MTV kokeili: Microsoftin uutuustabletin olennaisin osa ostettava erikseen

Microsoft mainostaa uutta Surface Pro 3 -laitetta tablettina, joka kykenee korvaamaan kannettavan tietokoneen.

MTV Uutiset sai laitteen testattavaksi ja huomasimme, että Microsoftin mainoslauseilla on katetta. Surface Pro 3 näyttää ja tuntuu yhdeltä parhaimmista laitteista, joissa tabletin ja kannettavan tietokoneen ominaisuudet yhdistyvät. Täysin huomautuksitta paketti ei kuitenkaan pääse.

Jo aiempien Surface-sukupolvien testeissä olemme kehuneet laitteiden jämäkkää rakennetta ja pitkälle vietyä designia. Surface Pro 3 jatkaa tyylikkäästi edeltäjiensä jalanjäljillä, mutta nyt aiempaa hiotumpana.

Edeltäjiensä tavoin Surface Pro 3 on varustettu laadukkaalla magnesiumrungolla. 

Laitteen takaosasta esiin ponnahtava seisontatuki on nyt portaattomasti säädettävissä, ja se on lisäksi kiitettävän jäykkä. Portaattoman säätömahdollisuuden ansiosta tietokoneen saa edeltäjiään paremmin optimaaliseen asentoon eri käyttötilanteissa.

Näppäimistö on Surface Pro 3:n parhaimpia ominaisuuksia, mutta se on hankittava lisävarusteena

Mutta sitten päästään laitteen ongelmakohtaan: Tabletti ei korvaa kannettavaa tietokonetta, ellei siinä ole hyvin toimivaa fyysistä näppäimistöä. Surface Pro 3 ei ole suoraan paketista avattuna kannettavan korvaaja, sillä näppäimistö on hankittava lisävarusteena.

Tämä on harmillista, mutta näppäimistöstä ei kuitenkaan kannata tinkiä laitetta hankkiessa: Lisävarusteena saatava Type Cover -näppäimistö on yksi Surface Pro 3:n parhaimmista ominaisuuksista ja tarjoaa laitteelle erittäin hyvän käyttötuntuman.

Taustavalaistu Type Cover napsahtaa paikoilleen napakasti magneettien avulla. Näppäintuntuma on erittäin tunnokas. Itseasiassa Type Cover antaa paremman näppäilytuntuman kuin monessa "aidossa" kannettavassa on.

Type Coverin saa nyt halutessaan tarttumaan myös tabletin etukehyksen alalaitaan parin sentin korkeudelle pöytätasosta, jolloin se muodostaa käyttöä ajatellen aiempaa ergonomisemman kulman. 

Type Coverista joutuu tosin pulittamaan 135 euroa, mikä on melko paljon näppäimistöstä. 

Microsoft Surface Pro 3

- Käyttöjärjestelmä: Windows 8.1 Pro

- Näyttö 12 tuumaa (2160 x 1440) Kuvasuhde 3:2

- Kapasiteetti: 64 tai 128 Gt tallennustilaa ja 4 Gt:n RAM-muisti / 256 tai 512 Gt tallennustilaa ja 8 Gt:n RAM-muisti

- Suoritin: Intel Core (i3, i5, i7)

- Kamera: 5 MP edessä, 5 MP takana

- Mitat: 292,1 x 201,4 x 9,1 mm, 800 g

- Ilmoitettu akun kesto: Jopa 9 tuntia nettikäytössä

Hinta: 819 - 1999 euroa, mallista riippuen + lisävarusteena hankittava näppäimistö 135 euroa.

Täydet työpöytäominaisuudet

Surface Pro 3:n ehdotonta valttia moniin muihin tabletteihin verrattuna on luonnollisesti se, että laitteessa toimivat kaikki Windowsin työpöytäsovellukset. Se on siis täysverinen tietokone niin ominaisuuksiltaan kuin ohjelmistoltaan.

Työpöytäsovelluksien toimiminen on merkittävä asia työ- ja muuta hyötykäyttöä ajatellen. 

3:2 -kuvasuhteella toteutettua 12-tuumaista näyttöä voi luonnehtia kooltaan toimivaksi kompromissiksi. Se ei ole liian iso tabletkäyttöön, mutta ei myöskään liian pieni kannettavan tavoin käytettäväksi. Näytön tarkkuus on kiitettävät 2160 x 1440 pikseliä.

Tabletkäyttöä verottaa tosin hieman se, että Surface Pro 3 painaa 800 grammaa. Tämä alkaa tuntua käsissä rasittavalta, kun laitetta käsittelee pitempiä aikoja. 

Kätevä kosketuskynä

Laitteen mukana toimitettava Surface-kynä tuntuu sopivan tunnokkaalta, ja lisäksi sen metallinen pinta antaa laadukkaan vaikutelman.

Kynän päätä napsauttamalla voi avata kätevästi OneNote-palvelun. 

Ei mikään halpa tabletti

Surface Pro 3 on selvästi loppuun asti hiottu ja laadukkaan monipuolinen kokonaisuus.

Mutta kaikella on hintansa. Surface Pro 3:n tapauksessa hinnat lähtevät 819 eurosta päättyen kahden tuhannen euron arvoiseen huippumalliin. Tähän on vielä lisättävä 135 euron arvoinen Type Cover -näppäimistö.

Huippumallien hinnoilla markkinat tarjoavat toki muitakin ja eritoten edullisempia vaihtoehtoja.

Toisaalta kyllä Surface Pro 3 kykenee antamaan rahoille myös vastinetta ja samalla tehoa työskentelyyn.

Erinomaiseen Type Cover -näppäimistöön yhdistettynä laitteen käyttötuntuma on erittäin miellyttävä - asia, jota ei voi sanoa kaikista hybridilaitteista.

Lue myös:

    Uusimmat