Käsittämätöntä! Verstappen teki uskomattoman nousun, Bottas palkintopallille – puuttuuko tuomaristo vielä peliin? Näin Itävallan GP eteni

F1-kauden yhdeksäs osakilpailu, Itävallan GP, ajettiin sunnuntaina. Mercedeksen Valtteri Bottas ajoi kolmanneksi, ja Red Bullin Max Verstappen teki hurjan nousun voittoon. Alfa Romeon Kimi Räikkönen sijoittui yhdeksänneksi. MTV Urheilu seurasi kisaa hetki hetkeltä. 

Itävallan GP:n seuranta:

Tulokset: 

1. Verstappen
2. Leclerc
3. Bottas
4. Vettel
5. Hamilton
6. Norris
7. Gasly
8. Sainz
9. Räikkönen
10. Giovinazzi

Maali: Max Verstappen voittaa Itävallan GP:n, Red Bullille sesongin ensimmäinen voitto! Leclerc toinen, Bottas kolmas. Vettel nousee vielä lopussa ahdistamaan nastolalaista, mutta jää taakse neljänneksi.

Tuomaristolta tulee ilmoitus: Verstappenin ohitus Leclercistä tutkitaan. Muuttuvatko tulokset vielä?

Verstappen teki joka tapauksessa kovan tempun. Hollantilainen putosi lähdössä seitsemänneksi, mutta nousi sieltä tuulispäänä kärkeen. 

Räikkönen yhdeksänneksi ja tallikaveri Giovinazzille F1-uran ensimmäinen piste 10. sijalla.

Bottas kavensi viidenneksi Itävallassa jääneen Hamiltonin MM-johtoa viidellä pisteellä. Hamilton johtaa MM-sarjaa nyt 31 pinnalla ennen tallikaveriaan.

Kierros 70/71: Vettel puristaa mutkassa Hamiltonin ohi ja nousee neljänneksi! Bottas on kolmantena, etumatka Vetteliin kaksi sekuntia.

Kierros 69/71: Verstappen painaa väkisin kärkeen! Hollantilainen käytännössä pakottaa Leclercin radan ulkopuolelle, ja osumakin tulee. Tämän tuomaristo tulee varmasti vielä tutkimaan!

Kierros 68/71: Hurjaa, hurjaa taistelua! Verstappen hyökkää sisäpuolelta Leclercin rinnalle ja näyttää jo painavan ohi, mutta monacolainen iskee ja pitääkin pintansa! Heti perään Verstappen nousee rinnalle ulkokautta, mutta Leclerc pysyy edelleen kärjessä.

Kierros 67/71: Verstappen on aivan kisaa johtavan Leclercin kannassa! Hollantilaisella on vielä aikaa ja hän käy jo todella lähellä. Ohitus näyttää lähes väistämättömältä...

Kierros 66/71: Leclercille annetaan radioviestejä tilanteesta, mutta monacolainen kuittaa tilanteen jäämiesmäisesti ja sanoo, että antakaa olla.

Kierros 66/71: Bottaksen kierrosajat ovat olleet karmeita edellisillä kierroksilla. Hamilton on enää 6,3 sekunnin päässä tallikaveristaan. Mutta loppuvatko kierrokset britin kannalta kesken?

Kierros 65/71: Kuumaa kuin autiomaassa, ja kuumana käy kilvoittelukin! Leclerc johtaa kisaa enää 1,0 sekunnilla ennen Verstappenia. On pomminvarmaa, että vielä nähdään kova hollantilaisen hyökkäys. 

Kierros 64/71: Jännitystä on vielä myös Hamilton–Vettel-taistelussa sijoista 4 ja 5. Vettel vaanii nyt 1,7 sekunnin päässä tuoreilla renkaillaan. 

Kierros 62/71: Sainz on karannut Räikkösestä yli yhdeksän sekunnin päähän. Espanjalainen kahdeksantena, suomalainen yhdeksäntenä. Kimin tallikaveri Giovinazzi viimeisellä pistesijalla kymmenentenä, 1,7 sekunnin päässä Jäämiehestä. Ajaako italialainen nyt kauden ja F1-uransa ensimmäisen pisteen?

Kierros 60/71: Muoti-ilmaisua käyttäen Verstappen ajaa käsittämätöntä kisaa! Hollantilainen jäi startissa telineisiin, putosi kakkossijalta kahdeksanneksi, mutta sittemmin radalla on nähty pyörremyrsky. Entä tallikaveri Gasly? Seitsemäntenä.

Kierros 59/71: Verstappen on nykinyt Bottaksesta muutamassa kierroksessa jo yli viiden sekunnin karkumatkalle. Se kertoo jotain Red Bull -kuskin kyydistä.

Kierros 58/71: Leclerc johtaa kisaa 4,9 sekunnin erolla ennen Verstappenia, mutta tuulennopea hollantilainen voi vielä hyvin luoda haastetta. Bottaksen ero neljäntenä ajavaan Hamiltoniin turvalliset 11,5 sekuntia, tästä ei pitäisi tulla Valtterille ongelmaa.

Kierros 56/71: Verstappen on radioviestiensä perusteella "menettämässä voimaa", mutta tämä ei hollantilaista näytä liialti haittaavan. Hollantilainen kuittaa heittämällä Bottaksen ohi ja katoaa kaukaisuuteen kisan kakkossijalla.

Kierros 54/71: Verstappen hyökkää. Hollantilainen on aivan Bottaksen kannassa. Kierroksia on niin paljon jäljellä, että nastolalainen on tulistakin tulisemmilla hiilillä.

Kierros 53/71: Räikkönen ajaa kahdeksannella sijalla. Sainz on 1,2 sekuntia Jäämiestä perässä, ja espanjalaisen vauhti tuoreemmilla renkailla on paljon kovempaa. Kimille voi tulla vaikeaa tässä taistelussa.

Kierros 52/71: Verstappen on jo 1,1 sekunnin päässä Bottaksesta, joka ajaa toisena. Hollantilaisen vauhti on niin rajua, että Bottaksella tulee piinaavat paikat.

Kierros 51/71: Verstappen on pelottava uhkaaja Bottakselle. Hollantilainen on edellisellä kierroksella 1,1 sekuntia nastolalaista nopeampi. 

Kierros 51/71: Ferrari ottaa Vettelin sisään, saksalaiselle vaihdetaan uudet pehmeät kumit alle. Vettel putoaa viidenneksi Hamiltonin taakse. 

Kierros 50/71: Nyt Verstappen kuittaa Vettelin ohi kolmossijalle! Hollantilainen puskee ohi ulkokautta ja jättää saksalaisen taakseen.

Kierros 49/71: Verstappen hakee ohitusta ulkokautta, mutta ei onnistu nousemaan Vettelin täysin rinnalle. Näiden kuskien vääntö sopii Bottakselle, kun Vettel ja Verstappen kuluttavat nahistelussa renkaitaan.

Kierros 48/71: Leclerc pitää kärkipaikkaa tukevasti hallussaan. Monacolainen on repinyt eron Bottakseen neljään sekuntiin. Samalla Verstappen on aivan Vettelin takaluukussa kiinni ja jahtaa ohitusta!

Kierros 46/71: Verstappen ajaa Vetteliä kiinni. Saksalainen nyt vain sekunnin hollantilaisässää edellä kisan kolmossijalla.

Kierros 45/71: Hamilton on viime kisoissa repinyt eroa Bottakseen MM-taistelussa. Jos maaliin tultaisiin näillä sijoilla (Bottas toinen, Hamilton viides), Bottas kaventaisi Hamiltonin MM-johtoa kahdeksalla pisteellä. Hamiltonin MM-etumatka Bottakseen olisi tässä tapauksessa 28 pinnaa.

Kierros 44/71: Verstappen tykittää nelossijallaan kisan nopeimmaksi kierrokseksi 1.08,317. Hollantilainen on Vettelistä 1,7 sekunnin päässä.

Kierros 42/71: Sainz käy varikolla. Räikkönen nousee samalla yhdeksänneksi, kun espanjalainen putoaa 14:nneksi.


Kierros 41/71: Ferrari on selittänyt mediakanavallaan Vettelin varikkopysähdystä, jonka myötä Bottas menetti aikaa.

– "Seb" tuli oikeaan aikaan (varikolle), mutta meillä oli ongelmia mekaanikkojen radion kanssa, joten he eivät kuulleet kutsua.

Kierros 40/71: Räikkönen jatkaa 10:ntenä. Edellä ajava Gasly on onnistunut karkaamaan neljän sekunnin päähän. Tallikaveri Giovinazzi juuri Kimin takana, kaksi sekuntia Räikkösestä.

Kierros 38/71: Hamilton viidennellä sijalla, peräti kahdeksan sekunnin päässä edellään ajavasta Verstappenista. Mercedes-tallikaverusten välinen taistelu näyttää nyt Bottaksen kannalta vahvalta.

Kierros 37/71: Bottas jatkaa vakaahkosti kakkossijalla, vaikka takana vaanii kovaa tuleva Vettel. Ero saksalaiseen nyt 4,5 sekunnin luokkaa.

Kierros 36/71: Leclerc on kärkipaikalla loistavassa kyydissä. Monacolainen takoo kisan nopeimmaksi kierrokseksi 1.08,344. 

Kierros 35/71: Leclerc johtaa kisaa 4,2 sekunnin erolla ennen Bottasta.

Kierros 33/71: Räikkönen ajautuu kolmosmutkassa leveälle ja Gasly nousee viimein Jäämiehen ohi, tässä kohtaa yhdeksänneksi. Räikkönen kymmenentenä.

Kierros 32/71: Verstappen tulee varikolle. Hollantilainen palaa radalle nelossijalle, Hamiltonin eteen. Britin etusiiven vaihtaminen maksaa hänelle armottomalla tavalla.

Kierros 30/71: Hamilton otetaan varikolle, ja hänelle vaihdetaan etusiipi. Aikaa kuluu ja nopeimman kierroksen juuri ajanut Vettel nousee britin edelle. Vettel nyt neljäs, Hamilton viides. Verstappen vielä kärjessä ennen Leclerciä ja Bottasta, mutta hollantilainen ei ole pysähtynyt.

Kierros 29/71: Bottas on neljäntenä. Takamatka kärkikuski Hamiltoniin on 17 sekuntia. Tämä ero riittäisi Bottakselle, jos Hamilton tulisi varikolle.

Kierros 28/71: Bottas on juuri nyt radalla Hamiltonia nopeampi, ja Mercedeksen taistelu on menossa tässä kohtaa suomalaiselle. Hamilton sanoo tiimiradiossa tallille, että tarkistakaa etusiipi. Kisaa johtavasta mutta ilman varikkopysähdystä jatkavasta britistä tuntuu, että downforcea on hävinnyt.

Kierros 26/71: Varikkorumba jatkuu ja autoja tulee kovaa tahtia sisään. Räikkönen pysyy Gaslyn edellä, kun molemmat ovat tehneet pysähdyksensä. Jäämiehen sijoitus nyt 12:s.

Kierros 24/71: Räikkönen sisään. Alfa Romeon suomalaiskuski palaa radalle 15:ntenä, mutta tulee taas nousemaan, kun varikkopaletti jatkuu.

Kierros 24/71: Myös Leclerc on pysähtynyt, mutta Hamilton ja Verstappen eivät ja ajavat nyt kärkikaksikkona. Hamiltonille haetaan pitkää stinttiä, tulee jännä taistelu sijoituksista Bottasta vastaan.

Kierros 23/71: C Moren asiantuntija Mika Salo arvioi, että Vettelin varikkostoppi oli tehty Mercedeksen kiusaksi.

Kierros 22/71: Bottas varikolle. Stoppi menee muuten ok, mutta Vettel tulee samaan aikaan sisään ja Bottas menettää tämän myötä noin sekunnin. Paha sekunti taistelussa Hamiltonia vastaan...

Kierros 21/71: Räikkönen aavistaa jo Gaslyn liikkeet mutkaan ja puolustautuu sen mukaan! Jäämies pysyy edellä seitsemäntenä.

Kierros 20/71: Hamilton lyö Bottakselle nyt enemmän painetta. Nastolalainen 1,5 sekuntia tallikaverinsa edellä kolmossijalla.

Kierros 19/71: Räikköseltä loistavaa puolustustaistelua! Gasly ei pääse millään ohi, vaikka alla on Red Bull.

Kierros 18/71: Gasly nousee mutkassa ulkokautta jo Räikkösen rinnalle, mutta Jäämies pitää väkisin pintansa seitsemännellä sijalla.

Kierros 18/71: Radiossa teroitetaan Vettelille, että "paina kovaa, teemme hyvää työtä". Saksalainen ajaa neljäntenä, 3,1 sekunnin päässä Hamiltonista.

Kierros 18/71: Leclerc kontrolloi kisaa kärkipaikalla. Johto 3,8 sekuntia ennen Bottasta. Hamilton on Bottasta 2,4 sekkaa jäljessä.

Kierros 15/71: Kimi Räikkönen on ilmiömäisen starttinsa jälkeen menettänyt sijoja. Jäämies nyt seitsemäntenä ja perässä vaanii Gasly. 

Kierros 14/71: McLarenin Norrisin kyyti on Alfa Romeon Räikköstä kovempaa. Brittikuski hiillostaa Jäämiestä ja kuittaa mutkassa helpohkosti ohi, kuudennelle sijalle.

Kierros 12/71: Kuudentena oleva Räikkönen taistelee nyt Norrisia vastaan. Haas ottaa Kevin Magnussenin sisään, ja tanskalainen putoaa joukon perälle 20:nneksi.

Kierros 10/71: Leclerc johtaa kisaa 2,7 sekunnin erolla Bottakseen. Kolmantena ajava Hamilton on jäänyt Leclercistä 5,8 sekuntia.

Kierros 9/71: Räikkönen ei pysty määräänsä enempää puolustautumaan myöskään Verstappenia vastaan. Hollantilainen kuittaa itsensä viidenneksi, Kimi nyt kuudentena.

Kierros 8/71: Potkuhuhuissa ollut Red Bullin Pierre Gasly ei ole juuri onnistunut kohentamaan asemiaan. Ranskalainen vasta kahdeksantena, kun taas tallikaveri Verstappen tekee nousua ja hiillostaa nyt viidentenä ajavaa Räikköstä.

Kierros 7/71: Vettel kuittaa heittämällä Räikkösen ohi neljänneksi. Alfa Romeon suomalaiskuskilla ei ole saumoja taistella nopeampaa Ferraria vastaan.

Kierros 5/71: Vettel ajaa jo viidentenä Räikkösen takana. Saksalainen kuittasi McLarenin Norrisin ohi. Verstappen hakee niin ikään ohitusta Norrisista, mutta Norris pitää vielä pintansa.

Kierros 2/71: Vettel on noussut kuudenneksi, Verstappen seitsemäntenä. Räikkönen jatkaa neljäntenä Hamiltonin perässä huikean starttinsa jälkeen!


Lähtö: Leclerc pitää asemansa ykkösenä, Bottas nousee toiseksi! Norris kuittaa hetkellisesti peräti kolmanneksi, mutta putoaa Hamiltonin ja Räikkösen taakse. Kimi loistolähdön jälkeen neljäntenä! Verstappen jäi startissa kuin seisomaan ja ajaa nyt seitsemäntenä.

Klo 16.10: Autot lämmittelykierroksella. Kohta se on menoa!

Ennakointi:

Klo 16.10: Strategioissa on eroa. Verstappen, Bottas ja Hamilton lähtevät kisaan aika-ajojen jäljiltä keskikovilla renkailla, Leclercillä ja Vettelillä on pehmeät kumit allaan. Myös Alfa Romeot Räikkönen ja Antonio Giovinazzi ajavat pehmeällä seoksella.

Klo 16.06: Tuota pikaa on aika päästää "tuhannet hevosvoimat valloilleen"! Tänään ei ole liioiteltua sanoa, että odotettavissa on huippujännittävä kisa – kolmessa ensimmäisessä ruudussa kolmen eri tallin kuskit ja peli kaikkinensa auki.

Klo 16.03: – Jalkani ovat tulessa! Toro Rosson thaikuski Alexander Albon tuoreeltaan täräytti.

Eikä muuten ole ainoa, kellä ne ovat tulessa. Mutta ei auta, olosuhteet on tänään vain kylmäpäisesti "kesytettävä".

Klo 15.55: Hellettä piisaa. Ilman lämpötila kihisee 31 celsiusasteessa, ja radan lämpötila on peräti 51 °C. Ferrarin Leclerc totesi aika-ajojen loputtua olosuhdeiden olevan "fyysisesti haastavat". 


Klo 15.50:Kolmen lähtöruudun rangaistuksen Toro Rosson Daniil Kvjatin estämisestä saanut Williamsin George Russell lähtee kisaan varikolta. Hänen piti startata 18. ruudusta, mutta Williams-kuskin etusiipi on jouduttu vaihtamaan ja koska uusi siipi on erilainen, britti joutuu starttaamaan kisaan varikolta.

Klo 15.44: Pakkaa lähdössä voi sekoittaa myös Sebastian Vettel, joka starttaa yhdeksännestä ruudusta. Vettel ei päässyt ajamaan Ferrari-autonsa teknisten vikojen takia aika-ajojen päätösosiossa lainkaan, vaikka hän oli selviytynyt kärkikymmenikköön. Saksalainen tullee tekemään kisassa isoa nousua.

Klo 15.41: Itävallassa nähdään F1-historian nuorin eturivi, kun kahdesta ensimmäisestä ruudusta kisaan ampaisevat 21-vuotiaat Leclerc ja Verstappen. Nuoruuden voima jyllää.


Klo 15.35: C Moren asiantuntija Mika Salo teki paljastuksen Itävallan aika-ajojen jälkeisistä tapahtumista. Räikkönen oli käynyt kuumana ja vaatinut Hamiltonille rangaistusta. Brittikuski jäi puolestaan tuomariston edessä kiinni valehtelusta. Salo avaa sisäpiiritietojaan yläpuolisella videolla.

Klo 15.30: Vuosi sitten Bottas starttasi Itävallan kisaan paalulta ja taittoi kisaa kakkossijalla, mutta joutui keskeyttämään hydrauliikkavian takia. Verstappen juhli voittoa, ja Ferrarilla tuolloin ajanut Räikkönen ajoi kakkoseksi ennen Sebastian Vetteliä. Nähtäisiinkö Jäämieheltä hyvä kisa myös tänä vuonna upeista lähtöasetelmista?

MM-taistelu kävi vuosi takaperin nykyistä kuumempana: Vettel nousi Itävallan kolmossijansa myötä MM-sarjan kärkeen pisteen erolla ennen mestaruuden lopulta vienyttä Hamiltonia. Britti joutui keskeyttämään Itävallan kisan tekniseen vikaan. 

Klo 15.22: Bottas ajaa myös tulevaisuudestaan. Viime kisojen laskusuuntaiset otteet ovat herättäneet kiihtyviä spekulaatioita, kaavaileeko Mercedes Bottaksen tilalle ensi kaudeksi toista kuskia. Huhuissa on erityisesti pyöritelty Red Bullin Verstappenin nimeä, ja potentiaalisena ehdokkaana pidetään myös Mercedeksen varakuljettajaa Esteban Oconia. Säilyttääkseen tallipaikkansa Bottakselta vaaditaan myös kelpo tulosta. 

Klo 15.13: Hamilton oli aika-ajojen tuloksissa toinen, mutta kolmen lähtöruudun rangaistuksen jälkeen häntä kutsuu viitosruudun sijaan nelosruutu. Tämä johtuu formula ykkösten monimutkaisesta lähtöruuturangaistusten järjestelystä – huomioon otettavana oli myös viidenneksi ajaneen Magnussenin viiden lähtöruudun rangaistus. Syyt lopullisiin lähtöruutuihin on avattu tarkasti tässä jutussa.


Klo 15.08: Räikkönen teki lauantaina mielipiteensä selväksi, kun hitaalla kierroksella ollut Hamilton mutkitteli hänen edessään aika-ajojen avausosiossa. Jäämies vilautti mestarikuskille välittömästi keskisormea ja antoi palaa myös haastatteluissa. Hamilton sai hidastelusta kolmen lähtöruudun rangaistuksen.

Klo 15.00: Tervetuloa kyytiin! Starttiin on vielä reilu tunti aikaa, mutta sitä ennen riittää ennakoitavaa.

Yksi kysymys kuuluu, onko Bottaksella jäänyt aika-ajojen tapahtumista tavaraa hampaankoloon. Ennen viimeiselle aikakierrokselle lähtemistä Hamilton muodosti pitkän jonon taakseen, ja perässä ollut tallikaveri Bottas kärsi tästä. Asiaan ottivat kantaa jo C Moren asiantuntijat Mika Salo ja Ossi Oikarinen. 


Hamiltonin 36 pisteen MM-kaula on niin iso, että moni on ollut valmis jo ojentamaan brittikuskin suuntaan mestaruuspystiä. Lyökö Bottas nyt Hamiltonin edeltä lähtiessään britille luun kurkkuun – ja kaventaako nastolalainen sitä kautta MM-tilannetta?

Lue myös:

    Uusimmat