Miksi suomalaisten mökit jäävät tyhjilleen ja ränsistyvät? – "Siellä oikeasti kasvoi haapoja läpi terassin"

Vinkit mökin talviteloille laittoon 3:21
Videolla annetaan vinkkejä mökin talviteloille laittoon ja annetaan kolme tärkeää muistisääntöä talveen varautuvalle mökinomistajalle.

On monia syitä, miksi niin monet mökit ja vapaa-ajan asunnot seisovat Suomessa tyhjillään hiljalleen ränsistyen.

Suomessa on noin 508 000 mökkiä. Eniten mökkejä löytyy Kuopiosta ja Mikkelistä, kun taas kolmantena on saaristokaupunki Parainen. Tarkkoja tilastoja ei ole, mutta arvioilta noin 5 000–15 000 mökkiä seisoo tyhjillään. Se on kuitenkin vain osa totuudesta.

Suomen vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Tapio Tervo vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa puhumassa mökkeilystä.

– Suomessa on 100 000–200 000 vanhaa omakotitaloa maalla tai maatilakeskusta, joista puolen arvioidaan olevan tyhjillään, Tervo kertoo.

Vielä 1960-luvulla Suomessa oli 350 000 maatilaa, mutta nykyisin jäljellä on vain 50 000 tilaa ja se määrä vähenee koko ajan.

– Sukupolven vaihdosta ei ole tehty, eikä ole löytynyt yrittäjää tilalle. Tietysti varsinaiset omistajat ovat vanhentuneita, Tervo laskee syiksi.

Nykyisin moni haluaisi mökin olevan priimakunnossa ja sijainnin olevan ihanteellinen.

– Ne huonokuntoisimmat jäävät hylätyiksi, koska vakuusarvo on lähellä nollaa, jolloin niitä vastaan ei saa lainaa.

Tällöin kunnostusprojekti voi tuntua liian suurelta taloudelliselta riskiltä.

Yllä olevalla videolla annetaan vinkkejä mökin talviteloille laittoon ja annetaan kolme tärkeää muistisääntöä talveen varautuvalle mökinomistajalle.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Tyhjillään mökit ränsistyvät

Jos mökki seisoo tyhjillään, eikä sitä huolleta, alkaa sen arvo laskea jo parissa vuodessa.

– Mökillä pitää käydä säännöllisesti ja sitä pitää hoitaa, Tervo sanoo.

On siis tärkeää huoltaa ja hoitaa myös tyhjillään seisovaa vapaa-ajan asuntoa. Mökki alkaa näyttämään ikävältä, kun piha on rönsyilevä ja nurmi muuttunut heinikoksi.

– Itsekin kävin viime kesänä yhdellä mökillä, joka oli ollut myymättä muutaman vuoden, niin siellä oikeasti kasvoi haapoja läpi terassin, Tervo kertoo.

Sellainen mökki ei ole kovin houkutteleva kohde kiinteistövälittäjälle, saatikka mahdolliselle ostajalle. Huonokuntoisimmat kohteet ovat keväällä myymättä ja koristavat myynti-ilmoituksia vielä syksyllä. Hyväkuntoiset poimitaan päältä pois.

Perikunnan riita voi pitää mökkiä tyhjillään

Usein tyhjillään ränsistyvän mökin taustalla voi olla perikunnan riita tai yksinkertaisesti kiinnostuksen puute huoltaa mökkiä.

– Tarinoita on varmasti yhtä monia kuin on mökkejä, mutta tyypillistä on perikunnan omistama mökki, josta ei ole saatu sopua siitä, että kuka ottaa mökin kontolleen, Tervo kertoo.

On myös mahdollista, ettei ole varaa lunastaa mökkiä muilta sukulaisilta tai mökinomistajat ovat vanhoja, eikä riittävän ajoissa ole tehty testamenttia, hallinnon luovutusta tai muita omistusjärjestelyitä, joka olisi ratkaissut asian hyvissä ajoin.

– Myös perintöveron kannalta on kannattavaa tehdä järjestelyt mahdollisimman aikaisin, Tervo huomauttaa.

Mökit ovat olleet viime vuosina ehkä suosituimpia kuin vuosikausiin, mutta kaikkien ei kuitenkaan kannata sellaista hankkia.

– Mökki on kuin koiranpentu, siitä täytyy pitää huolta, jos sellaisen ottaa itselleen, Tervo vertaa.

Katso alla olevalta videolta mökkeilyasiantuntija Tapio Tervon haastattelu kokonaisuudessaan!

Moni mökki seisoo tyhjillään, mitä sillon tulisi tehdä? Mökkeilyasiantuntija: “Mökki on kuin koiranpentu” 9:58

Lue myös:

    Uusimmat