Leijonat olympiakultaan, Niskanen pronssille: Presidentti Niinistö hehkutti, Rene Faselilta tökerö lausunto – näin viimeinen kisapäivä eteni

6:30
Näistä asetelmista finaaliin lähdettiin: Leijonien olympiamitalit kautta aikain.

Pekingin olympialaisissa oli sunnuntaina yhdeksästoista ja kisojen viimeinen kilpailupäivä. MTV Urheilu seurasi Leijonien olympiavoittoon huipentuneita tapahtumia tässä artikkelissa. 

Leijonien olympiafinaalia seurattiin erillisessä seuranta-artikkelissa MTV Urheilun verkkosivuilla. Pääset Leijonat-seurantaan tästä linkistä! 

Olympialaisten seuranta sunnuntaina 20.2.:

Klo 9.45: Kiitos MTV Urheilun olympiaseurannoissa viihtyneille! Jatkamme suomalaissuoritusten puintia verkkosivuillamme!

Klo 9.30: Ruotsissa vaaditaan patsasta Jukka Jaloselle

Jukka Jalonen on nyt voittanut maajoukkueen päävalmentajana olympiakultaa, kaksi aikuisten MM-kultaa sekä alle 20-vuotiaiden MM-kullan. 

Ruotsissa Jaloselle vaaditaan jo patsasta!

Klo 9.24: Rene Faselilta katkeria kommentteja Leijonista

Kansainvälisen jääkiekkoliiton ex-puheenjohtaja Rene Fasel, jolla on lämpimät välit Venäjälle, on arvostellut sitä, että puolustamalla voitetaan nykyään mestaruuksia. Samalla hän harmittelee nykykiekon suuntausta, mikä sisälsi piikin Leijonille. 

– Puolustava peli ja pieni onni toivat suomalaisille kultaa, ja meidän täytyy onnitella heitä siitä.

Fasel unohti vain sen, että Venäjä oli finaalissa puolustavampi osapuoli. Leijonat voitti laukaukset maalia kohden 31-17. 

Klo 9.14: Pääministeri Marin onnittelee Leijonia

Pääministeri Sanna Marin on onnitellut Leijonia olympiavoitosta. 

– Upeaa Leijonat! Lämpimät onnittelut olympiakullasta! Huikea suoritus! Marin twiittasi

Klo 9.12: Leijonien kultajoukkueesta valittiin kaksi pelaajaa turnauksen tähdistökenttään. 

Kello 8.33: Leijonat olympiavoittoon – presidentti Niinistö onnittelee!

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on hetki sitten onnitellut Leijonia Twitterissä. Suomi voitti Venäjän olympiafinaalissa maalein 2-1

– Leijona kesytti karhun. Onnea, vakaa ja vahva Joukkue! Niinistö kirjoitti.

Kello 7.58: Venäjän hiihtoliiton varapuheenjohtaja Sergei Krjanin selitti viidenneksi sijoittuneen Tatjana Sorinan taipumista pronssitaistelussa onnella. Pääset lukemaan enemmän tästä jutusta.

Kello 7.19: Kerttu Niskanen on iloisena mitalistina Ylen tv-haastattelussa. Hän kertoo kunnon olleen todella hyvä läpi kisojen. Hän sanoo, että tänään oli kova halu lähteä taistelemaan mitaleista. Niskanen toteaa tietäneensä etukäteen Johaugin nappaavan kirkkaimman mitalin, mutta hopea ja pronssi olivat auki ja Niskanen laski itsensä niistä taistelevaan joukkoon.

Kannustusta tuli Suomen joukoilta matkan varrella hyvin, ja lopussa oma valmentaja Juho Mikkonen tsemppasi, että Niskanen niin päättäessään ottaa pronssia.

Niskanen kertoo hiihtäjäveljensä Iivon innoittaneen häntäkin. Niskanen lähettää lopuksi Martta-mummolle "terkkuja kotiin".

Kello 7.06: Kerttu Niskanen oli aiemmin hiihtänyt näissä kisoissa hopeaa 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailussa. Tuolloin hän taipui voittaja Johaugille vain 0,4 sekuntia. Kertulla on urallaan kaikkiaan neljä olympiamitalia.

Kello 6.59: Kerttu Niskanen huutaa ja tuulettaa kukituksessa. Olympiapronssi tuli tänään upealla tavalla, ja se maistuu!

Kello 6.56: Pärmäkoski sanoo, että vaikka hänestä ei koskaan ehkä tulekaan olympiavoittajaa, silti yksi unelma tällä reissulla toteutuu, kun hän pääsee päättäjäisiin kantamaan Suomen lippua.

Pärmäkoski ynnää, että nämä olivat mahdollisesti hänen viimeiset olympialaisensa.

Kello 6.52: Pärmäkoski kertoo harjoitustuntiensa pudottamisesa ja sanoo olevansa elämänsä kunnossa. Pärmäkoski on ennen kilpailua kirjoittanut paperin, jota hän lukee kyynelsilmin ja kiittelee useita matkassaan avustaneita. Pärmäkoski korostaa, ettei tämä ole lopettamispuhe, mutta kuitenkin yhden etapin päätös Pekingin kisojen ollessa maalissa.

Kello 6.50: Krista Pärmäkoski kertoo Ylen tv-haastattelussa olleensa onnellinen, kun Kerttu oli kolmas ja sai mitalin Suomeen. Hän kuitenkin sanoo kuntonsa olleen sellainen, että tiesi pystyneensä kilpailemaan pronssista, mutta toteaa taistelunsa katkenneen sauvarikkoon.

Kello 6.33: Anne Kyllönen ylittää maaliviivan 20:ntenä ja Johanna Matintalo 23:ntena.

Kello 6.31: Sauvarikon matkan varrella kokenut Pärmäkoski on maalissa kymmenentenä.

Kello 6.28: Sundling tulee vielä Niskasen ohi nelossijalle, Andersson jää kahdeksanneksi. Naisten 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailun mitalistit: 1. Johaug, 2. Diggins, 3. Niskanen!

Kello 6.28: Kerttu Niskaselle pronssia!

Niskanen on ohittanut Anderssonin, mutta Venäjän Tatjana Sorina iskee suomalaisen kantaan. Niskanen kuitenkin kestää loppusuoralla ja on kolmas! Suomeen pronssia!

Kello 6.27: Niskanen ajaa Anderssonin kiinni! Ottaako suomalainen pronssia?

Kello 6.26: Niskanen takoo rajusti. Anderssoniin on enää muutama sekunti matkaa!

Kello 6.24: Tuuli tuivertaa rajusti! Niskanen on saanut jätettyä Brennania ja on nyt kymmenisen sekuntia Anderssonin perässä. Pronssista tullaan käymään vimmattu taistelu!

Kello 6.22: Niskanen jahtaa Brennanin kanssa Anderssonia, Brennan nyt suomalaisen edellä. Kolmantena sivakoivaa Anderssonia on otettu kiinni.

Kello 6.21: Johaug hiihtää jo viimeistä suurta nousua ja on hyvävoimainen. Uusi olympiavoitto on lähes kirkossa kuulutettu.

Kello 6.18: Niskanen lähti iskemään jahtijoukon kärkeen! Suomalainen yrittää ajaa vimmatusti pronssissa kiinni olevaa Anderssonia kiinni. Kaikki peliin!

Kello 6.15: Ero Anderssonista jahtijoukon kärjessä olevaan Claudeliin on 26 sekuntia, kun matkaa on takana 25,4 kilometriä. Niskanen edelleen jahtipoppoossa, mutta ero mitaliin vaikuttaa isolta, kun matkaa ei ole enää paljon jäljellä.

Kello 6.12: Harmillista! Hidastukset näyttävät Pärmäkosken sauvan katkenneen, mikä selittää jäämistä jahtijoukosta.

Kello 6.12: Kolmantena hiihtävää Anderssonia on saatu hivenen kiinni. Brennan tekee töitä jahtijoukon kärjessä 29 sekuntia Anderssonin takana. Niskanen seuraa hyvin Brennania Claudelin ja kumppanien kanssa, kun taas Pärmäkoski on jäänyt jahtipoppoosta.

Kello 6.06: 22,5 kilometrissä tilanne Anderssonista taaemmas on jotakuinkin sama. Eroa 36 sekuntia.

Kello 6.04: Pronssissa kiinni oleva Andersson on saanut kasvatettua eroa takana olevaan Niskasen ja Pärmäkosken joukkoon 37 sekuntiin. Sundling tuli siitä porukasta ensimmäisenä 21,2 kilometriin nelossijalla.

Kello 6.02: Tilanne on säilynyt samankaltaisena. Johaug, Diggins ja Andersson ovat turvallisesti kukin sijoillaan kiinni mitaleissa reiluin eroin.

Kello 5.59: Niskasen ja Pärmäkosken porukan vauhti on rauhallisen oloista, ja joukossa pysyy useampia hiihtäjiä. Niskanen nyt vetäjänä.

Kello 5.54: 17,9 kilometriä hiihdetty. Johaug on saanut luotua Digginsiin 49 sekunnin eron. Andersson edelleen kolmantena, nyt 1.42 minuuttia Johaugin perässä. Andersson on kuitenkin kasvattanut nyt eroa valtavasti takana tulevaan joukkoon. Pärmäkoski on sen keulassa, 31 sekuntia Anderssonista. Niskanen heti Pärmäkosken perässä. Suomalaiskaksikon mitalitoiveet himmenevät.

Kello 5.47: Iso joukko on ajanut jo Claudelin kiinni, ja Anderssonkin ollaan saamassa kiinni. Niskanen ja Pärmäkoski ovat vahvoissa asemissa sijoilla 4 ja 5. Niskasen joukko on 16,3 kilometrissä enää 10 sekuntia kolmossijalla olevaa Anderssonia perässä.

Kello 5.44: Kilpailussa ollaan nyt puolivälissä, 15 kilometrissä. Andersson on kolmantena, 1.15 minuuttia keulasta. Niskanen kuudentena, nyt enää 17 sekuntia Anderssonin takana, ja Pärmäkoski on pari sekuntia Niskasesta.

Kello 5.43: Naisten curling-finaali on tahkottu. Iso-Britannia voitti olympiakultaa lyötyään Japanin 10–3. Vimeistä päätä ei pelattu.

Kello 5.41: 13,7 kilometriä taivallettu. Järjestys: 1. Johaug, 2. Diggins (+25,7), 3. Andersson (+1.02,3), 4. Claudel (+1.18,0), 5. Brennan (+1.27,3), 6. Pärmäkoski (+1.32,2), 7. Niskanen (+1.32,0).

Suomalaiskaksikolla on siis noin puolen minuutin takamatka mitalisijaan. Brennan on päässyt hiukan karkaamaan viidennellä sijalla.

Kello 5.34: Niskanen lähtee vetämään porukkaa sijalla viisi. Brennan, Pärmäkoski ja Sundling seuraavat nyt kannassa.

Kello 5.32: Johaugin isku on ollut muille rajua tavaraa. 10,4 kilometrissä ero kakkoseen Digginsiin on 16 sekuntia. Andersson on kolmantena, 32,8 sekuntia kärjestä. Claudel (+49,0) on nelosena. Brennan viidentenä (+1.07,0) ja Niskanen kannassa, Pärmäkoski muutaman sekunnin perässä.

Kello 5.29: Johaug on saanut luotua Digginsiin noin seitsemän sekunnin eron. Neljä ensimmäistä hiihtäjää sivakoivat kukin yksinään. Niskanen ja Pärmäkoski ovat jahtaavassa porukassa ja voivat isomman joukon yhteistyöllä nousta hyvin taistelemaan mitaleista.

Kello 5.27: Nyt on ahtaalla Andersson. Johaug saa vetäistyä muutaman metrin eron Digginsiin, ja Andersson on kolmantena vielä kauempana.

Kello 5.27: Johaug, Andersson ja Diggins irtautuvat Claudelista, joka katkeaa. Ranskalainen hiihtää nyt yksin, 12 sekuntia 8,8 kilometriin pohjat kellottaneesta Johaugista. Joukko takaa ajanee Claudelin kiinni, Kerttu Niskanen vetäjänä. Ero kärkeen on Niskasesta reilut 40 sekuntia.

Kello 5.23: Nyt on hiihdetty 7,5 kilometriä. Kärkinelikosta seuraavaan joukkoon, jossa Niskanen ja Pärmäkoski hiihtävät, on eroa 27 sekuntia.

Kello 5.22: Venäläistähti Natalia Neprjajeva keskeyttää kilpailun. Hänellä on ennestään näistä kisoista jo kolme mitalia.

Kello 5.20: Ja perään jahtikolmikon tahti hiljenee. Pärmäkoski alkaa olla taas sen kannassa.

Kello 5.19: Niskanen vetää kärkinelikon takaista kolmikkoa, jossa ovat mukana Brennan ja Sundling. Pärmäkoski on jäänyt muutaman metrin, ja hänestä myös taakse on muutama metri, joten suomalainen hiihtää tässä kohtaa yksin.

Kello 5.15: Brennan on nyt vetopuuhissa kärkinelikon takana olevassa porukassa. Niskanen seuraa, mutta Pärmäkoskella on vaikeaa.

Kello 5.14: Johanna Matintalo oli 2,9 kilometrin väliaikapaikassa 22:ntena ja Anne Kyllönen 25:ntenä.

Kello 5.14: Pärmäkosken ja Niskasen seuraan on lyöttäytymässä isompi joukko. Kärkinelikko on karussa.

Kello 5.10: Nyt Pärmäkoskella ja Niskasella on tekemistä. Neljä naista (Therese Johaug, Ebba Andersson Jessie Diggins ja Delphine Claudel) on karkaamassa, ja ero seuraavina hiihtäviin Pärmäkoskeen ja Niskaseen on viiden sekunnin luokkaa. Yhdysvaltain Rosie Brennan on suomalaiskaksikon seurana kolmen kilometrin kohdalla.

Kello 5.07: Porukka alkaa rakoilla kärjessä. Pärmäkoski ja Niskanen ovat hyvin mukana keulapoppoossa.

Kello 5.05: Japanin Miki Kodama kyykkää heti 30 kilometrin lähdössä ja on lähellä kaatua, mutta pystyy pysymään pystyssä. Norjan Therese Johaug hiihtää 1,3 kilometrin väliaikapisteeseen ykkösenä.

Kello 5.00: Naisten 30 kilometrin vapaan maastohiihtokisa starttaa nyt! Kilpailumuotona yhteislähtö. Sää on tänäänkin tuulinen ja kalsea. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. 

Kello 4.55: Paripujottelun sekajoukkuekilpailu on päättynyt. Kultaa otti Itävalta, hopeaa Saksa ja pronssia Norja. Yhdysvallat jäi neljänneksi, mikä varmisti sen, että maan tähtilaskija Mikaela Shiffrin jäi Pekingin kisoista ilman mitalia. Hän keskeytti pujottelussa, suurpujottelussa ja alppiyhdistetyssä. 

Klo 4.43: Japani kaventaa curlingin naisten finaalin tilanteen 2-4:een kuudennessa päässä. Japanilla oli mahdollisuus myös kahteen pisteeseen 6. päässä, mutta viimeinen heitto toi vain pisteen. 

Klo 4.28: Paripujottelun sekajoukkuekilpailu on edennyt mitalilaskuvaiheeseen. Pronssista taistelevat Norja ja Yhdysvallat, kultamitalista Itävalta ja Saksa. 

Klo 4.26: MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä povaa Suomelle jopa mitalia naisten 30 kilometrin vapaan kisasta. Lue Isometsän ennakkoajatukset tästä linkistä.

Klo 4.25: Iso-Britannia johtaa naisten curlingin finaalin 4-1 ottelun puolivälissä eli viiden pään jälkeen. 

Klo 4.23: Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski ovat Suomen menestystoivot kisojen maastohiihtopäätöksessä. Alla naisten ennakkokommentteja 30 kilometrin vapaan kisasta. 

Niskanen: "Tämä on toiseksi tärkein henkilökohtainen matka täällä, vielä on nälkää. Sijoitustavoitetta ei ole, mutta kaikki jätän ladulle ja parhaani teen, helpolla en halua itseäni päästää."

Pärmäkoski: "Tässäkin kisassa jaetaan olympiamitalit, kyllä sinne lähdetään taistelemaan. Ei varmasti tule olemaan nautinto, mutta kyllä siitä ainakin muistot jää."

Pärmäkoski kantaa Suomen lippua kisojen päättäjäisissä kilpailun jälkeen. 

Klo 4.19: Miesten olympiamaastohiihdot saatiin pakettiin lauantaina olosuhteiden takia vajaan 30 kilometrin mittaiseksi lyhennetyssä 50 kilometrin vapaan kisassa. 

Suomen päävalmentaja Teemu Pasanen oli yleisesti tyytyväinen miesten maajoukkueen esityksiin, mutta varsinkin yksi kisa jäi kaivelemaan. Pasasen loppuanalyysiin pääset tästä linkistä!

Klo 4.15: Leijonien kokoonpano finaaliin

Leijonien olympiafinaalia (alkaa klo 6.10) seurataan päällekkäisyyden takia tarkemmin erillisessä seurannassa. Leijonat on juuri julkaissut kokoonpanonsa Venäjä-otteluun. Se on sama kuin aiemmissa pudotuspeliotteluissa. 

Maalilla:
29 Harri Säteri (varalla 45 Jussi Olkinuora)

1. kenttä:
60 Markus Granlund – 65 Sakari Manninen – 70 Teemu Hartikainen
4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen

2. kenttä:
82 Harri Pesonen – 51 Valtteri Filppula – 81 Iiro Pakarinen
40 Petteri Lindbohm – 42 Sami Vatanen

3. kenttä:
15 Miro Aaltonen – 28 Joonas Nättinen – 71 Leo Komarov
3 Niklas Friman – 13 Valtteri Kemiläinen

4. kenttä:
80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila
55 Atte Ohtamaa – 2 Ville Pokka

Klo 4.01: Käynnissä tällä hetkellä ovat miesten rattikelkkailunelikkojen finaalilaskut, paripujottelun sekajoukkuekisan erävaihe sekä curlingin naisten finaali Japanin ja Iso-Britannian välillä. Curlingottelu alkoi klo 3.05 ja on neljännessä päässä tilanteessa 2-1 briteille. 

Klo 4.00: Tervetuloa MTV Urheilun olympiaseurannan pariin!

Pekingin kisoissa on käsillä viimeinen, mutta suomalaisittain superkutkuttava kilpailupäivä.

Suomalaisväriä nähdään muun muassa naisten maastohiihdon päätösmatkalla, 30 kilometrin vapaan yhteislähdössä klo 5.00 alkaen. Mukana ovat Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Anne Kyllönen ja Johanna Matintalo. Heistä kisoissa jo mitalin napanneet Niskanen ja Pärmäkoski ovat Suomen parhaat menestystoivot. 

Päivän kruunaa Leijonat olympiafinaalissa. Vastassa on Venäjä ja ottelu alkaa klo 6.10. Suomi tavoittelee sen historian ensimmäistä jääkiekon olympiakultaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja