Varusmies Milla Arosen katoamismysteeri on kuin dekkarista, ruumista ei ole löydetty vieläkään – näin tavallinen katoaminen muuttui murhatutkinnaksi

5:39
Kadonneen Milla Arosen entinen poikaystävä tunnusti yllätyksellisesti aiheuttaneensa Arosen kuoleman. Toimittaja Ville Eklund käy läpi tapauksen erikoiset vaiheet.

Milla Arosen katoamismysteeri on käänteineen ollut kuin jännityskirjasta, mutta tarina on silti yhä vailla ratkaisua. Erityisesti omaisia piinannee yhä se, että kesäkuussa kadonneen Arosen ruumista ei ole löydetty, eikä häntä siten ole voitu laskea haudan lepoon.

Tapaus alkoi kadonneen ihmisen etsintänä, eikä poliisilla ollut syytä epäillä tapaukseen liittyvän rikosta. Porin prikaatin varusmies Milla Aronen katosi kesäkuun alussa Somerolla. Hänen oli määrä ilmoittautua takaisin Säkylään 9. kesäkuuta, mutta hän ei koskaan saapunut paikalle. Hänen omaisensa tekivät katoamisilmoituksen 11. kesäkuuta.

Viimeinen havainto Arosesta tehtiin 8. kesäkuuta, kun hänen veljensä oli jättänyt tämän kotitalon edustalle.

– Sen jälkeen ei ole muita havaintoja, tapauksen tutkinnanjohtaja Jarkko Toivonen kertoo.

Arosen puhelun paikannettiin viimeisen kerran Someron keskustaan 9. kesäkuuta kello 8 aamulla. Sen jälkeen se sammui.

Nuori nainen ei koskaan palannut Porin prikaatiin

Poliisi tiedotti Arosen katoamisesta heinäkuussa ja pyysi yleisöltä vihjeitä tämän liikkeistä tai olinpaikoista. Tässä vaiheessa Arosen ei uskottu joutuneen rikoksen uhriksi.

– Sellaisia seikkoja ei ole tullut ilmi, että tässä vaiheessa epäiltäisiin rikosta. Meillä on erilaisia tutkintalinjoja tässä, ja kaikki pidetään auki, poliisi tiedotti tuolloin.

Vielä elokuussa poliisi piti mahdollisena, että Aronen olisi kadonnut omasta tahdostaan.

Katoaminen olikin henkirikos

Kesän lopussa tilanne kuitenkin muuttui. Poliisi tiedotti syyskuussa, että se tutkiikin tapausta henkirikoksena.

Arosen katoamisesta epäiltiin olevan vastuussa tämän entinen seurustelukumppani. Vuonna 1995 syntynyt mies vangittiin taposta epäiltynä elokuun lopussa. Hän kiisti syyllistyneensä rikokseen.

– Vähitellen alkoi tulla ilmi useita eri seikkoja, joiden perusteella päädyttiin siihen, että kyseessä olisi henkirikos. Toisaalta mikään ilmitullut ei viitannut siihen, että henkilö olisi kadonnut omasta tahdostaan, poliisi kertoi.

"Vaikuttivat vähän oudoilta tähän kuvioon"

Toivonen kuvailee, että epäilykset heräsivät poliisin saatua tavallisuudesta poikkeavia tietoja esimerkiksi Arosen omaisuuden liikkeistä esimerkiksi televalvonnan keinoin.

– Sitä kautta saatiin viitteitä, jotka vaikuttivat vähän oudoilta tähän kuvioon. Alettiin epäillä, että on kyseessä rikos, hän kertoo.

Hänen mukaansa juuri nämä samaiset tutkintakeinot johtivat epäilyyn siitä, että juuri Arosen entisellä poikaystävällä olisi osuutta tapahtuneeseen.

Epäilty myi auton hämäyksenä?

Poliisi jatkoi myös vihjeiden pyytämistä, ollen erityisen kiinnostunut autoista, joilla epäillään olleen osuutta tapahtuneisiin. Toinen autoista oli Arosen käyttämä, mutta hänen epäiltiin myös olleen harmaan Volvo V70 -auton kyydissä. Poliisi oli erityisen kiinnostunut auton liikkeistä Somerniemen ja Oinasjärven alueella sekä Someron keskustassa.

Vielä syyskuussa kerrottiin, ettei Volvon omistajaa epäillä rikoksesta. Tilanne kuitenkin muuttui myöhemmin, ja rikoksesta epäillyn miehen kerrottiin omistaneen Volvon. Hän oli myynyt Volvon eteenpäin 18. kesäkuuta, eli vain viikkoja Arosen kuoleman jälkeen.

Poliisin mukaan kyseessä saattoi olla yritys peitellä tapahtunutta.

– Kyllä sillä saattaa olla sellainenkin merkitys, Toivonen kommentoi auton myyntiä.

Autoon on tehty tekninen tutkinta, ja siitä on paljastunut asioita, joista on ollut hyötyä rikoksen tutkinnassa.

– Sen tarkemmin en voi sitä oikein yksilöitä mitä mistäkin on löytynyt.

Auton uudella omistajalla ei ole poliisin mukaan mitään tekemistä tapahtuneen kanssa.

Rikosepäily koveni murhaksi

Poliisi vaikeni pitkään useista tutkintaa koskevista seikoista, aina epäiltyjen määrästä siihen, onko Arosen ruumis löydetty. Lokakuussa poliisi kuitenkin kertoi, että se tutkiikin Arosen katoamista murhana.

– Esitutkinnassa esiin tulleiden tietojen perusteella olemme päätyneet käsitykseen, että tekoon on liittynyt suunnitelmallisuutta ja harkintaa, ja siksi rikosnimike muuttui taposta murhaksi, kertoi tutkinnanjohtaja Jarkko Toivonen Keskusrikospoliisista.

Taustalla oli se, että epäillyn uskottiin tavoitelleen itselleen taloudellista hyötyä käyttämällä uhrin henkilötietoja pikavippien hankintaan ja kirjautuakseen tämän verkkopankkiin.

Hänen uskotaan yrittäneen myös nostaa Someron keskustassa pankkiautomaatista rahaa Arosen kortilla vain noin puoli tuntia ennen Arosen kännykän sammumista. Nostoa yritti kasvonsa peittänyt mies, jonka uskotaan olevan epäilty.

Lopulta saatiin yllättävä tunnustus

Arosen murhasta epäilty mies oli poliisin mukaan vaitelias kuulusteluissa ja kiisti rikosepäilyt. Poliisin mukaan heillä kuitenkin oli todennäköiset syyt epäillä miestä henkirikoksesta, ja viranomaiset jatkoivat tutkintaa miehen kiistämisestä huolimatta. Hän oli ainoa rikoksesta epäilty.

Joulukuun lopussa tapahtui kuitenkin käänne, ja mies tunnusti aiheuttaneensa Arosen kuoleman. Poliisi oli saanut esitutkinnan valmiiksi ja antanut esitutkintapöytäkirjat lausunnolle rikoksesta epäillylle. Viimeisenä lausunnon antopäivänä mies ilmoittikin vielä haluavansa tulla asiassa kuulluksi.

Kuulustelussa mies myönsi aiheuttaneensa Arosen kuoleman ja hankkiutuneensa ruumiista eroon. Tapauksen tutkinnanjohtaja ei osannut sanoa, mikä oli muuttanut miehen mielen kuukausien kiistolinjan jälkeen.

Ruumis yhä kateissa

Miehen viime hetkellä antaman lausunnon pohjalta tutkintaa päätettiinkin vielä jatkaa, ja poliisi otti selvitykseen miehen kertomuksen.

Arosen ruumista on etsitty Someron, Somerniemen ja Oinasjärven alueilla, ja poliisi piti aiemmin mahdollisena myös sitä, että ruumista on siirretty teon jälkeen muualle. Nyt poliisi kertoo rajanneensa etsintäaluetta miehen kertomuksen perusteella, mutta etsinnät kohdituvat yhä karkeasti samoille alueille. Ruumista ei ole vielä löydetty.

Poliisi ei ota kantaa siihen, miten miehen uskotaan surmanneen Aron tai miksi. Toivonen ei ota myöskään kantaa siihen, onko miehen kertomus samansuuntainen poliisin näkemysten kanssa.

– En halua kommentoida [asiaa], On vielä kuulusteluja kesken, ja asioita pitää vielä selvittää hänen kanssaan, Toivonen toteaa.

Epäilty menestynyt voimailija

MTV Uutisten tietojen mukaan Arosen taposta epäilty mies on asunut Somerolla ja kilpaillut voimailun saralla. Mies on menestynyt voimanostossa.

Mies on lisäksi ollut virkavallan kanssa tekemisissä aiemminkin. Mies on tuomittu ainakin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Hän pakeni poliisia huomattavaa ylinopeutta viime keväänä.

Epäilty on ilmaissut mielenkiintonsa moottorikulkuneuvoja kohtaan myös sosiaalisen median tileillään.

Poliisi pyytää edelleen mahdollisia vihjeitä tai havaintoja epäiltyyn henkirikokseen liittyen puhelinnumeroon 050 456 4903 tai sähköpostitse rikosvihje.krp@poliisi.fi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja