Mainos

MTV:n testissä turvajärjestelmä, jonka avulla pelästytät kunnolla kotiisi tunkeutujat – sano vorolle suorat sanat

Omaan kotiin tapahtunut murtautuminen aiheuttaa uhrille negatiivisia tunteita laajalla skaalalla pelosta aina vihaan asti. Kyseessähän on yksityinen paikka, jonka soisi olevan mahdollisimman turvallinen. MTV Digi testasi laitekokoonpanon, jonka avulla on mahdollista parantaa kodin turvaa merkittävästi.

Mobiililaitteisiin linkitettävät kodinturvajärjestelmät ovat yleistyneet kovaa tahtia. Tällä kertaa MTV Digin kokeiluun saapui kotiautomaatiojärjestelmistään tunnetun Nestin kehittämä kodin turvajärjestelmä.

Testiimme saapui varsin kattava paketti, johon kuuluu savu- ja häkävaroitin sekä kolme erilaista turvakameraa. Järjestelmä muodostaa kokonaisuuden, jonka avulla omaa kotia voi tehokkaasti seurata reaaliajassa kännykältä tai tabletilta matkoilla tai töissä ollessaan.

Turvaa palon varalle - suomeksi puhuttuna

Nest Protect on kodin Wi-Fi-verkkoon kytkettävä savu- ja häkävaroitin, joka kykenee erottelemaan riskitilanteita ja vaaratilanteita toisistaan. Riskitilanteista varoitin tiedottaa älypuhelimen välityksellä ennen mahdollista sireenin hälytysäänen laukeamista. Tällainen voi olla vaikkapa tilanne, jossa ruoka on alkanut käryämään.

Laitteessa oleva sensori erottaa lämpötilan muutokset yhden asteen tarkkuudella ja näin se pystyy varoittamaan myös mahdollisen palon etenemisestä. Protect antaa myös halutessa valoa, kun sen alta kuljetaan pimeällä.

Protect sisältää myös erittäin selkeän ja kantavasti kuuluvan suomenkielisen puheopastuksen laitteen toiminnan testaamiseksi ja vaaratilanteiden varalle.

Protectista on saatavilla sekä paristokäyttöinen, että verkkovirtakäyttöinen versio.

Kiitosta Protect ansaitsee helppokäyttöisyydestään ja laatuvaikutelmastaan. Kyseessä on aivan eri tason tuote, kuin monen marketin palovaroitinvalikoimassa olevat kympin muovikotelot. Protect on oikeastaan niin tyylikäs, kuin palovaroitin vain voi järkevästi olla. Se on myös erittäin monipuolinen linkittyessään samaan Nestin ohjaussovellukseen kuin turvakameratkin.

Tässä vaiheessa on syytä todeta, että kaikkien testissä olleiden Nestin turvalaitteiden käyttöönotto on erittäin helppoa. Käytännössä laitteiden käyttäjä vain lataa sovelluskaupasta Nestin ohjaussovelluksen ja skannaa puhelimensa kameralla laitteiden kylkeen printatun QR-koodin. Ohjaussovellus kertoo kaikki tarvittavat askeleet järjestelmän käyttöönottamiseksi.

Kolme mallikasta kameraa vorojen varalle

Kokeilussamme käyneet testikamerat olivat Nest Cam Indoor, Nest Cam Outdoor ja Nest Cam IQ.

Kaikkia kameroita yhdistää erittäin laadukas ja jämäkkä toteutus sekä helppokäyttöisyys. Kaiken lisäksi myös laitteiden muotokieli on silmiä miellyttävän trendikästä, oikeastaan hyvinkin "Applemaista".

Kaikki kamerat liitetään verkkoon Wi-Fi-yhteydellä. Ne tarjoavat tarkan kuvan ohella myös erittäin toimivan pimeäkäyttöominaisuuden.

Kameroissa olevan mikrofonin ansiosta käyttäjä myös kuulee mitä kotona tapahtuu. Kamera tunnistaa valvotuilla alueilla tapahtuvat liikkeet ja ne informoivat havainnoistaan suoraan käyttäjän mobiililaitteeseen halutulla tavalla.

Lisäksi kaikki kamerat sisältävät kaiuttimen. Käytännössä voit siis katsoa suorana HD-lähetyksenä, mitä voro kotonasi puuhaa ja pääset sanomaan tämän yllätykseksi suorat sanat kesken rikoksen. Terävä kuvanlaatu niin pimeässä kuin valoisassakin tilassa mahdollistaa tarkkojen tuntomerkkien tallentumisen. Ominaisuuden avulla on mahdollista pelästyttää murtovaras pahanpäiväisesti.

Nest Cam Outdoor -ulkoturvakamera

Ulkotilohin suunniteltu veden ja pakkasen kestävä Nest Cam Outdoor tunnistaa varkaan saapumisen jo ulkona.

FullHD-tarkkuudella kuvattavaa kuvaa voi lisäksi zoomailla suorassa lähetyksessä digitaalisesti oman mobiililaitteensa näytöllä.

Nest Cam Outdoor tarjoaa myös erittäin tarkan ja pitkälle ulottuvan kuvan täysin pimeässä tilassakin. Kamera kytketään ulkopistorasiaan ja sen voi kiinnittää vaikkapa seinään mukana toimitettavilla kiinnitysvälineillä tai suoraan magneettisesti esimerkiksi valaisintolppaan.

Nest Cam Indoor

Nest Cam Indoor on ominaisuuksiltaan käytännössä samanlainen kuin ulkoversiokin. Sisätiloihin tarkoitettu versio on kuitenkin hieman sirompi. Kamera voidaan asentaa jalustallaan vaikkapa pöydälle tai myös seinälle. Kuva on Outdoor-version tapaan tarkka ja liiketunnistus toimii hyvin.

Nest Cam IQ

Kameroista mielenkiintoisin ja samalla myös kallein on Nest Cam IQ, joka sisältää 4K-tarkkuisen sensorin, HDR-ominaisuuden ja kasvot tunnistavan liiketunnistimen.

Kameran liiketunnistin zoomaa ja seuraa liikkuvia kohteita automaattisesti.  Kameralle voi myös opettaa tuttujen henkilöiden kasvoja.

Kaikella hyvällä on hintansa

Kokeilumme aikana Nestin turvapaketti toimi kokonaisuudessaan hyvin ja sen käyttö on kiitettävän helppoa ja vaivatonta. Säätömahdollisuuksia on paljon: Kamerat voi esimerkiksi laittaa kuvaamaan tiloja vain silloin kun käyttäjät ovat pois talosta. Näin ei tarvitse pohdiskella sitä, että mitä kaikkea kamerat kuvaavat kotona ollessaan.

Muutenkin koko Nestin järjestelmän toteutus on mallikelpoinen ja luottamusta herättävä. Myös laitteiden ohjaussovellus saa plussaa käyttötuntumastaan ja monipuolisista ominaisuuksistaan.

Mutta ei niin hyvää, ettei jotain moitittavaakin. Ensinnäkin Nestin tuotteet eivät pelkästään näytä arvokkailta, vaan ne myös ovat sitä: Nest Protect -palovaroitin maksaa 145 euroa. Tämä on vielä melko kohtuullinen summa, mutta kamerat ovat jo selvästi hintavampi homma. Nest Cam Indoorista joutuu pulittamaan 219 euroa, Nest Cam Outdoorista 249 euroa ja Nest Cam IQ:sta hulppeat 389 euroa. Markkinoilta löytyy huomattavasti edullisempiakin kilpailijoita.

Kameroiden kyttääminen omalta kännykältä kuluttaa akkua todella ripeästi. Kännykkä kuumenee käsissä todella nopeasti kameroita ohjaillessa. Nestin kameroiden tarkka kuvanlaatu vaatii myös nopeahkon nettiyhteyden, millaista ei aina etenkään mökkikäytössä löydy. Kamerat eivät myöskään itsessään ole akkuvarmennettuja, eli jos sähköt menevät poikki, niin kuva ja ääniyhteys katkeaa saman tien.

Havaitsimme myös, että jostakin syystä kameroiden mikrofonit kytkeytyivät pois päältä silloin kun käyttäjä puhui kännykän kautta kameran kaiuttimeen. Käytännössä tällöin ei kyennyt kuulemaan mitä kuvattava kohde puhui takaisin.

Suurin miinus tulee siitä, että kameroiden kokonaisvaltainen käyttö vaatii maksullisen Nest Aware -palvelun. Uuden laitteen omistaja pääsee kokeilemaan ominaisuutta vain kuukauden ajan ilmaiseksi. Nest Aware tarjoaa käyttäjälleen pilvipalveluna 30 päivän videoarkiston kaikesta kameroiden streamaamasta materiaalista. Lisäksi palvelun avulla voi asettaa hälytyksiä vaikkapa tietyistä kasvoista ja kameroille voi luoda tarkemmin tarkkailtavia aktiivisuusvyöhykkeitä.

Ilman maksullista tilausta Nest Aware -pilvipalvelu ei ole käytössä ja tämä vie paljon pois laitteiden käytettävyydeltä. Etenkin kameroiden videostreamin tallennus pilveen pitäisi sisältyä tämän hintaiseen pakettiin vakiona ilman lisäkustannuksia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.