Leijonat olympiakultaan! "Mörkö" ketjuineen juoni maagisen ratkaisun – näin finaali Venäjää vastaan eteni

Näin Leijonien olympiakulta otettiin vastaan helsinkiläisbaarissa 3:18
Näin Leijonien olympiakulta otettiin vastaan helsinkiläisbaarissa.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue eli Leijonat kohtasi Venäjän Pekingin olympialaisten finaalissa sunnuntaina. Suomi voitti 2-1. MTV Urheilu seurasi ottelua hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Leijonat voitti turnauksessa kaikki kuusi otteluaan. Finaalin maalit menivät Ville Pokan ja Hannes Björnisen nimiin.

Kyseessä on Suomen jääkiekkohistorian ensimmäinen olympiakulta. Miesten maajoukkueen saldossa on myös kaksi hopeaa ja neljä pronssia.

Olympiafinaali Suomi-Venäjä: lopputulos 2-1

Klo 8.30: Kiitos olympiafinaalin seuraajille! Jatkamme Leijonien upean kultasuorituksen ja Kerttu Niskasen pronssihiihdon tunnelmointia MTV Urheilun verkkosivuilla.

3. erä:

60.00: Ottelu on päättynyt. Leijonat on olympiavoittaja! Voittomaalin iski Hannes Björninen Marko Anttilan syötöstä ajassa 40.31. Leijonien 1-1-tasoituksen laukoi Ville Pokka.

59.43: Kiekko katsomoon. Aloitus keskialueen puolelta.

59. min: Venäjä pelaa ilman maalivahtia.

57. min: Nelosketju saa taas pelin Venäjän päätyyn. Anttila-Björninen-Mäenalanen on ollut Suomen paras ketju, ja varsinkin mitä pidemmälle ottelussa on menty.

56. min: Leijonat saa pidettyä Venäjän hyvin laidoilla. Filppula on saada paikan vastahyökkäyksestä, mutta Venäjän puolustaja saa häirittyä tarpeeksi. Filppula protestoi hieman tuomarille, että häntä kohtaan käytettiin sääntöjenvastaisia otteita.

54. min: Juuso Hietasella vielä huippupaikka ylivoiman lopussa, mutta Venäjä ja Fedotov kestävät. Nyt jatketaan tasakentällisin.

53. min: Leijonilla huima mylläkkä maalin edessä ohjauksen jälkeen. Aaltosen kuti painostuksen päätteeksi menee ohi ja osuu tuomariin.

51.48: Venäjälle jäähy, Sergei Andronov kampituksesta kaksi minuuttia. Nyt olisi sauma niitata ottelua.

52. min: Huima paikka Mäenalasella! Anttila ja Björninen petaavat, mutta nyt Fedotov ottaa loistotorjunnan.

51. min: Iiro Pakarisella loistopaikka b-pisteiden välissä, mutta laukaus kopsahtaa Fedotovin patjaan.

50. min: Venäjällä kova mylläkkä Suomen maalilla, mutta se menee enemmän painiksi, laukaukset uupuvat. Suomen hyökkäyspeli on nyt vähentynyt, ja Sihvonenkin korostaa nyt "kiekonhallintajaksojen tärkeyttä" paineen alla.

46. min: Säteriltä tärkeä torjunta, kun Gritsjuk pääsee lataamaan läheltä b-pistettä.

45. min: Suomen nelosketju Mäenalanen-Björninen-Anttila osoittaa taas arvonsa. Hyvä vaihto hyökkäyspäässä ja sen jälkeen Anttila tukahduttaa Venäjän hyökkäystoiveet.

40.31: MAALI! Suomi 2-1-johtoon. Hannes Björninen ohjaa Marko "Mörkö" Anttilan laukauksen ohi Fedotovin. Venäläisvahti on voimaton.

Klo 7.49: Päätöserä käyntiin!

2. erä:

Sihvonen: "Suomi on todellakin oikeilla raiteilla. Se on ollut niskan päällä pelin virtauksen suhteen. Jalosen ei tarvitse vetää mitään kaneja hatusta erätauolla. Tällä hetkellä näyttäisi ennakkoon, että pelin hallinta ja myös todennäköisyydet olisivat Suomen puolella päätöserässä, mutta se ei lupaa vielä mitään tuloksen suhteen."

Klo 7.35: Laukaukset maalia kohden kahden erän jälkeen 21-14 Suomelle.

40.00: Toinen erä päättyy tilanteessa 1-1. Suomen tasoituksen laukoi Ville Pokka ajassa 23.28.

39. min: Komaroville avautuu Kemiläisen poikkisyötöstä kelpo paikka, mutta Fedotov saa kiekon vangittua pienestä pomputtelusta huolimatta.

37. min: Suomella pientä paniikkia omalla puolustusalueella. Toinen pitkä kiekko lyhyan ajan sisään.

35. min: Venäjän pelaajat laittavat kroppaa hurjasti likoon. Suomen laukaukset jäävät jatkuvalla syötöllä blokkeihin.

33. min: Suomi hallitsee edelleen peliä. Vadim Shipatshjov on saada huippupaikan taltuttamalla roikkukiekon kädellä, mutta tila käy liian ahtaaksi Suomen maalin edessä.

30. min: Suomen ylivoimapeli oli heikko, ainoastaan yksi puolittainen kuti maalille saakka. Muut laukaukset kilpistyivät Venäjän blokkeihin.

27.31: Jäähy Venäjälle. Kirill Semjonov taklaa kyynärpäällä Kemiläistä ja saa kakkosen. Suomi ylivoimalle.

Sihvonen: "Pelin kuva on pysynyt samana. Suomi pitää pelivälinettä vallanvälineenä."

23.28: MAALI! Suomi tasoittaa 1-1:een. Ville Pokan laukaus oikealta laidalta yllättää ruuhkan takana olleen Fedotovin. Björninen ja Ohtamaa syöttöpisteille.

23. min: Nättinen ja Komarov pääsevät 2-1-vastahyökkäykseen, mutta hyvä tilaisuus katkeaa Nättisen heikkoon syöttöön.

Klo 7.01: Toinen erä käyntiin Venäjän 1-0-johdossa.

1. erä:

20.00: Avauserä on ohi. Suomi oli niskan päällä, mutta Venäjän ylivoimamaali osoittaa, että boksista pitää pysyä poissa. Petteri Sihvonen analysoi avauserän tapahtumat pian pääkuvan videolla.

19. min: Leijonien maalilla hämmästyttävä tilanne! Puolustajien poikkisyöttö on pompata Petteri Lindbohmin luistimesta omaan maaliin. Onneksi kiekko osuu Säteriin.

18. min: Teemu Hartikaiselle avautuu vasemmalta yllättävä tilanne, mutta nopea kuti viuhuu tolpan ja Fedotovin välistä ohi maalin. Siinä oli tasoitus lähellä!

Sihvonen: "Tämä ei olisi voinut paremmin alkaa Suomen kannalta pelin rakenteen ja sen toteuttamisen puolesta. Se Björnisen jäähy kostautui."

15. min: Laukaukset maalia kohti Suomelle 14-4. Sekin osoittaa, että Suomi on ollut kuskin paikalla.

15. min: Ylivoiman tähän mennessä paras paikka avautuu Valtteri Kemiläiselle. Fedotov torjuu kiekon katsomoon. Ja heti perään kiekko ajautuu maalinedussumpusta Kemiläiselle maalin kulmalle, mutta peliväline karkaa lavasta. Siinä oli paikka tasoittaa!

14. min: Suomen ylivoimaista puolet mennyt. Viimeisin kuti lähti Miro Aaltoselta oikealta, mutta Fedotov torjuu.

12.20: Jäähy Venäjällä. Damir Sharipzjanov saa kaksi minuuttia poikittaisesta mailasta. Suomi ylivoimalle.

11. min: Venäjä rakentelee vaarallisen hyökkäyksen, mutta Säteri torjuu varmasti.

7.17: MAALI! Venäjä menee 1-0-johtoon. Björnisen jäähy kostautuu nopeasti, kun Mihail Grigorenko lataa upean kudin takakulmaan ohi Säterin.

7. min: Hannes Björnisellä oli maalipaikka maalineduspainissa, mutta ei onnistu. Heti perään Björninen ottaa jäähyn korkeasta mailasta kulmapelissä. Venäjä ylivoimalle.

Sihvonen: "Suomella on ollut momentum, mutta jossain vaiheessa se kääntyy. Silloin pitää olla valmis puolustamaan Venäjän vyöry."

6. min: Kolmikolta Filppula-Pakarinen-Pesonen hyvä vaihto ja muutama laukaus Venäjän maalia kohden.

5. min: Venäjän Arseni Gritsjuk saa kasvoihinsa pienen haavan, jota paikkaillaan vaihtoaitiossa.

Sihvonen: "Hyvä startti Leijonilta, se on pelillisesti ollut hieman niskan päällä."

2. min: Molemmat maalivahdit ovat saaneet ensimmäiset torjuntansa. Fedotov pomputti hieman pienestä kulmasta tulleen kiekon kanssa.

Klo 6.10: Kiekko jäähän! Suomi jahtaa nyt historiallista olympiakultaa! Maalien suulla Suomella Harri Säteri, Venäjälllä Ivan Fedotov.

Ennakko:

Klo 6.07: Pystyykö Suomi pelaamaan niin yhtenäisesti kuin yleensä? Ja pystyykö Venäjä pelaamaan joukkueena, kun ryhmässä on tavallaan moskovolainen leiri ja pietarilainen leiri? Näitä kysymyksiä Petteri Sihvonen nosti esiin live-analyysissään, joka on katsottavissa suorana myös pääkuvan videolla. Sihvosen huomioita ottelusta nostetaan myös tähän seurantaan tekstimuodossa.

Klo 5.37: Ennen turnauksen päätösottelua pistepörssin kärjessä on Slovakian sensaatiomainen 17-vuotias hyökkääjä Juraj Slafkovsky, joka summasi seitsemän maalia seitsemässä ottelussa. Voitokkaassa pronssipelissä hän iski kaksi osumaa

Toisena pistepörssissä on Suomen Sakari Manninen (4+3=7) ja neljäntenä Teemu Hartikainen (2+5=7).

Klo 5.34: MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen kutsui Jukka Jalosta "pokerinpelaajaksi" Slovakia-välierävoiton jälkeen. Miksi? Ja Sihvonen käänsi samalla katsetta myös pian alkavaan finaaliin. Lue lisää tästä!

Klo 5.27: Leijonien varakapteenia Marko Anttilaa kutsutään "Möröksi", mutta päävalmentaja Jalosen mukaan Venäjää kiusaa finaalissa toinenkin mörkö. Lue lisää aiheesta tästä!

Klo 5.22: Alla olevasta twiitistä näkee myös Leijonien vastustajan Venäjän kokoonpanon.

Klo 4.41: AP:n yhdysvaltalaistoimittaja summasi näkemänsä yhdellä sanalla, kun hän oli seurannut Leijonien valmistavia harjoituksia lauantaina. Lue aiheesta tästä!

Klo 4.30: Leijonilla saattaa olla finaalissa merkittävä etu otteluohjelman takia. Näin päävalmentaja Jukka Jalonen kommentoi asiaa välierän jälkeen

Klo 4.10: Tervetuloa jääkiekon miesten olympiafinaalin seurannan pariin!

Leijonat on juuri tiedottanut kokoonpanonsa finaaliin. Se on sama kuin voitokkaissa puolivälierässä ja välierässä.