Sitä sanottiin urheiluhistorian suurimmaksi paukuksi, mutta ennusmerkit murskaavan mestarin tuhosta olivat ilmeiset – "Hänen kasvoillaan pidettiin vedellä täytettyä kondomia"

Nyrkkeilijä James "Buster" Douglas vastasi tasan 30 vuotta sitten yhdestä urheiluhistorian suurimmista yllätyksistä, kun hän kukisti voittamattomana pidetyn maailmanmestari Mike Tysonin.

Mike Tyson lähti kaksikon väliseen titteliotteluun voittamattomana mestarina, eikä Douglasille annettu ennakkoasetelmissa minkäänlaisia mahdollisuuksia kukistaa Tysonia. Kivikova ottelusaldo 37-0 puhui omaa karua kieltään siitä, kuinka vaikeaa Tysonia oli päihittää kehässä.

Tyson naarasi ensimmäisen MM-vyönsä jo vuonna 1986, minkä jälkeen hän haali lisää titteleitä hartioilleen. Tyrmäykset seurasivat toisiaan ja Tyson oli murtautunut nyrkkeilymaailman suurimmaksi tähdeksi. Tyson puolusti mestaruuksiaan ennen Douglas-ottelua yhdeksän kertaa putkeen onnistuneesti. Edellinen haastaja joutui kokemaan Tysonin ylivoiman jo 93 sekunnin jälkeen.

Päällepäin Tyson näytti voittamattomalta, mutta pinnan ja kulissien takana itivät jättiyllätyksen siemenet. Tysonilla oli ottelun alla omat ongelmansa yksityiselämänsä kanssa. Tyson kävi läpi vielä avioeronsa jälkiaallokkoa. Tysonin ja hänen ex-vaimonsa Robin Givensin avioliitto oli lyhyt, mutta myrskyisä.

Givens ja Tyson erosivat vain vuoden yhteiselon päätteeksi 14. päivä helmikuuta vuonna 1989, eli noin vuosi ennen Douglas-ottelua. Givens syytti Tysonia väkivaltaisesta käytöksestä, perheväkivallasta ja henkisestä epätasapainoisuudesta.

Ongelmia oli myös nyrkkeilypuolella. Tysonin uran tärkeimmät tukijat Cus D’Amato ja manageri Jimmy Jacobs menehtyivät vuosina 1985 (D’Amato) ja 1988 (Jacobs) Tysonin uran ollessa nousukiidossa. Menetyksien myötä Tysonin taustatiimi koki suuria muutoksia, kun Tyson sai tilalle tuekseen promoottori Don Kingin.

Nyrkkeilymaailmassa Don King tunnettiin henkilönä, joka vaikutti asettavansa omat etunsa edustamansa urheilijoiden edelle. King loi Tysonin ympärille show’n, joka syöksyi lopulta yllättävään tuhoonsa Tokiossa 11. helmikuuta vuonna 1990.

Kehno valmistautuminen loi perustan shokkitappiolle

Tyson valmistautui Douglasia vastaan miteltyyn mestaruusotteluun kehnosti. Tysonin Bad Intensions -elämänkertateoksen mukaan mestari-iskijä keskittyi enemmän naisiin ja ruokaan kuin itse harjoitteluun.

Viitteitä Tysonin heikohkosta kunnosta saatiin jo harjoituksissa, kun Greg Page sai Tysonin hetkellisesti lattiaan kaksikon sparratessa keskenään.

Osansa soppaan antoi myös valmennusmuutokset. Tysonin mestarivalmentaja Kevin Rooneyn tilalle palkattiin Aaron Snowell ja Jay Bright, koska huhujen mukaan King sai kaksikon halvemmalla. Kaksikko keräsikin paljon kritiikkiä osakseen.

– Nuo kaverit eivät osaisi opettaa kalaa uimaan, nyrkkeilyhistoroitsija Thomas Hauser kertoi aikanaan SecondsOut.comille.

Myös Tysonin taustatiimin olematon kokemus nousi tapetille kesken ottelun, kun Tysonin silmä turposi pahasti viidennessä erässä. Kulmauksen toiminta erien aikana oli omituista.

– Se oli täydellinen symboli kaikelle sille, mitä Miken maailmassa oli tapahtunut Jimmy Jacobsin kuoleman jälkeen. Kun Jimmy kuoli, hänen maailmansa muuttui. Mikea suojannut kotelo oli poissa. King livahti sisään ja otti komennon. Siitä lähtien se oli vain kierrettä alaspäin, ottelussa mukana ollut nyrkkeilykuuluttaja Jim Lampley kertoo Bleacher Reportin mukaan.

– Yhtäkkiä Miken silmä oli turvonnut ja hänen kasvoillaan pidettiin vedellä täytettyä kondomia. Heillä ei ollut hajuakaan. Maailmanmestarin kulmauksessa ei ole edes ammattilaisia. Se oli kuin sanomalehden sarjakuva. Se kertoo kaiken siitä, missä Tyson meni sillä hetkellä, Lampley jatkaa.

Douglas iski Tysonin heikkouksiin

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ennen ottelun alkua Douglasille ei annettu mitään mahdollisuuksia, ja kansa odotti taas Tysonin pikaista tyrmäysiskua. Douglas näytti kuitenkin heti ottelun alkuhetkistä lähtien, että Tyson joutuisi tekemään täyden päivätyön saadakseen hänet kanveesiin.

Tyson ei kuitenkaan ollut oma itsensä. Viidennen erän jälkeen Tysonin silmä oli jo pahasti turvoksissa. Kaikki odottivat kuitenkin hetkeä, jolloin voittamaton mestari Tyson heräisi ja ottaisi ottelun haltuunsa.

Niin lopulta kävikin, mutta Douglas selvitti Tysonin vahvan hyökkäyksen kunnialla, vaikkakin niukasti.

Kymmenennessä erässä se sitten tapahtui. Douglasin vahva lyönti pudotti Tysonin maihin ja tuomari keskeytti ottelun. Jättiyllätys oli valmis. Voittamaton mestari oli vihdoin kukistettu.

Jälkipyykki ja Douglasin uran syöksy

Heti ottelun tauottua käynnistyi valtaisa jälkipyykki. Tysonin promoottori King piti lehdistötilaisuuden protestoidakseen tappiota. Tysonin leirin mukaan kahdeksannen erän luvunotto oli liian pitkä. Kingin mukaan Douglasin olisi pitänyt hävitä. Protesti lykkäsi Douglasin voittojuhlia, mutta lopulta protesti hylättiin ja Douglasin voitto jäi voimaan.

Douglas puolusti tuoreita MM-vöitään vielä saman vuoden lokakuussa, kun hän kohtasi Evander Holyfieldin. Holyfield vei ottelun kuitenkin nimiinsä kolmannen erän tyrmäyksellä. Tuosta käynnistyi Douglasin uran ja elämän jyrkkä alamäki, joka sysäsi nyrkkeilytähden jopa lähelle kuolemaa.

Douglasin epäterveelliset elämäntavat veivät hänet diabeteksen aiheuttamaan koomaan vuonna 1994. Douglas sai kuitenkin elämänsä takaisin otteeseensa, ja hän palasi takaisin nyrkkeilykehään kaksi vuotta myöhemmin vuonna 1996. Douglas lopetti uransa lopulta vuonna 1999. 

Lue myös:

    Uusimmat