Kohdunkaulan syöpä vaanii nuoria naisia – isoimmalta riskitekijältä ei välty juuri kukaan

Kohdunkaulan syöpään sairastuu Suomessa joka vuosi 150–160 naista 0:26

Kolmikymppiset naiset ovat suurimmassa vaarassa sairastua kohdunkaulan syöpään. Ylivoimaisesti merkittävin riskitekijä on HPV- eli papilloomavirusinfektio, jolta juuri kukaan seksiä harrastava ei välty. Seulonnoissa tulisi käydä aktiivisesti heti ensimmäisestä kutsusta lähtien.

Kohdunkaulan syöpä on maailman mittakaavassa kolmanneksi yleisin naisten syöpä. Uusia tapauksia todetaan noin 600 000 joka vuosi. Diagnoosin saaneista puolet – noin 300 000 naista vuodessa eli tuhat naista päivässä – menehtyy.

Ennen kuin kohdunkaulan syövän seulonnat aloitettiin Suomessa 1960-luvulla, kohdunkaulan syöpä oli täälläkin kolmanneksi yleisin naisten syöpä. Nyt se on enää 19. yleisin. Diagnooseja tehdään joka vuosi 150–160, ja kohdunkaulan syöpään menehtyy 50–60 suomalaisnaista vuodessa.

– Muutos on merkittävä. Jos meillä ei olisi seulontaa, kohdunkaulan syöpiä todettaisiin Suomessa noin tuhat vuodessa. Seulonnalla on pystytty ehkäisemään noin 80 prosenttia kohdunkaulan syövistä ja -syöpäkuolemista noin 50 vuoden seulontahistorian aikana, dosentti ja osastonylilääkäri Pekka Nieminen HYKSin Naistenklinikalta kertoo.

Kohdunkaulan syövän seulonnoissa etsitään nimenomaan syövän esiasteita, joita hoitamalla voidaan estää itse syövän synty kokonaan. Täten se poikkeaa esimerkiksi rintasyöpäseulonnoista, joissa löydettyjä varhaisvaiheen syöpiä ajoissa hoitamalla estetään rintasyöpäkuolemia, mutta ei itse syöpää.

Suurin riski sairastua kohdunkaulan syöpään on nuorilla, 30–35-vuotiailla naisilla.

– Kun tähän yhdistää sen tiedon, että lapset tehdään nykyään varsin myöhään – Etelä-Suomen alueella esikoisensa synnyttävien keski-ikä on jo yli 30 vuotta –, niin nähdään, että sairastumis- ja synnyttämispiikit kohtaavat. Se on huono juttu, sillä jos sairastaa kohdunkaulan syövän, kohtu joudutaan poistamaan eikä lapsia voi enää tehdä, Nieminen sanoo.

HPV-infektion saavat lähes kaikki – et ole sängyssä vain oman partnerisi kanssa

Tärkein riskitekijä kohdunkaulan syövän kannalta on HPV- eli papilloomavirusinfektio. Ilman sitä kohdunkaulan syöpää ei kehity. Riskiä nostavat myös muut sukupuoliteitse välittyvät infektiot, kuten klamydia, tippuri ja HIV, sillä ne tekevät tietä papilloomaviruksille.

Kohdunkaulan syöpään sairastuvien nuorta ikää selittää se, että syövän aiheuttava papilloomavirusinfektio ”kylvetään” usein jo teini-iässä. Se tarttuu suojaamattomassa seksissä.

– Papilloomavirus on hirveän helposti tarttuva. Melkein jokainen, niin nainen kuin mieskin, saa sen jossakin vaiheessa elämäänsä, Nieminen sanoo.

HPV-infektion voi aivan hyvin saada myös vakituisessa parisuhteessa, ei vain satunnaisissa yhden illan jutuissa.

– Vaikka sinulla itselläsi ei olisi kuin yksi partneri, et tiedä, onko sillä omalla partnerilla ollut aiemmin yksi vai sata partneria. Silloin sängyssä ollaan ikään kuin kaikkien niiden sadan kanssa. Ja mitä enemmän partnereita kohtaa ja mitä enemmän partnereilla on ollut partnereita, sitä suurempi on riski infektioon ja kohdunkaulan muutoksille, Nieminen sanoo.

Kaikki HPV-infektiot eivät suinkaan johda syöpään vaan paranevat itsekseen aiheuttamatta muutoksia. Mikäli kohdunkaulan syövän esiasteita kuitenkin muodostuu eikä niitä seulomalla löydetä ja hoideta, infektiosta syöpään menee noin 15–20 vuotta.

– Sukupuolielämä aloitetaan Suomessa keskimäärin 16–17-vuotiaana. Alkuvaiheessa partnerit vaihtuvat useammin ja kohdunkaulakin on herkempi saamaan infektioita. Huonolla tuurilla kolmekymppisenä voi sitten saada kohdunkaulan syövän, Nieminen selittää.

Seulonnat ehkäisevät syöpään sairastumisia

Valtakunnallisia papa-seulontoja tehdään Suomessa 30–60-vuotiaille naisille viiden vuoden välein. Jos niissä käy heti alusta alkaen, hyvin todennäköisesti mahdollinen esiaste jossakin vaiheessa löydetään ja ehditään hoitaa ennen syövän kehittymistä.

Seulontojen loppuminen 60-vuotiaana selittää, miksi kohdunkaulan syövän toinen ikäpiikki tulee vasta 65 ikävuoden jälkeen.

– Osalla naisista papilloomavirusinfektio on tallella vielä kuusikymppisenäkin. Seulontojen loppuessa se pääsee kehittymään syöväksi.

Äitiysneuvolassa tehtyjen seeruminäytteiden perusteella tiedetään, että papilloomavirusinfektioiden määrä kaiken kaikkiaan on noin kaksin-kolminkertaistunut Suomessa sitten 1960-luvun.

Niemisen mielestä kohdunkaulan syövän seulonnat pitäisi nykytietojen perusteella aloittaa hieman nykyistä aikaisemmin, jo 25-vuotiaana.

– Heti perään pitää kuitenkin lisätä, että seulonta ei itse asiassa ole kovin tehokasta alle nelikymppisillä naisilla. Tilastoista nähdään, että alle nelikymppisillä suomalaisnaisilla on tällä hetkellä yhtä paljon kohdunkaulan syöpää kuin ennen seulontojakin. Mutta ilman seulontoja sitä olisi vielä paljon enemmän.

Tupakoinnin vaikutus häkellyttävän suuri

Nuorten naisten korkeaa sairastuvuutta kohdunkaulan syöpään eivät selitä yksin papilloomavirusinfektiot.  

– Nuorten naisten tupakointi on lisääntynyt, ja tupakoitsijan riski sairastua kohdunkaulan syöpään on kolminkertainen savuttomaan verrattuna. Se on häkellyttävän iso riskitekijä, Nieminen sanoo.

– Näen ihan päivittäisessä työssäni Naistenklinikalla esiastemuutoksia hoitaessani, että suurin osa kohdunkaulan syövän esiasteen saavista naisista tupakoi. Lisäksi melkein kaikki niistä, joiden esiaste ei parane yhdellä hoidolla vaan tulee uudelleen ja uudelleen, ovat tupakoitsijoita.

Sen sijaan ruokailutottumukset, laihuus tai lihavuus eivät vaikuta kohdunkaulan syövän riskiin.

– Monen muun syövän riskiin kyllä, mutta eivät juuri tähän syöpään, Nieminen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat