Poromies-Aslak kumoaa ennakkoluuloja

Maajussille morsian -ohjelmassa vuonna 2008 ollut poromies Aslak Niittyvuopio on paljasjalkainen lappalainen. Norjan tuntumassa Karigasniemellä asuva mies pyörtää kaupunkilaisten kuvitelmia pohjoisen takapajuisuudesta, sillä internet yltää tänä päivänä myös poromiesten kotikonnuille.

– Yleinen luulo on, että Lapissa asutaan edelleen laavuissa ja etteivät elektroniikka ja internetyhteydet toimi, Aslak naurahtaa ja oikoo väitteen.

– Varsinkin Norjan puolella on satsattu yhteyksien parantamiseen, eikä esimerkiksi internet ole enää yhdistetty siihen lankaliittymään. Mokkula toimii aivan hyvin, Suomen ja Norjan rajalla asuva mies kertoo.

Jokainen matti meikäläinen voi löytää oman paikkansa pohjoisesta, mutta siihen tarvitaan sisukkuutta ja päättäväisyyttä.

– Täytyy muistaa muualta tullessa, ettei täällä ole niitä kahviloita, eikä kaupassa ole samat valikoimat kuin suurissa kaupungeissa.

Meillä pohjoisessa on kuitenkin vastapainona puhdas luonto ja loistavat harrastusmahdollisuudet, joita voi hyödyntää oman maun mukaan.

Tilaa Lapista löytyy vaikka muille jakaa. Opiskelut ajoivat nuoren miehen kaupunkiin, jonka jälkeen hän alkoi jälleen arvostaa Lapin luonnonvaroja.

– Nuorempana vietettyjen kaupunkivuosien jälkeen on oppinut arvostamaan pohjoisuutta. Tuolla jokivarsilla voi kulkea mielensä mukaan ja ammentaa siitä itseensä lisää energiaa, poromies pohdiskelee ja kertoo kunnioittavansa omaa rauhaa.

Vanhat saamelaiset perinteet ovat hautautuneet modernin maailman yllettyä Lappiin saakka. Silti edelleen monet vanhemmat ihmiset pukeutuvat kansallispukuun ja käyttävät kansaparantajan, shamaanin, oppeja hyväkseen.

– Jotkut vanhemmat ovat tottuneet käyttämään kansallispukua, mutta tänä päivänä se on enemmänkin kansantaiteilijoiden juttu, mies kertoo.

Synnyttämään kuljetaan 450 kilometriä!

Oma rauha ja mahtavat luonnonvarat tuovat mukanaan myös omat pulmansa. Etäisyydet ovat suuret, ja 150 kilometrin säteellä asuvia kutsutaan vielä naapureiksi.

– Ongelmia välimatkat tuovat terveyspalveluiden kanssa. Ne tuovat haasteita, sillä esimerkiksi synnyttämään lähdetään Rovaniemelle 450 kilometrin päähän.

Myös koulutusmahdollisuudet ovat Karigasniemellä olemattomat. Peruskoulun jälkeen lukioon tai ammattioppilaitokseen lähdetään suurempiin kaupunkeihin.

– Totta kai toivon, että mahdollisimman moni nuori valitsisi opinahjokseen Utsjoen suomalais-saamelaiseen lukion, kunnallispolitiikasta kiinnostunut mies toivoo.

Vauvauutisia

Emäntä ei löytynyt Aslakille MTV3-kanavan Maajussille morsian -ohjelmasta, mutta sarjasta aiheutuneen hälinän laannuttua, löytyi se oikea vierelle.

– Laskettu aika on heinäkuun 19 päivä, Aslak paljastaa vauvauutisen ja lisää, että vauvabuumi on iskenyt myös muihin kyläläisiin.

Hääpäivää ei ole vielä päätetty, eikä mies ota liian suuria paineita tulevaisuuden suhteen.

– En usko, että tälle kesälle vielä saamme häitä järjestettyä, mutta katsotaan tulevaisuuteen, toisesta lapsesta iloitseva mies kertoo.

Studio55/Jonna Jauhiainen

Lue myös:

    Uusimmat