Nyrkkeilyn raskas sarja ei ollut enää ennallaan tämän ottelun jälkeen – "Luita meni murskaksi, ja monien vastustajien psyyke pirstoutui"

0:32
Mike Tysonin jalkatyössä oli parantamisen varaa, kun hän kokeili tyttärensä hoverboardia neljä vuotta sitten.

Mike Tyson on ollut valtavirran nimi jo lähes 40 vuoden ajan, ja mediahuomio on yltynyt uudestaan ensi viikolla käytävän paluuottelun takia. Tyson aloitti uuden aikakauden nyrkkeilyn raskaassa sarjassa päivälleen 34 vuotta sitten, kun hän iski maailmanmestariksi vain 20-vuotiaana. 

Tyson oli jo ehtinyt kerätä itselleen nimeä armottomana tyrmääjänä ennen kuin hän asteli MM-kehään Trevor Berbickia vastaan. Tyson oli voittanut 27 ottelua – niistä 25 ennen täyttä aikaa – vain vajaassa kahdessa vuodessa. 

Niinpä Tyson oli ennakkosuosikki, vaikka Berbick oli puolustava mestari. Ottelu käytiin Las Vegasissa 22. marraskuuta 1986. 

Tysonin suosio ja vetovoima perustuivat poikkeuksellisuuteen. Tyrmäyksissä ei ainoastaan laskettu lukua, vaan ne saivat sarjakuvamaisia piirteitä, kuten The Ring -nyrkkeilymedian sivuilla todettiin MM-ottelun 30-vuotisjutussa

– Tyson ei ainoastaan tyrmännyt vastustajiaan, vaan he lensivät ilmojen halki ennen sitä. Luita meni murskaksi, ja monien vastustajien psyyke pirstoutui jo ennen kehään astelemista. 

– Selostaja Randy Gordon puhuikin kerran Tysonin otteluiden keskimitasta sekunneissa, ei erissä. 

Berbick oli kestänyt täydet 15 erää maailmanmestari Larry Holmesia vastaan keväällä 1981, mutta tällä kertaa 32-vuotias jamaikalainen oli täysin erilaisen haasteen edessä.  

Tysonin nopeus, voima, ylävartalon liikehdintä ja ennalta-arvaamattomat lyöntisuunnat olivat vastustajille myrkyllinen sekoitus.

Berbick yritti mestarina häiritä Tysonia valitsemalla otteluun haastajan suosiman mustan shortsivärin. Tyson ei tätä valintaa kunnioittanut, vaan otti 5 000 dollarin sakot ja asteli kehäköysien keskelle spartalaisessa asussa: mustat shortsit, mustat kengät ilman sukkia, ja ylävartaloa peitti vain Hilton-hotellin revitty pyyhe.  

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Ottelussa Berbickin olisi pitänyt hyödyntää vajaan kymmenen sentin pituus- ja yli 15 sentin ulottuvuusetuaan, mutta hän asteli lähitaisteluun Tysonin kanssa käyttämättä jabiaan käytännössä lainkaan. 

– Berbick ei osoita minkäänlaista kunnioitusta ja pelkoa Tysonia kohtaan. Se voi kostautua hänelle, selostaja Bob Sheridan totesi tv-lähetyksessä. 

Ja niinhän tietysti kävi, kun kyse on Mike Tysonista. Ottelu oli täysin Tysonin hallinnassa, ja hän horjutti Berbickia pahasti jo avauserässä. 

Tämä aiheutti kaaosta mestarin nurkkauksessa erätauolla, kun Tysonin kulmassa tunnelma oli seesteinen. 

– Pysy rauhallisena. Lyö ensin vartaloon, sitten päähän. Mahtava erä, valmentaja Kevin Rooney puhui Tysonille. 

Tyson teki juuri tämän. Berbick kellahti kahdesti kanveesille toisessa erässä – toinen kerta päätti ottelun. Ratkaiseva lyöntisarja oli oikea vartaloon ja vasen ohimoon. 

– Tämä on ohi. Nyrkkeilyssä on alkanut uusi aikakausi, selostaja Barry Tompkins julisti. 

Berbick-Tyson-ottelun huippuhetket voit katsoa tästä linkistä

Tuore mestari Tyson kohautti hartioitaan, kun taas Berbickilla kesti vielä pitkään saada kurssinsa korjattua. 

– Hänen lyöntinsä olivat hassuja. Ne tulivat hassuista suunnista. En vieläkään usko sitä, että hän sai minut nalkkiin. Yritin todistaa, että kestän hänen iskunsa, Berbick kommentoi. 

– Iskuni olivat tappavia ja tarkkoja, voittoaan jo ennakkoon varmana pitänyt Tyson summasi. 

Tyson puolusti MM-titteleitään menestyksellä yhdeksässä ottelussa kolmen seuraavan vuoden aikana, kunnes huonosti valmistautunut supertähti hävisi sensaatiomaisesti James "Buster" Douglasille helmikuussa 1990. 

Tämän jälkeen Tysonin elämää ja uraa värittivät lukuisat kohut, kunnes hän palasi vankilatuomion kärsineenä maailmanmestariksi vuonna 1996.

Ensi viikolla "Iron Mike" on palaamassa kehään 54-vuotiaana kohdatessaan toisen ex-mestarin Roy Jones juniorin.  

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja