MTK:n puheenjohtaja maatalouden tuottajahinnoista: Härskiä peliä

EU ja maatalous - miksi maataloutta tuetaan niin paljon? 25:11

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton puheenjohtaja Juha Marttila arvostelee suomalaisten ruokamarkkinoiden toimivuutta.

Juha Marttilan mukaan ruokamarkkinat Suomessa eivät toimi niin kuin niiden pitäisi. Viljelijän saama osuus esimerkiksi ruisleivästä on jopa alle viisi prosenttia lopputuotteen hinnasta. Marttilan mielestä tämä ei ole tarpeeksi, eikä Marttila usko, että muutkaan suomalaiset pitävät tätä oikeudenmukaisena.

– Ongelmiahan siellä (ruokamarkkinoiden) ketjussa on. Hinnanmuodostus ei toimi. Kyllähän se väliin tuntuu siltä, että härskiähän se peli on, Marttila sanoi lähetyksessä.

Marttila kertoi, että valta ja hinnoitteluvoima ruokamarkkinoilla on siirtynyt kaupan päähän.

– (Kauppa) on äärimmäisen keskittynyt ja käyttää sitä kautta voimaansa.

Maatalouden tukien osuus EU:n budjetissa on laskenut ja on edelleen laskemassa. Nyt osuus on alle 40 prosenttia budjetista. Marttilan mukaan suurin syy sille, että maataloustukia edelleen tarvitaan, ovat huonosti toimivat ruokamarkkinat.

Jotta tuista voitaisiin luopua, tarvitaan Marttilan mukaan järeitä, markkinoiden toimintaa parantavia toimenpiteitä.

– Kyllä minä näen tuolla pitkässä juoksussa sellaisen päivän koittavan, jolloin tällaisia nykymuotoisia maataloustukia ei enää makseta, Marttila sanoi.

Marttilan mukaan EU:n pitäisi muuttaa metsätaloutta, maataloutta ja uusiutuvan energian tuotantoa koskevaa politiikkaa kehittävään suuntaan.

– Siihen suuntaan, että etsitään ennemmin sillä politiikalla keinoja, joilla edistetään uusiutuvien luonnonvarojen käyttöä kuin jatketaan sitä politiikkaa, että pikemminkin koko ajan etsitään rajoituksia, miten estetään luonnonvarojen käyttö, Marttila sanoi lähetyksessä.

Vahtiiko EU liikaa suomalaista maanviljelijää? Katso Marttilan haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat