MTV oikeudessa: Näin kohtalokas surmayö Somerolla eteni – Milla Arosen, 21, perheen epäily heräsi, kun elämäniloisen nuoren naisen tilille tuli iso pikavippilaina

MTV oikeudessa: Varusmies Milla Arosen murhasta syytetty ex-poikaystävä peitti itsensä 0:30
Katso video oikeudesta: Näin murhasta syytetty mies peitti itsensä

Somerolla asuva 21-vuotias varusmies Milla Aronen menetti henkensä viime kesäkuun 9. päivän vastaisena yönä. Syyttäjän mukaan nuoren naisen ex-poikaystävä murhasi Arosen suurien talousvaikeuksien vuoksi.

Milla Aronen, 21, asui Somerolla ja viime vuoden kesäkuun 7. päivä hän lähti viikonloppulomalle varusmiespalveluksesta Porin prikaatista. Viikonlopun aikana hän vietti aikaa perheensä ja sukulaistensa kanssa.

Sunnuntai-iltana 9. kesäkuuta Arosen piti palata varuskuntaan, mutta sinne hän ei koskaan palannut. Yleensä Milla lähetti äidilleen aina viestin, kun hän oli palannut kasarmille, mutta nyt viestiä ei tullut.

Perhe kävi Millan asunnolla ja näki, että tämän auto oli edelleen parkkipaikalla. Nuorta naista ei kuitenkaan näkynyt missään.

Tiistaina 11. kesäkuuta perhe teki poliisille katoamisilmoituksen.

Tilille tuli yllättävä laina

Perhe näki, että Millan tilille oli tullut sunnuntaina 9. kesäkuuta aamulla 2500 euron pikavippilaina, vaikka tällä ei ollut taloudellisia ongelmia. Se herätti ihmetystä.

Poliisi puhutteli Arosen perhettä, sukulaisia ja kavereita. Puhutusten perusteella poliisille muodostui kuva tasapainoisesta nuoresta naisesta, jonka elämässä kaikki oli kunnossa eikä hänellä ollut taloudellisia ongelmia. Varusmiespalveluksessa Aronen oli ollut iloinen ja viihtynyt armeijassa hyvin.

Yksi puhuttelu poikkesi kuitenkin muista ja se oli ex-poikaystävän kertomus 12. kesäkuuta. Tuolloin mies kertoi poliisille, että Aronen oli masentunut ja hänellä oli ollut jo jonkin aikaa itsetuhoisia ajatuksia.

Kukaan muu ei puhunut poliisille tällaisista asioita.

Ex-poikaystävää alettiin epäillä

Poliisin tutkinnassa selvisi, että Aronen oli saanut varuskuntaan puhelinsoiton ex-poikaystävältään ennen kohtalokasta viikonloppulomaa. Varusmiestoverin mukaan tuo puhelu oli riitaisa.

Poliisille selvisi pian Arosen katoamisen jälkeen myös se, että nuori nainen oli ajellut katoamisviikonlopun aikana ex-poikaystävänsä kanssa.

Tutkinnassa selvisi, että Arosen pankkikortilta oli yritetty nostaa rahaa sunnuntaiaamuna 9. kesäkuuta. Valvontakamerakuvista selvisi, että pankkiautomaatilla oli käynyt naamioitunut henkilö. Arosella itsellään ei olisi ollut mitään syytä naamioitua.

Arosen verkkopankista selvisi myös, että kirjautumisissa oli käytetty kahta eri päätelaitetta. Sinne oli kirjauduttu sekä Arosen että tämän ex-poikaystävän päätelaitteelta.

Arosen nimissä oli haettu pikavippejä yhteensä kymmenien tuhansien eurojen edestä. Tässä vaiheessa poliisi alkoi epäillä henkirikosta ja syylliseksi epäiltiin ex-poikaystävää.

Televalvontatiedot paljastivat liikkeet

Poliisi tutki esitutkinnan aikana televalvontatietoja, joista selvisi, että Arosen katoamisviikonloppuna ex-poikaystävä oli liikkunut samalla tavalla Somerolla kuin Aronen. Siitä pystyttiin päättelemään, että ex-pariskunta oli ollut liikkeellä yhdessä. 

27. elokuuta mies otettiin kiinni taposta epäiltynä. Hän on ollut siitä lähtien tutkintavankina.

Syyttäjän mukaan keskeistä teossa on miehen taloudellinen tilanne teon aikaan. Se oli erittäin huono. Mies oli taloudellisessa ahdingossa ja ratkaisuksi hän keksi entisen tyttöystävänsä.

– Miehellä oli huomattava summa velkaa. Hänellä oli velkaa ulosotossa eikä hänellä ollut mahdollista saada edes pienlainoja, aluesyyttäjä Kimmo Virtanen kertoi oikeudessa.

Mies oli taloudellisesti riippuvainen uudesta puolisostaan

Poliisitutkinnan aikana selvisi, että Milla Arosen ja tämän ex-poikaystävän suhteessa oli ollut väkivaltaa. Mies oli ollut Arosta kohtaan kontrolloiva ja hallitseva.

Ex-pariskunta seurusteli vuosina 2015-2017 ja he ehtivät asua yhdessä.

Suhteen päättymisen jälkeen mies pyrki kuitenkin pitämään yhteyttä Aroseen ja soitteli tälle. Aronen suhtautui yhteydenottoihin vaihtelevasti ja välillä hän kielsi miestä ottamasta häneen yhteyttä.

Keväällä 2019 mies osti uuden avopuolisonsa kanssa omakotitalon Somerolta. Laina oli kuitenkin kokonaan avopuolison nimissä ja miehen oli tarkoitus maksaa talosta velkaa naiselle.

Henkirikoksen aikaan miehellä oli myös Volvo-merkkinen henkilöauto ja moottoripyörä, mutta nekin olivat hänen avopuolisonsa nimissä.

Mies harrasti voimannostoa ja hän käytti sen vuoksi hormoneita. Kaikki tämä aiheutti hänelle lisää kustannuksia.

– Mies oli taloudellisesti riippuvainen avopuolisostaan, Virtanen sanoi.

Työt päättyivät riitaisissa merkeissä

Keväällä 2019 mies työskenteli remontti- ja purkufirmassa, mutta hän jäi työttömäksi toukokuussa riitauduttuaan työkavereidensa kanssa. Hänellä ei ollut tiedossa uutta työpaikkaa.

– Paineet korjata taloudellista tilannetta olivat erittäin suuret, syyttäjä totesi oikeudessa.

Kesäkuun 2. päivä mies alkoi tekemään pikavippihakemusta, mutta lainaa ei hänelle myönnetty. Samana päivänä mies tapasi viikonloppulomalla olleen Arosen tämän asunnolla. Mies viipyi ex-tyttöystävänsä asunnolla ainakin kaksi tuntia.

– Tämä käynti liittyi miehen talousvaikeuksiin ja mies on viimeistään tällöin keksinyt, että Aronen voisi olla ratkaisu hänen taloudellisiin ongelmiinsa, syyttäjä sanoi.

Riitaisa puhelu varuskuntaan

Mies soitti Aroselle jälleen perjantaina 7. kesäkuuta varuskuntaan. Todistajan mukaan puhelu oli riitaisa ja puhelun aikana Milla kielsi miestä tulemasta luokseen.

Viikonloppulomallaan Aronen ajeli veljensä kanssa perjantai-iltana 7. kesäkuuta. Veli vei siskonsa kotiin ennen puoltayötä, mutta ex-poikaystävä tuli pian tämän jälkeen hakemaan Arosen autoajelulle. Ajelu kesti ainakin pari tuntia ja sen aikana Millan verkkopankkiin oli kirjauduttu.

Samankaltainen ajelu toistui seuraavana yönä, ja tuolloin Milla kuoli.

Surmayönä Arosen verkkopankkiin oli jälleen kirjauduttu.

Ex-pariskunta saapui Hossajankulman alueelle kello 1.40 ja tuolloin mies surmasi Arosen lyömällä tätä nyrkillä.

Ryhtyi surman jälkeen hakemaan lainoja

Kello 2.45 surmayönä 9. kesäkuuta mies laittoi Arosen matkapuhelimesta sijaintitiedot pois päältä. Tuossa vaiheessa Aronen oli jo kuollut.

Mies alkoi heti tekemään pikavippihakemuksia sekä Arosen että omalla puhelimellaan. Sen jälkeen mies palasi kotiinsa ja teki lisää lainahakemuksia ex-tyttöystävänsä nimellä.

Mies teki pikavippihakemuksia yhteensä yli 57 000 euron edestä useiden eri yritysten sivuilla. Kuitenkin vain yksi yritys myönsi 2500 euron lainan ja se maksettiin Arosen tilille sunnuntaiaamuna 9. kesäkuuta.

Näiden tekojen vuoksi miestä syytetään törkeän petoksen yrityksestä.

Kello 7.36 mies yritti nostaa rahoista 1000 euroa Arosen pankkikortilla. Se ei kuitenkaan onnistunut. Mies luuli tietävänsä pankkikortin tunnusluvun, mutta koodi oli väärä.

Tässä vaiheessa mies kirjautui Arosen verkkopankkiin ja yritti vaihtaa tunnuslukua. Sekään ei kuitenkaan onnistunut.

Yritti välttää kiinnijäämisen

Henkirikoksen jälkeen mies yritti tehdä asioita välttääkseen kiinnijäämisen. Hän rikkoi Arosen matkapuhelimen ja lähti vanhempiensa tilalle. Siellä hän rikkoi Arosen kellon, johon oli saattanut tallentua sijaintitietoja.

Lisäksi mies siivosi autonsa ja tyhjensi sieltä tavarat. Hän laittoi myynti-ilmoituksen autosta nettiin ja Volvo myytiin 18. kesäkuuta.

Syyttäjän mukaan henkirikoksen tarkoitus oli saada rahaa Milla Aroselta.

– Rahansaannin edellytyksenä oli se, ettei Aronen ole estämässä rahan saantia tai lainojen hakemista. Vaikka mies ei olisikaan tarkkaan suunnitellut surmaamista, hänen oli täytynyt hyväksyä ajatus, että hän saattaa joutua surmaamaan Arosen. Tästä syystä hän on toiminut vakaasta harkinnasta ja häntä syytetään murhasta, Virtanen perusteli oikeudessa.

Mies kiistää murhan ja tapon

Arosen omaisten mukaan kyse on murhasta. He hakevat syytetyltä kärsimyskorvauksia.

Mies itse kiistää murhan ja tahallisen tappamisen. Hän myöntää vain aiheuttaneensa Arosen kuoleman lyömällä tätä kerran nyrkillä.

Puolustuksen mukaan miehen tarkoitus oli nostaa Arosen nimissä vain yksi pikavippi, mutta naisen kuoleman jälkeen mies meni paniikkiin ja alkoi hakea lisää lainoja. Hänen tarkoituksensa oli paeta ulkomaille.

– Mitään sellaista suunnitelmaa, että hän olisi halunnut nostaa yli 50 000 euroa, ei tekoon liittynyt. Tämä tuli kuvioon vasta sitten, kun hän huomasi, että Aronen on kuollut. Hän halusi paeta, asianajaja Kari Ek sanoi oikeudessa.

Mies käytti voimailun takia hormoneja ja asianajajan mukaan aineiden käyttöön saattoi liittyä itsehillinnän puutteita.

Syyttäjän mukaan miehellä oli suuria talousmenoja ennen Arosen surmaa, sillä viime keväänä mies osallistui voimanostokisoihin useana kuukautena ja niitä varten hänellä kului rahaa hormoneihin. Lisäksi hän osti keväällä Volvo-merkkisen henkilöauton ja toukokuussa moottoripyörän.

Lue myös:

    Uusimmat