Varusmies Milla Arosen, 21, murhatutkinta valmistui: Ex-poikaystävä tunnusti teon, mutta piinaa yhä poliisia vaikenemalla – missä on ruumis?

Milla Arosen kuolemasta uutta tietoa 1:56
MTV:n Rikospaikka: Milla Arosen entinen poikaystävä tunnusti tapon

Ex-pariskunnan aamuöinen autoajelu syrjäisellä hiekkatiellä päättyi parikymppisen naisen väkivaltaiseen murhaan Somerolla. Tapaus on edennyt syyttäjän pöydälle, mutta yksi keskeinen kysymys on yhä vailla vastausta.

Keskusrikospoliisi on saanut somerolaisen varusmiehen Milla Arosen, 21, murhatutkinnan päätökseen. Tapaus on siirtynyt syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjänvirastoon.

Rikosnimikkeinä ovat murha, törkeä petos ja kaksi törkeää petoksen yritystä, tutkinnanjohtaja Jarkko Toivonen kertoo.

Arosen entinen poikaystävä, 1995 syntynyt mies, on tunnustanut surmanneensa naisen ja yrittäneensä ottaa hänen nimiinsä pikavippejä.

Henkirikokseen johtaneet tapahtumat saivat alkunsa 9. kesäkuuta kohtalokkaalla autoajelulla.

Ex-pariskunta oli päätynyt viettämään yhdessä viikonloppua. Alkukesän aamuyön tunteina he ajelivat epäillyn autolla syrjäisellä hiekkatiellä, joka johtaa Somerniemeltä Kiikalan lentokentälle.

Arosen puhelin paikannettiin viimeisen kerran Someron keskustaan sunnuntaina aamukahdeksalta. Sen jälkeen laite sammui.

Nainen suoritti asepalvelusta Porin prikaatissa Säkylässä. IIlan tullen hänen piti palata viikonloppuvapailta varuskuntaan, mutta toisin kävi.

Kiistolinja vaihtui tunnustukseen

Kesä kului ja Aronen ilmoitettiin kadonneeksi. Vielä elokuussa poliisi piti mahdollisena, että nainen olisi kadonnut omasta tahdostaan.

Henkirikosepäilyt vahvistuivat poliisin teknisen tutkinnan perusteella. Someron keskustassa sijaitsevasta pankkiautomaatista oli yritetty nostaa rahaa Arosen kortilla vain puolisen tuntia ennen kännykän sammumista.

Nostoa yrittänyt henkilö, entinen poikaystävä, oli valvontakamerakuvissa peittänyt kasvonsa.

Elokuun lopussa Arosen ex-poikaystävä vangittiin taposta epäiltynä. Vaiteliaalla miehellä ei sanojensa mukaan ollut mitään tekemistä Arosen katoamisen tai mahdollisen henkirikoksen kanssa. 

Mies pysyi kuukausien ajan kiistolinjalla.

Joulukuussa tapauksen tutkinta oli loppusilausta vaille valmis. Esitutkintapöytäkirjakin oli jo lähetetty niin sanotulle loppulausunnolle.

Pidätyksestään saakka Turun Saramäen vankilassa tutkintavankeudessa ollut epäilty tuli tässä vaiheessa toisiin ajatuksiin. Hän murtui, tunnusti surmanneensa Arosen ja hävittäneensä ruumiin.

Poliisille hän ei taustoittanut, mikä radikaaliin suunnanmuutokseen lopulta johti.

Kesäisen sunnuntain tapahtumia alettiin joka tapauksessa setviä uudelleen. 

Riitaa yhteisestä menneisyydestä

Epäillyn kertoman mukaan autossa oli alettu tapella vanhoista, suhteeseen liittyneistä asioista. Tilanne oli kärjistynyt kiivaaksi riidaksi.

Mies oli lyönyt Arosta kasvoihin niin lujaa, että nainen oli mennyt hengettömäksi.

Mysteeri on kuitenkin edelleen se, mitä Arosen ruumiille tapahtui.

Tutkinnanjohtaja Toivonen pitää omana tietonaan, mitä epäilty on tekotavasta ja ruumiin kätkennästä tarkalleen ottaen kertonut. Virkavalta on edelleen varsin eriskummallisessa tilanteessa, jossa henkirikoksen tekijä on selvillä mutta ruumis yhä kateissa.

– Tietyllä tavalla on erikoista, että epäilty tunnustaa teon, mutta jättää jäljelle yhden suuren kysymysmerkin. On harvinaisempaa, että henkirikosen selvittäminen päätyy tällaiseen vaiheeseen, Toivonen toteaa.

Onko epäilty harhauttanut poliisia?

Kuulusteluissa ei ole tullut ilmi, että entinen poikaystävä olisi kuljettanut Milla Arosen ruumiin pois Someron alueelta. Poliisi on etsinyt ruumista maastosta lukuisia kertoja loppusyksyn ja alkuvuoden aikana miehen antamien tietojen perusteella.

Mitään ei kuitenkaan ole löytynyt.

Toivonen ei suoranaisesti ota kantaa siihen, onko mies tahallaan harhauttanut poliisia kertomalla valheellisia tietoja ruumiin kätkemispaikasta.

– Hän on kertonut oman versionsa tapahtuneesta, mutta poliisin näkökulmasta kaikki asiat eivät välttämättä ole niin kuin epäilty sanoo. On syytä epäillä, että ruumiin löytyminen ja tekoon liittyvien yksityiskohtien paljastuminen vahvistaisivat murhan rikosnimikettä. Ne toisivat lisää näyttöä, joka olisi hänen kannaltaan epäedullista. Nämä ovat asioita, joita syyttäjä arvioi työssään. Poliisi on kuulustelunsa tehnyt, eikä meidän tehtävämme ole spekuloida, Toivonen sanoo.

Tällä hetkellä ruumiin etsinnät eivät ole käynnissä. Toivosen mukaan niitä on kuitenkin tarkoitus jatkaa kevään aikana Someron alueella. Apuna ovat ruumiskoirat ja sukeltajat, kuten aiemminkin.

– Ainakin vesistöetsintöjä teemme varmasti. Poliisin tiedossa on paikkoja, joissa on tarkoitus tehdä vieläkin tarkempaa etsintää. Ja jos saamme uusia vihjeitä, niin toimimme tietenkin niiden mukaan.

Pikavippejä uhrin nimiin

Yrittikö surmaaja hyötyä ex-tyttöystävänsä hengenriistosta taloudellisesti? Oman osuutensa poliisin selvitystyöhön ovatkin tuoneet murhaan kytkeytyvät petosrikokset.

Törkeä petos ja kaksi törkeän petoksen yritystä juontavat juurensa Arosen pankkitunnuksiin, jotka epäilty sai haltuunsa. Epäilty yritti ottaa Arosen nimiin pikavippilainoja. Yksi lainoituksista onnistuikin.

Mies sai siirrettyä Arosen tilille noin 2 500 euron suuruisen lainan ja yritti nostaa sen käyttöönsä pankkiautomaatista Someron keskustasta.

Kaksi muuta tapausta jäivät yrityksiksi. Niissä mies koitti ottaa surmatun nimiin useiden kymmenien tuhansien velan.

MTV Uutisten tietojen mukaan Arosen taposta epäilty mies on asunut Somerolla ja menestynyt voimanostokisoissa.

Hän on myös ollut virkavallan kanssa tekemisissä aiemminkin. Mies on tuomittu ainakin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Viime keväänä hän pakeni poliisia ja ajoi huomattavaa ylinopeutta.

Syyttennoston määräpäivä Milla Arosen murhatapauksessa on 23. huhtikuuta. Epäilty pääsee ääneen seuraavan kerran, kun tapaus päätyy käsiteltäväksi Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen. 

Lue myös:

    Uusimmat