Minttu sairasti klamydiaa tietämättään – kamala seuraus koko loppuelämäksi: "Alitajunnassa huudan koko ajan itselleni, että olisi pitänyt tehdä toisin"

Tiesitkö tätä klamydiasta? Voi aiheuttaa vaurion, jota ei voi korjata 0:25
Tiesitkö tätä klamydiasta? Voi aiheuttaa vaurion, jota ei voi korjata

Minttu Kovanen, 25, sai vuonna 2017 yllättäen tietää klamydiatartunnastaan. Antibiooteilla hoitunut tauti toi kuitenkin ikävän jälkiseurauksen. – Lopulta päätin, että haluaisin olla varoittavana esimerkkinä muille, hän kertoo nyt.

Oli sellainen olo, että kropassa ei kaikki ole ihan kunnossa. Näin Minttu Kovanen, 25, kuvailee syksyn 2017 tapahtumia.

Hän oli vasta käynyt gynekologilla poistattamassa hormonikierukan, ja keho tuntui olevan sekaisin; kuukautiskierto oli epäsäännöllinen, virtsa haisi oudolta ja muutenkin tuntui, että jokin on vialla.

"Olin yllättynyt, järkyttynyt ja aivan kauhuissani"

Minttu soitti terveysasemalleen, missä ehdotettiin sukupuolitautitestiä. Minttu tiesi, että taudin mahdollisuus oli olemassa.

– Positiivinen klamydiatuloshan sieltä sitten tuli. Olin yllättynyt, järkyttynyt ja aivan kauhuissani, Minttu sanoo.

Klamydia on maailman yleisin sukupuolitauti. Se tarttuu seksissä, yhdynnässä ja lisäksi esimerkiksi suuseksissä. Klamydia on usein pitkään oireeton, mikä vaikeuttaa sen havaitsemista.

– Kaveri lohdutteli siinä, että tautihan on yleinen, hoidettavissa ja jotkut sairastavat sen montakin kertaa. Että käyt hakemassa lääkkeet ja se on sillä selvä. Ja tavallaanhan se olikin sillä selvä, tauti saatiin hoidettua pois ensimmäisellä hoidolla. En ajatellut, että siitä koituisi ongelmia tulevaisuudessa, Minttu kuvailee nyt.

Hän ilmoitti tapahtuneesta entisille seksikumppaneilleen. Moni kiitti tiedosta ja rohkeudesta kertoa. Sitten alkoi radiohiljaisuus.

– Ei kukaan ottanut jälkeenpäin yhteyttä, että "hei, minulla testi oli positiivinen". En siis koskaan saa tietää, keneltä se on tullut. Voin vain arvailla ja miettiä, eikä se asiaa korjaa tai poista, Minttu sanoo.

Myös pitkäaikaisia seurauksia

Lääkärin kanssa oli puhetta myös pitkäaikaisista seurauksista. Hoitamaton klamydia voi aiheuttaa munanjohdinvaurion, jota ei voi korjata.

– Lääkäri kertoi suoraan, että klamydia voi tehdä synnytyselimissä tuhoja, jos se on kehossa pitkään. Ja kun ei voida selvittää, miten kauan se on minulla ollut ja mistä se on tullut, jos en sitä itse saa toiselta osapuolelta selville, Minttu kuvailee.

Antibioottikuuri kuitenkin hoiti klamydian. Oireita ei enää ollut. Mintun elämä palasi tavanomaisiin uomiinsa.

"Takaraivossa oli ajatus, että jotakin voisi olla pielessä"

Loppuvuonna 2017 Minttu tapasi nykyisen kumppaninsa. Alusta asti oli selvää, että suhteessa oli "sitä jotakin", ja pari haluaisi tulevaisuudessa yhteisen lapsen.

– Sovimme, että lapsi saa tulla, kun on tullakseen, Minttu kuvailee.

Ensimmäisen vuoden aikana hän ei ehtinyt ajatella asiaa paljoakaan. Mintulla on ennestään kaksi lasta, joiden kanssa hän on pitkään ollut kotona. Vuonna 2018 Minttu kuitenkin lähti opiskelemaan lähihoitajaksi. Arki oli kiireistä, ja ihmetys siitä, ettei vauvaa kuulunutkaan, jäi taka-alalle.

– Ajattelin, että vuoden aikana on ollut hirveästi stressiä ja siksi ei ole tärpännyt. Kuitenkin takaraivossa oli ajatus, että jotakin voisi olla pielessä.

Lopulta Minttu marssi miehensä puheille.

– Sanoin suoraan, että epäilen, että minussa on jotakin vialla. Mies puolestaan oli ajatellut, että hänessä on joku vika, että minussa ei mitenkään voi olla vikaa, kun minulla on jo kaksi lasta, Minttu kuvaa.

– Sanoin, että eihän se sitä tarkoita, ettei mitään uusia ongelmia voisi tulla. Voihan synnytyksen jälkeenkin tulla tila, jota ei jälkitarkastuksessa huomatakaan.

Minttu miehineen päätti lähteä selvittämään asiaa.

– Miehessä ei ollut mitään vikaa, ja minussahan sitä ongelmaa sitten olikin, Minttu huokaa nyt.

Lääkärin tutkimuksissa löytyi yllätys

Keväällä 2019 Minttu sai lähetteen Oulun yliopistolliseen sairaalaan, missä hän pääsi jonotusajan jälkeen ultraäänitutkimuksiin. Niissä löytyi synnytyselimistä möykky, josta ei heti kyetty sanomaan, mikä on kyseessä.

– Munatorvien aukiolotutkimuksessa havaittiin, että vasemmalla puolella on ongelmaa ja munatorvi on täysin kiinni, Minttu kuvailee.

Leikkausaika sovittiin marraskuulle. Lääkärit ja Minttu olettivat, että oikea munatorvi on kunnossa.

Molemmat munatorvet jouduttiin poistamaan

Marraskuun 7. päivä. Minttu makasi leikkauspöydällä. Tutkimuksissa havaittu möykky paljastui märkäpesäkkeeksi, joka poistettiin.

Kehosta löytyi kuitenkin muutakin: rutiinileikkaus venyi kaksituntiseksi, kun lääkäri havaitsi, että Mintun molemmissa munatorvissa oli tukkeuma.

Herättyään Minttu sai kuulla sokkiuutisen: molemmat munatorvet oli jouduttu poistamaan.

– Kyllä totuus on jo iskostunut tajuntaan. Se iskostui sillä hetkellä, kun lääkäri muutama tunti leikkaukseni jälkeen kertoi, mikä on tilanteeni ja mitkä ovat tulevaisuuden lähtökohdat jatkon suhteen, jos haluan joskus vielä lapsia saada. Hirveältähän se tuntui, Minttu myöntää.

– Ensimmäiset päivät menivät itseä kasaillen, että näin nyt on päässyt käymään. Ja varsinkin se, kun tiesi, mistä kaikki johtuu.

Klamydia oli ehtinyt tehdä tuhojaan Mintun elimistössä. Hän kuvailee, että taudin aiheuttamaa "rihmastoa" ja eräänlaista "katetta" poistettiin leikkauksessa runsaasti.

– Lääkäri oli kiitollinen, että hakeuduin hoitoon nyt. Jos olisin vuosia odottanut kotona ja miettinyt, mikähän minua vaivaa ja miksen tule raskaaksi, tilanne olisi voinut olla huonompikin.

Vaihtoehtona koeputkihedelmöitys

Munasarjat ja kohtu säästyivät, mutta Minttu on silti periaatteessa lapsettomuuden tilassa.

– Koeputkihedelmöityksen eli IVF:n kautta minua voidaan tulevaisuudessa auttaa. Kuitenkin niin sanotulta luonnolliselta kannalta tilanteeni on lapseton, ja sitähän täytyy loppuelämä jotenkin yrittää käsitellä.

"Kyllä olen itse itseäni peilistä katsonut"

Saatuaan tiedon klamydian tekemistä tuhoista Minttu syytti itseään. Tavallaan hän syyttää edelleen.

– Alitajunnassa huudan koko ajan itselleni, että olisi pitänyt tehdä toisin, vaikka ei se enää mitään muuta eikä menneeseen pääse enää takaisin. Kyllähän se tuo häpeää, että on ollut vastuuton seksiin liittyvissä asioissa ja valinnoissa niillä hetkillä, kun olisi nimenomaan pitänyt olla vastuunkantaja, Minttu sanoo.

– Missään nimessä en osoita sormella ketään miestä, että hänen takiaan on tämä tilanne, vaan kyllä olen itse itseäni peilistä katsonut. Äitinä, kun ajattelee omia lapsiaan, niin heitä haluaisi valistaa, että he tekisivät fiksumpia valintoja. Klamydiasta puhutaan usein, että se on harmiton ja helposti hoidettavissa. Ei se välttämättä ole.

Kriisin hetkellä kumppani on ollut Mintun suurin tuki. Mies piti hänet pystyssä ja pinnalla.

– Joka päivä saan kuulla, miten vahva olen, miten rohkea ja reipas. Miten moni ei pystyisi tällaiseen. Kyllä varmasti olisin alamaissa, jos yksin pitäisi tällaista käydä läpi, Minttu myöntää.

Varoittavana esimerkkinä muille

Häpeästä huolimatta Minttu päätyi kertomaan tapahtuneesta avoimesti Facebookissa. Oikeastaan idea oli hänen miehensä: tämä ehdotti, että päivityksen avulla Minttu voisi käsitellä asiaa ja tehdä surutyötä.

– Ajattelin, että sehän olisi aika hullua. Kaikki näkisivät tekstini. Mies sanoi, että eihän siitä tarvitse tehdä julkista, sen voi kirjoittaa vain kavereille. Mutta ajattelin sitäkin, että kun minulla on kaverilistalla monenlaisia kavereita, saisinko hirveät lynkkaukset päälleni? Minttu kuvaa.

– Lopulta päätin, että haluaisin olla varoittavana esimerkkinä muille. Että muut miettisivät asiaa, ja jos jollakulla on sama tilanne, hän voisi vielä saada apua ja vertaistukea.

Minttu kirjoitti tekstinsä ja päätti vielä jakaa sen suosittuun Naistenhuone-Facebook-ryhmään.

– Sain pelkästään positiivista palautetta! Ihmiset, jotka eivät tienneet, että klamydia voi olla noin vaarallinen naiselle, lähestyivät minua ja kiittelivät, kun uskalsin olla näin rohkea ja kirjoittaa monien tuhansien edessä omalla nimellä ja kuvalla kokemastani, Minttu sanoo.

– Opiskelen lähihoitajaksi ja ajattelin jälkeenpäin, että ehkä minun tulevana terveydenhuollon ammattilaisena on syytäkin puhua tästä aiheesta.

Lapsihaave elää edelleen

Lapsihaave on yhä kirkkaana Mintun ja hänen miehensä mielissä. He elävät nyt hetken kerrallaan. Täyttä selvyyttä jatkosta ei vielä ole.

– Onhan miehellä nykyiset lapseni tuomassa iloa, ja joka päivä yritämme heitä yhdessä parhaamme mukaan kasvattaa. Haluaisimme yhteisen lapsen, mutta jos sitä ei ole tarkoitettu, niin yhdessä jatkamme kuitenkin elämää eteenpäin.

Muita hän haluaisi muistuttaa sukupuolitautitestien tekemisestä ajoissa. Klamydiatesti ei ole niin iso ja pelottava asia kuin miltä se ajatuksen tasolla voi tuntua.

– Se on aika helppo koe. Marssi vain terveyskeskukseen! Ei kukaan ulkopuolinen tiedä, miksi asioit siellä, Minttu sanoo.

Osittainen lähde: Terve.fi, Terveyskirjasto.fi

Lue myös:

    Uusimmat