäksi oikeustaistoksi.

Salamavalot räiskyvät sokaisevasti. Vaaleatukkainen nainen hymyilee hohtavassa iltapuvussaan ja kääntelee katsetta kameroiden suuntaan hotellin juhlatilassa.

Koskaan aiemmin hän ei ole päätynyt yhtä hulppeisiin seurapiirijuhliin.

27-vuotias viulisti Linda Lampenius on lähtenyt Seura-lehden silloisen viihdetoimittajan Rita Tainolan järjestämälle juttumatkalle Los Angelesiin. Nuori artisti pääsisi osallistumaan Oscar-gaalaan.

Mahdollisuus on niin houkutteleva, ettei sitä voi ohittaa.

Lampeniuksen ura on nousukiidossa. Media ja yleisö ovat herkeämättömän kiinnostuneita viulistin tekemisistä. Hän on omistautunut klassiselle musiikille, esiintymiselle, opinnoille Sibelius-Akatemiassa ja ottanut vastaan ensimmäisiä töitään mainoskasvona.

Lampeniukseen kohdistuva tiedonnälkä ylittää koti-Suomen rajat. Menomatkalla lentokoneessa Lampenius törmää ruotsalaiseen tv-tuotantoryhmään, joka utelee matkan tarkoitusta ja tahtoo haastatella häntä. Lampenius sivuuttaa pyynnöt, koska Oscar-juttu on jo luvattu Seuralle.

– Kuulosti hauskalta, että olisin päässyt Los Angelesiin gaalaan. Sitä vasten lehti lupasi maksaa matkat, asumiset ja tehdä kansijutun, Linda Lampenius, 50, kertaa tapahtumia MTV Uutisille.

Majapaikka Nygårdin luona

Perillä Los Angelesissa Lampeniukselle ja hänen managerilleen Wille Wileniukselle selvisi, että heidät majoitettaisiin suomalais-kanadalaisen muotimiljonääri Peter Nygårdin hulppeaan merenrantataloon Marina Del Rayn alueelle.

Lampenius pääsikin majoittumaan päärakennukseen, manageri kadun toiselle puolelle rivitaloon.

Vielä tässä vaiheessa muotimoguli oli Lampeniukselle täysin tuntematon hahmo, mutta toimittaja Tainolalle vanha tuttu vuosien takaa. 

Nyttemmin eläköitynyt Tainola on uransa varrella kirjoittanut useita artikkeleita Nygårdista, järjestänyt hänen residensseilleen suuntautuvia juttumatkoja ja toiminut sanojensa mukaan konktaktina henkilöille, jotka ovat toivoneet pääsevänsä miljonäärin kanssa tekemisiin.

Vastaavanlaisesta toiminnasta oli hänen mukaansa kyse myös Lampeniuksen tapauksessa.

Kun gaala-illan aika koitti, viulusti koki hienoisen pettymyksen. Varsinaisen Oscar-gaalan sijaan hän osallistuisikin Beverly Hillsissä sijaitsevassa hotellissa järjestettäviin juhliin, joista käsin Oscareita seurattaisiin.

Kyse oli Nygårdin vuosittain järjestämästä Night of 100 Stars -juhlasta.

Hieman ennen juttumatkaa Lampenius oli hankkinut itselleen digivideokameran, jolle hän tallensi matkan tapahtumia jo lentokoneessa. Lampeniuksen kuvaamaa materiaalia on nähtävillä yllä olevalla videolla.

Kamera ikuisti, kuinka Peter Nygård ja Lampenius poseeraavat salamavälkkeessä vieretysten.

Illallisen aikaan Lampenius sai istumapaikan Nygårdin pöydästä. Kesken kaiken muotimiljonääri nousi ja asteli lavalle pitämään puheen, jonka aikana hän esitteli kotimaastaan saapuneen viulistivieraan juhlayleisölle ylistävien sanojen saattelemana.

Lampenius otti huomion häkeltyneenä vastaan eikä vielä tiennyt, miten erikoinen vaihe hänen elämässään pian alkaisi.

Palkkiot maksamatta

Juhlallisuuksien täyttämä Los Angelesin -reissu kesti neljä päivää. Sen aikana Nygård tutustutti Lampeniuksen myös Michael Reynolds -nimiseen mieheen, josta tuli Lampeniuksen uusi manageri.

Seura julkaisi juttunsa.

Kannessa kerrottiin Oscareiden sijaan Lampeniuksen solmimasta “megasopimuksesta Amerikassa”. Yhteistyö vastaperustetun Chaos Management -manageritoimiston kanssa sujui kuitenkin kaikkea muuta kuin toivotusti.

Lampenius ei myöskään sopimusta solmiessaan tiennyt, että Nygård oli yksi toimiston osakkaista.

– Se osoittautui suoraan sanoen aivan pelletoimistoksi ja manageri ei tiennyt alasta mitään, Lampenius puuskahtaa.

– Jälkeenpäin ajateltuna olin varmasti hyvä kohde, kiintoisa kombinaatio, jossa blondi soittaa viulua. Varmasti ajateltiin, että avullani voisi tienata, kunhan minut saadaan ensin houkuteltua Yhdysvaltoihin.

Manageritoimisto pidätti Lampeniuksen palkkiot tilillään eikä hän saanut rahojaan. Näin kävi muun muassa Playboy-lehden kansikuvapalkkioiden kanssa.

Lampeniuksen mukaan lehden perustaja Hugh Hefner oli epäreilusta kohtelusta vihainen, tarjosi apuaan ja kehotti Lampeniusta haastamaan manageritoimistonsa oikeuteen maksamattomista palkkioista. 

Oikeustoimet alkoivatkin vuonna 1998. Vääntö yhdysvaltalaisessa lakiryteikössä voimistui entisestään, kun kohtelustaan tuohtunut Lampenius antoi haastatteluja koti-Suomen medioille.

Hän kertoi Los Angelesin -matkan tapahtumista ja kuvaili Peter Nygårdia ei niinkään mairittelevin sanankääntein.

Ruokia alastomien naisten päällä

7 Päivää -lehden haastattelussa Lampenius totesi, ettei toivoisi enää yhtäkään suomalaistyttöä lähetettäväksi Nygårdin luokse vierailulle.

Hän painotti, ettei ollut matkansa aikana kokenut minkäänlaista seksuaalissävytteistä ahdistelua, mutta muotimoguli oli “varsin mauttomalla tavalla” pyytänyt Lampeniusta vierailulle Bahaman-huvilalleen.

Kutsunsa kylkeen Nygård oli esitellyt Lampeniukselle pornografisia valokuvia. Lampenius kuvaili, kuinka merenrannalle kannettujen pitkien pöytien päällä makasi alastomia naisia. Vartaloiden päälle oli aseteltu erilaisia valuvia jälkiruokia ja kastikkeita.

Viulusti jätti kutsun väliin. Kuvissa näkyvä toiminta vaikutti hänestä sangen epämiellyttävältä. 

Nygård Cay -huvila on sittemmin osoittautunut keskeiseksi tapahtumapaikaksi Peter Nygårdia koskevissa seksuaalirikossyytteissä. 

Ulospääsyn ehdot

Lampeniuksen lehtihaastattelujen sisältö kantautui myös Nygårdin korviin. Imagostaan tarkka miljonääri suivaantui.

Asianajajat ottivat Lampeniukseen yhteyttä, sillä hänen katsottiin loukanneen miehen kunniaa. Erinäisten vaiheiden jälkeen tilanne eskaloitui pisteeseen, jossa Nygård vaati Lampeniukselta oikeusteitse lähes 40 miljoonan dollarin korvauksia.

Oikeusprosessi söi kolmekymppisen Lampeniuksen mielenrauhan ja varat.

– Eihän sellaisia rahoja kukaan nuori suomalainen viulistityttö pystyisi maksamaan ikinä, koko elämänsäkään aikana, jos tulisi tuomituksi, Lampenius sanoo. 

– Olin silloin hirveän huonossa kunnossa. Sairastin bulimiaa ja oksensin monta kertaa vuorokaudessa. En tahtonut elää. Halusin vain asian pois tieltäni.

Kun oikeudenkäyntiin oli uponnut Lampeniuksen arvioiden mukaan lähes puoli miljoonaa euroa, hänellä ei ollut enää varaa jatkaa.

Elettiin vuotta 2001. Nygårdin asianajaja otti jälleen yhteyttä ja tarjosi ulospääsyä tukalasta tilanteesta tietyillä ehdoilla.

Ehtojen mukaan Lampeniuksen pitäisi jatkossa noudattaa Nygårdia koskevaa vaitiolosopimusta ja ostaa Ilta-Sanomista kokosivun ilmoitus, jossa hän esittäisi julkisen anteeksipyynnön Nygårdille. 

Lisäksi hänen tulisi antaa haastattelu Rita Tainolalle. Toimittaja oli tuolloin siirtynyt Seurasta Ilta-Sanomien palvelukseen.

Tapaaminen toimistolla

Sovintomenettely toimeenpantiin Helsingissä asianajotoimisto Susiluodon tiloissa. Lampeniusta avustivat asianajajat Tapio Susiluoto ja Mari Lampenius, joka on viulistin käly.

Myös asianajaja Susiluodon mieleen vuosientakainen tapaus on painunut poikkeuksellisena. Susiluoto vahvistaa, että suuressa neuvotteluhuoneessa pidetyssä tapaamisessa olivat lainoppineiden lisäksi paikalla Lampenius, Tainola ja Nygårdia edustanut asianajaja.

Samassa yhteydessä Tainola teki sovitun lehtihaastattelunsa, joka nauhoitettiin äänitallenteelle. MTV Uutiset on nähnyt dokumentin, jossa vahvistetaan tapaamisessa sovitut asiat.

MTV Uutiset kysyi toimittaja Tainolalta, mitä hän muistaa muotimogulille suunnatusta julkisesta anteeksipyynnöstä ja siitä, miksi juuri hän päätyi haastattelun kirjoittajaksi. 

– Muistan, että Lampenius maalasi elämää Bahamalla omilla sanoillaan ja Nygård suuttui siitä. Minä en sitä juttua ole hänelle lähettänyt, mutta joka tapauksessa kyseinen juttu oli lähetetty Nygårdille Yhdysvaltoihin. Sieltä hänen assistenttinsa soitti minulle ja kysyi, olisiko minulla ketään hyvää asianajajaa täällä, Tainola kertoo.

Tainola ei sanojensa mukaan ollut myötävaikuttamassa siihen, miksi ilmoitus julkaistiin juuri Ilta-Sanomissa, vaan kyse oli Nygårdin pyynnöstä.

– Koska Nygård tunsi minut, hän pystyi toki sanomaan, että laittakaa ilmoitus Ilta-Sanomiin ja lehti sai siitä rahaa.

Lampeniuksen muistikuvissa koko sivun ilmoituksesta maksettu summa oli useita kymmeniä tuhansia markkoja. 

– Olen kiertänyt paljon maailmalla ja nähnyt myös median toimintaa laajasti. Koskaan en kuitenkaan ole kuullut tai nähnyt, että kukaan olisi joutunut ostamaan koko sivun lehti-ilmoitusta anteeksipyyntöä varten, Lampenius toteaa.

Julkinen anteeksipyyntö

Ja sitten anteeksipyynnön päivä koitti.

Marraskuun viimeisenä päivänä vuonna 2001 Ilta-Sanomat kertoi verkkouutisessaan, kuinka “Linda Lampenius esittää tänään julkisen anteeksipyynnön vaatetehtailija Peter Nygårdille.”

Ilmoituksen kerrottiin löytyvän lehden sivulta 15. Ilmoituksen voi lukea kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta. 

Olen erittäin pahoillani kaikesta kärsimyksestä ja vahingosta, minkä olen aiheuttanut Peter Nygårdille epäasiallisilla kommenteillani – ymmärrän nyt, miten väärässä olen ollut.

Vuolain sanankääntein Lampenius esitti kiitollisuuttaan Nygårdin tarjoamia uramahdollisuuksia kohtaan ja painotti miehen asemaa hyväntekijänä.

Tiedän Peter Nygårdin lahjoittavan myös huomattavia summia hyväntekeväisyyteen, kuten ympäristönsuojeluun, naisten aseman parantamiseen sekä lääketieteelliseen tutkimukseen.

Julkisten nöyristelyjen jälkeen kunnianloukkausoikeudenkäynti keskeytyi, mutta tapauksesta jäi Lampeniuksen elämään pitkä varjo useiksi vuosiksi.

– Olin niin surullinen tuosta kaikesta, mitä oli sattunut. Allekirjoittamani vaitiolosopimus on aiheuttanut myös sen, etten pysty puhumaan joistakin asioista lainkaan. Sopimus vaikeuttaa elämääni vielä tänäkin päivänä. 

"Jouduin helvettiin"

Oikeuspiinan jälkeen Lampeniuksen syömishäiriö paheni ja kontrolli elämästä tuntui livenneen täysin. Lisäksi niskaa painoi mittava velkataakka, vaikka manageritoimiston kanssa käydyt palkkiokiistat olivatkin lopulta kääntyneet hänen edukseen.

– Jouduin ihan helvettiin tämän homman jälkeen. Melkein kymmenen vuotta elämästäni olivat aivan kauheita. En nuorena suomalaisena viulustityttönä tiennyt tuollaisesta maailmasta yhtään mitään, hän sanoo.

Lampeniuksen Los Angelesin -matkaan olennaisesti kytkeytyvä Rita Tainola kertoo tutustuneensa Nygårdiin 80-luvulla ollessaan juttumatkalla Top Model of The World -kilpailussa.

Iltatilaisuuden aikaan hän kertoo kiinnittäneensä huomiota “naisten piirittämään” julkimoon, jonka juttusille hänkin päätti mennä. Sen tuloksena syntyi hänen ensimmäinen artikkelinsa suomalaislähtöisestä muotimogulista. Sittemmin hän on julkisuudessa kertonut olevansa Nygårdin ystävä.

– Vuosien varrella kuulumisten vaihto syveni hyväksi kaveruudeksi. Olen käynyt Bahamalla muutamia kertoja, ja myös mieheni on ollut mukana, Tainola kommentoi tuttavuuttaan miljonääriin.

Toimittaja kiistää nähneensä seksuaalirikoksiin viittaavaa toimintaa Nygård Cay -huvilalla, jonka kosteista rantabileistä ja niin sanotuista pamper partyista eli "hemmottelujuhlista", lukuisat mediat ovat uutisoineet Nygårdin rikosepäilyjen tultua julki. 

– En ole nähnyt mitään, mutta olen myöskin lähtenyt juhlista aina ajoissa nukkumaan, enkä tiedä mitä juhlissa on sen jälkeen tapahtunut. Olen osallistunut tällaisiin rantabileisiin ehkä pari kertaa. Toki suomeksi sanoen naiset ovat siellä juhlissa aika framilla olleet ja pienissä bikineissä tanssineet, koska kyse on ollut rantabileistä, Tainola sanoo.  

Hänen mukaansa Nygårdiin kohdistuvia rikosepäilyjä ei voinut aavistaa ennalta, ja toimittaja kertoo itsekin järkyttyneensä niistä.

– Mutta emmehän me todellisuudessa tiedä, minkälaista elämää ihmiset viettävät laittaessaan makuuhuoneen ovensa kiinni. Elokuvatuottaja Harvey Weinsteinkin oli juhlittu sankari Cannesissa, nyt hänkin istuu sellissä. 

"Naisten täytyy auttaa toisiaan"

Nyt 79-vuotias Nygård odottaa oikeusprosessinsa etenemistä tutkintavankeudessa. Helmikuun alkupuolella selvisi, ettei hän pääse vapaaksi takuita vastaan, koska oikeus arvioi hänen mahdollisesti pakenevan ulkomaille.

Häntä syytetään muun muassa alaikäisten tyttöjen raiskauksista ja seksikaupasta. Kymmenet naiset ovat allekirjoittaneet siviilikanteen häntä vastaan, mutta mahdollisten uhrien todellinen lukumäärä ei ole tiedossa.

Syytetietojen mukaan vanhimmat rikokset ulottuisivat aina 1970-luvulle saakka.

MTV Uutiset kertoi helmikuun alussa, kuinka myös Nygårdin oma poika Kai Bickle on asettunut isäänsä vastaan ja auttanut uhreja ja asianajajia löytämään todisteita naisiin kohdistuneista rikoksista.

Syyttäjän mukaan rikosten taustalla on salaliiton kaltainen ja kiristyksenomaisia piirteitä sisältävä vyyhti, josta ovat olleet tietoisia myös Nygårdin yhtiössä keskeisissä asemissa olleet työntekijät. Nygårdin katsotaan hyväksikäyttäneen uhrejaan vaikutusvaltaista asemaansa hyödyntäen.

Viime vuosina myös Harvey Weinsteinin ja liikemies Jeffrey Epsteinin taustalta paljastuneet seksuaalirikokset ovat saaneet Lampeniuksen muistelemaan kauhulla 90-luvulla kohtaamaansa sovinistista kulttuuria, jonka vallitessa hänkin joutui aloittelemaan viihdeuraansa nuorena naisena.

– Naiset lytättiin ja miehet olivat aina oikeassa. Ilmapiiri oli hyvin erilainen. Onneksi metoo-kampanjan kautta on uskallettu sanoa, että meilläkin on oikeuksia. Naisten täytyy auttaa muita naisia, kun tällaista ilmenee.

8:09
“Lasken itseni yhdeksi uhreista” – Peter Nygårdin poika Kai Zen Bickle kertoo videohaastattelussa, mitä hän ajattelee isästään nyt

Artikkeliin täsmennetty kello 11.27, että Rita Tainola oli järjestänyt Seuran juttumatkan, mutta hän ei ollut Lampeniuksen kanssa matkalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja