Onko sinulla ollut yli 10 seksikumppania? Tutkimus: Kolminkertainen riski vakavaan tulehdukseen

Naisilla, joilla on ollut yli 10 seksikumppania, on kolminkertainen riski sairastua sisäsynnytintulehdukseen verrattuna naisiin, joilla on ollut vain yksi seksikumppani.

Asiantuntijoilla on varoitus naisille, jotka ovat harrastaneet seksiä yli kymmenen eri miehen kanssa: he ovat vaarassa sairastua usein oireettomaan sisäsynnytintulehdukseen, jonka seurauksena voi olla hedelmättömyys.

Tuore tutkimus paljastaa, että riski sairastua on suurempi naisilla, joilla on ollut yli 10 miespuolista seksikumppania, verrattuna naisiin, joilla seksikumppaneita on ollut vain yksi. Tämä johtuu siitä, että sairaus on usein suoraa seurausta hoitamattomista bakteeri-infektioista, kuten suojaamattomassa seksissä tarttuvista sukupuolitaudeista, klamydiasta tai tippurista.

CDC:n tutkimuksessa paljastui myös, että naisilla, jotka olivat aloittaneet seksielämänsä 12-vuotiaina, oli 8-kertainen riski sisäsynnytintulehdukseen.

Tulehduksen oireita voivat olla kipu alavatsassa, kuume, kipu tai verenvuoto seksin aikana, kipu virtsatessa tai verenvuoto kuukautisten välillä. Toisaalta oireita ei välttämättä ole lainkaan.

– Se on yksi pelottavimmista asioista, sillä et välttämättä tiedä sen edes tapahtuvan, toteaa tutkimusta johtanut Kristen Kreisel.

Asiantuntijat suosittelevatkin ehkäiseviä keinoja, kuten säännöllisiä sukupuolitautitestejä sekä kondomin käyttöä.

Myös avioeron riski kasvaa

10 seksikumppania tuntuu olevan maaginen raja monessa muussakin asiassa. Utahin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan myös avioeron riski kasvaa tuolloin. Jos naisella on ollut vähintään 10 seksikumppania ennen avioon astumista, on avioeron riski suurempi kuin niillä naisilla, joilla seksikumppaneita on ollut vähemmän, kertoo Daily Mail.

Tutkimusta johtaneen Nicholas H Wolfingerin mukaan ilmiöstä on tullut totta vasta viime vuosina, ja se koskee 2000-luvulla avioituneita naisia.

***

2:18

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja