Mikä on sinun lukusi? Seksikumppanien määrä vaikuttaa syöpäriskiin, väittää tutkimus

Yli kymmenen seksikumppania on yhteydessä kohonneeseen syöpäriskiin. Brittitutkijat epäilevät löydöksensä johtuvan sukupuolitautien ja tiettyjen syöpien yhteydestä. Useiden ihmisten kanssa maanneilla näyttää olevan myös syövälle altistavia elämäntapoja, kuten tupakointia ja säännöllistä alkoholin käyttöä.

Mitä useamman ihmisen kanssa seksiä harrastaa, sitä todennäköisemmin sairastuu syöpään. Näin voi tiivistää brittiläisen Anglia Ruskin yliopiston tutkijoiden tuoreet löydökset.

Tutkimuksen mukaan yli 10 ihmisen kanssa seksiä harrastaneilla naisilla on 91 prosenttia suurempi riski sairastua syöpään kuin naisilla, jotka ovat maanneet korkeintaan yhden ihmisen kanssa. Miehillä yli 10 seksikumppania on yhteydessä 69 prosenttia suurempaan syöpäriskiin.

Naisilla seksikumppaneiden lukumäärän yhteys syöpään näyttää siis olevan miehiä voimakkaampi. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että yli 10 ihmisen kanssa seksiä harrastaneilla naisilla on kohonnut riski muuhun elämää rajoittavaan pitkäaikaissairauteen. Tulos on linjassa vuonna 2017 ilmestyneen tutkimuksen kanssa, jossa yli 10 seksikumppania naisilla yhdistettiin sisäsynnytintulehdukseen.

BMJ Sexual & Reproductive Health -tiedelehdessä ilmestynyt tutkimus perustuu 5722 britin vuosina 2012–2013 antamiin vastauksiin seksitavoistaan ja terveydentilastaan. Vastaajien keski-ikä oli 64 vuotta.

Seksitaudit yhteydessä syöpiin

Tutkimus ei osoita syy-seuraussuhdetta seksikumppanien lukumäärän ja syöpäriskin välillä, ainoastaan yhteyden. Löydökset kuitenkin käyvät yhteen aiempien tutkimusten kanssa, joissa seksiteitse välittyvien infektioiden on huomattu olevan yhteydessä lukuisten syöpätyyppien ja hepatiitin kehittymiseen.

Esimerkiksi seksiteitse tarttuvan ihmisen papilloomaviruksen eli HPV:n tiedetään aiheuttavan kohdunkaulan, nielun, suun alueen, peräaukon ja siittimen syöpiä. B-hepatiittiviruksen aiheuttama krooninen maksatulehdus puolestaan on maailmanlaajuisesti tavallisin syy maksasyöpään.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa ei eritelty, mihin syöpätyyppeihin osallistujat olivat sairastuneet. Uutistoimisto Reutersin haastattelussa tutkimusta tehnyt Lee Smith Anglia Ruskin yliopistosta uskoo ilmiön voivan johtua tiettyjen seksitautien ja syöpien voimakkaammasta yhteydestä naisten kohdalla.

Seksikumppanien lukumäärän lisäksi havaittua yhteyttä voivat selittää syövälle altistavat elämäntavat. Yli kymmenen ihmisten kanssa maanneet tupakoivat ja joivat alkoholia säännöllisesti todennäköisemmin kuin vain muutaman henkilön kanssa seksiä harrastaneet. Lisäksi alkoholin käyttö voi lisätä seksuaalisen riskikäyttäytymisen, kuten suojaamattoman yhdynnän, riskiä.

Ohjeita lääkäreille ja seksin harrastajille

Tutkijat pohtivat, että seksikumppaneiden lukumäärän kysyminen syöpäseulontojen yhteydessä voisi auttaa havaitsemaan riskiryhmäläiset.

Lisäksi ihmisten on tärkeä muistaa käyttää seksitautiriskiä pienentävää kondomia harrastaessaan seksiä.

Lue myös:

    Uusimmat