Mike Tysonin jättimäinen varjo oli mahdoton karistettava toiselle nyrkkeilylegendalle – kaksikon kohdattua tapahtui jotain unohtumatonta

Nyrkkeilylegenda Evander Holyfieldin ura kytkeytyy julkisessa keskustelussa lähes yksinomaan Mike Tysoniin, vaikka Holyfield valloitti raskaan sarjan maailmanmestaruuden ennätyksellisesti neljään eri otteeseen. 

ESPN:n 30 for 30 -dokumentti Tysonin metsästys (Chasing Tyson) katsottavissa cmore.fi-suoratoistopalvelussa

Puheet käynnistyivät jo keväällä 1988, kun Evander Holyfield säilytti alemman raskaan sarjan MM-tittelinsä ja hyppäsi tappiottomana painoluokkaa ylemmäs raskaaseen sarjaan: hänen olisi kohdattava Mike Tyson ennen kuin hänestä voitaisiin puhua todellisena mestarina. 

– Olen valmis, kun sen aika on, Holyfield totesi mahdollisesta Tyson-ottelusta jättäessään alemman raskaan sarjan.

Tämän jälkeen käynnistyi odotus. Holyfield alkoi takoa kovia näyttöjä raskaassa sarjassa ja mestariksi vuonna 1986 noussut Tyson tuhosi samaan aikaan haastajiaan.

Kaikki oli pedattu kaksikon MM-kohtaamiselle kesällä 1990, mutta sitten tapahtui jotain odottamatonta: James "Buster" Douglas tyrmäsi Tysonin ja jo käytännössä sovittu unelmaottelu mureni

Holyfield tyrmäsi Douglasin seuraavana syksynä ja aloitti titteliensä puolustamisen. Tyson-ottelu otettiin jälleen kerran esiin. 

Sen piti toteutua marraskuussa 1991, mutta Tyson loukkaantui. Uusi yritys tuli vuonna 1992, mutta Tyson sai vankilatuomion raiskauksesta ja palasi kehään vasta elokuussa 1995 päästyään ehdonalaiseen.  

Tysonin ja Holyfieldin kohtaaminen tuntui olevan kuin noiduttu – ja Holyfieldista tuntui, että hänen on kohdattava Tyson saadakseen ansaitsemaansa arvostusta. 

– Tyrmäsin Buster Douglasin 3. erässä. Sitten sanottiin, että tyrmäsin lihavan Buster Douglasin. Kaikki keksivät tekosyitä. "Et ole mestari, et ole voittanut Mike Tysonia", ihmiset sanoivat. Metsästin titteleitä enkä Tysonia, Holyfield muistelee ensimmäistä raskaan sarjan MM-voittoaan ESPN:n dokumentissa.  

– Evander Holyfied on hyvä, mutta hän ei ole saanut näyttää sitä. He valitsivat helpot rahat. He siis valitsivat George Foremanin, lempeän jättiläisen, nyrkkeilypromoottori Don King tylytti vuonna 1991 Holyfieldin ensimmäisen MM-puolustuksen jälkeen. 

Syksyllä 1996 kaikki lopulta natsasi. Holyfield oli voittanut ja menettänyt MM-vyön kahdesti ja joutunut jo kertaalleen lopettamaan uransa väärin diagnosoitujen sydänvaivojen takia. Tyson oli puolestaan WBA-liiton mestari. 

30-vuotias Tyson oli jättimäinen suosikki, sillä 34-vuotiaan Holyfieldin katsottiin olevan jo liian vanha. 

Yllätys olikin valtaisa, kun Holyfield päätti ottelun 11. erässä ottamalla teknisen tyrmäyksen Tysonista, joka kävi kanveesilla myös 6. erässä.  

– Kun voitin Tysonin, mietin "saanko lähteä nyt". Tein heidän mielestään mahdottoman asian. En aio kiusata häntä (Tysonia) sillä. Ei tämä Tysoniin liity. Näytin teille kaikille, Holyfield kertoo dokumentissa. 

Puoli vuotta myöhemmin nähtiin uusintaottelu, joka on jäänyt kohauttavalla tavalla nyrkkeilyhistoriaan. Holyfield voitti huippusähköisen matsin hylkäyksellä, kun Tyson puri palan Holyfieldin korvasta irti ja puri vastustajaansa vielä toistamiseen.   

Diskauspäätös sytytti kehässä kaaoksen, kun Tyson raivosi. 

– Hän puri minua, koska hän halusi pois kehästä. Se oli siinä mielessä nokkela ratkaisu. Ja se teki hänestä vielä kuuluisamman, Holyfield summasi jälkikäteen Men's Journalissa.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Holyfield oli oikeassa kuuluisuudesta. Hän voitti Tysonin kahdesti, mutta nyt hänet muistetaan nyrkkeilijänä, jonka korvasta Mike Tyson puri palan. 

Ammattilaisena vuodet 1984-2011 otellut Holyfield (44 voittoa, 10 tappiota, kaksi ratkaisematonta) nousi raskaan sarjan mestariksi neljästi: vuosina 1990, 1993, 1996 ja 2000. Tyson iski mestariksi vuosina 1986 ja 1996.

Uransa vuonna 2006 päättynyt Tyson (50-6) palaa kehään näytösottelussa Roy Jones junioria vastaan tulevana viikonloppuna

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja