Yleinen seksivirus aiheuttaa lukuisia eri syöpiä – huolestuttavan harva kuitenkaan tietää sitä

Kohdunkaulan syöpään sairastuu Suomessa joka vuosi 150–160 naista 0:26
Kohdunkaulan syöpä vaanii nuoria naisia – isoimmalta riskitekijältä ei välty juuri kukaan.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suurin osa amerikkalaisista ei tiedä, että HPV-virus aiheuttaa kohdunkaulan syövän lisäksi nielun, suun alueen ja peräaukon syöpää. 

Jopa 70 prosenttia amerikkalaisista nuorista aikuisista ei tuoreen tutkimuksen mukaan tiedä, että HPV-virus eli papilloomavirus aiheuttaa monia eri syöpiä. HPV on yleinen virus, jonka lähes kaikki ihmiset saavat elämänsä aikana. Osa HPV-infektioista voi edetä solumuutosten kautta syöväksi vuosien kuluessa.

Tunnetuin HPV:n aiheuttama syöpä on kohdunkaulan syöpä. Yhdysvaltalaistutkimukseen osallistuneista 18–26-vuotiaista naisista 66 prosenttia tiesi tämän tosiasian, samanikäisistä miehistä vain 33 prosenttia.

Sen sijaan HPV-viruksen aiheuttamista muista syövistä – nielun, suun alueen ja peräaukon syövistä – tiesi vain 25 prosenttia naisvastaajista ja 20 prosenttia miesvastaajista nuorten aikuisten ikäryhmässä.

Vanhemmista, 27–45-vuotiaista vastaajista vajaa puolet oli tietoisia HPV:n yhteydestä nielun, suun alueen ja peräaukon syöpiin.

Tutkimusta tehnyt Ashihs Deshmukh pitää tuloksia huolestuttavina, kertoo muiden muassa NBC News -uutissivusto. Hän arvioi, että epätietoisuus on yksi syy, miksi HPV-rokotteita otetaan Yhdysvalloissa niin vähän. Yhdysvalloissa 53 prosenttia tytöistä ja 44 prosenttia pojista on saanut HPV-rokotteen.

Tutkimukseen osallistui 6261 yhdysvaltalaista, joiden tietämystä HPV-viruksesta mitattiin vuosina 2017 ja 2018. Vastaajat olivat iältään 18–101-vuotiaita. Tulokset ilmestyivät JAMA Pediatrics -tiedejulkaisussa.

Suomessa pojat rokoteohjelmaan ensi vuonna?

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC suosittelee HPV-rokotusta kaikille alle 26-vuotiaille, joita ei ole vielä rokotettu. Kahta annosta HPV-rokotetta suositellaan kaikille 11–12-vuotiaille tytöille ja pojille. Rokote voidaan antaa jo 9-vuotiaille. Rokote vaikuttaa parhaiten, kun se otetaan ennen HPV-tartunnoille altistumista eli ennen seksielämän alkamista.

Suomessa HPV-rokote on ollut kansallisessa rokoteohjelmassa vuodesta 2013. Ilmainen rokote tarjotaan kouluterveydenhuollossa kaikille 10–12-vuotiaille tytöille. Syöpäjärjestöt kertovat verkkosivuillaan, että tällä hetkellä ikäluokan tyttöjen rokotekattavuus on Suomessa vain noin 70 prosenttia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on selvittänyt poikien ottamista mukaan rokotusohjelmaan. Se tapahtuu aikaisintaan syksyllä 2020. Poikien ottaminen mukaan rokoteohjelmaan voisi tuoda laumasuojan HPV-infektiota vastaan.

HPV-rokotteesta ei ole todettu olevan merkittäviä haittoja. Tavanomaisimpia sivuvaikutuksia ovat pistosalueen paikallisoireet, kuten kipu, punoitus ja turvotus. Myös ohimeneviä yleisoireita, kuten päänsärkyä, sairauden tunnetta, pahoinvointia ja lihassärkyä esiintyy yleisesti.

Savuttomuus, kondomin käyttö ja seulontaan osallistuminen pienentävät syöpäriskiä

HPV-virukseen liittyvää syöpäriskiä voi pienentää myös muilla tavoilla.

Tupakointi kannattaa lopettaa, sillä se pitkittää HPV-infektion paranemista.

Kondomi suojaa HPV-tartunnalta osin, mutta virus voi tarttua myös ihoalueilta, joita kondomi ei peitä.

Naisten kannattaa myös osallistua kohdunkaulan syövän seulontaan kutsun saadessaan.

Lue myös:

    Uusimmat