Millennium-palkinto aurinkoenergiaa kehittäneelle professorille – Martin Greenin työryhmän PERC on maailman menestyksekkäin kennoteknologia

Tällaiselle aurinkokennoteknologialle annettiin juuri palkinto – luovuttajana presidentti Niinistö 3:33
Tällaiselle aurinkokennoteknologialle annettiin juuri palkinto – luovuttajana presidentti Niinistö

Vuoden 2022 Millennium-teknologiapalkinnon on saanut australialainen professori Martin Green. Hänet palkittiin vuosikymmenten työstä aurinkokennoteknologian kehityksessä. Greenin keksinnön merkitys aurinkoenergian kasvussa kilpailukykyiseksi fossiilisen energian rinnalle on suuri.  

Martin Green työtovereineen on kehittänyt 1980-luvulta lähtien niin sanottua PERC-kennoa (Passivated Emitter and Rear Cell). 

Palkintoperusteluiden mukaan PERC on tehokkain piipohjaisten aurinkokennojen teknologia ja sen ansioista aurinkokennojen käyttökustannukset ovat pudonneet merkittävästi.

Kennot tuottavat energiaa itsenäisesti

PERC-kennoa on kehitetty Greenin johdolla vuodesta 1983, ja se tuli ensimmäisen kerran kaupalliseen käyttöön vuonna 1988. Sen jälkeen siitä on tullut tehokkain ja kaupallisesti menestyksekkäin piipohjaisten aurinkokennojen teknologia aurinkopaneeleihin ja energian massatuotantoon.

– PERC on 30 vuoden kehityksen tulos. Onnistuimme tasaisesti lisäämään kennojen suorituskykyä. Nyt se on teollisuuden käytössä, ja kustannukset ovat entistä alhaisempia, Green sanoo MTV Uutisille.   

Lisäksi PERC-kennot voivat tuottaa energiaa ilman yhteyttä sähköverkkoon, mikä mahdollistaa luotettavan sähkön saannin esimerkiksi syrjäseuduilla.

Nykyään yli 90 prosenttia aurinkopaneeleista hyödyntää PERC-teknologiaa.

Aurinkovoimasta on yhä nopeammin tulossa yksi tärkeimmistä fossiilisten polttoaineiden korvaajista.

– Kansainvälisen energiajärjestön ja hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin mukaan meidän pitäisi ottaa käyttöön enemmän aurinko- ja tuulivoimaa nopeasti. Se on tällä hetkellä tehokkain tapa vähentää ilmakehään lopulta päätyvän hiilidioksidin määrää.  Aurinkopaneelien markkinat ovat tähän asti kasvaneet eksponentiaalisesti. Kasvu tulee luultavasti kiihtymään tulevina vuosina, Green arvioi.

Palkintona miljoona euroa 

Millennium-palkinto on joka toinen vuosi jaettava suomalainen kunnianosoitus ihmisten elämän laatua parantavan teknologian kehittäjille. Palkinnon myöntävät tasavallan presidentti ja Tekniikan akatemia -säätiö. 

– Millennium on yksi maailman suurimmista teknologiapalkinnoista. Olen hyvin imarreltu, että minut on valittu saamaan palkinto, Green sanoo. 

Palkinto on suuruudeltaan miljoona euroa. 

 – En ole vielä päättänyt, mitä tehdä palkinnolla, mutta stipendien jako on varmasti listalla, Green sanoo. 

Palkinto jaettiin tänä iltana Helsingissä Millennium Innovation Forum -konferenssin päätteeksi. Palkinnon luovutti Greenille tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Palkinto kestävää kehitystä edistäville innovaatioille

Ehdotuksia palkinnon saajiksi otetaan vastaan kaikkialta maailmasta.

Palkinnon aiempia saajia ovat olleet muun muassa internetin luoja Tim Berners-Lee, avoimen käyttöjärjestelmän keskeinen kehittäjä, suomalainen Linus Torvalds, eettisiä kantasoluja kehittänyt Shinya Yamanaka ja tiedon tallennustiheyden moninkertaistamista kehittänyt Stuart Park.

Suomen Akatemian mukaan kymmenestä voittajasta kolme on myöhemmin palkittu Nobel-palkinnolla.

Lue myös:

    Uusimmat