Mihin katosi Therese Johaugin kohuhaastattelu? "En voi kertoa tästä enempää"

Therese Johaugin kohuhaastattelu on hävinnyt. Haastattelussa hän väitetysti myöntää haluavansa osallistua Trondheimin 2025 MM-kisojen 50 kilometrin kilpailuun. Johaug oli itse kieltänyt medioiden siteeraaman tiedon ja todennut, ettei mikään ole vielä varmaa.

Johaug teki paluun kilpaladuille Engadin Frauenlauf -kilpailussa, jossa hän otti ylivoimaisen voiton. Suuren huomion jo ennen kisaa keräsi kisajärjestäjän julkaisema Johaugin haastattelu. Useat mediat siteerasivat haastattelua, kuten norjalaislehti VG, jonka otsikossa sanottiin: "Johaugin paljastus MM-kisojen 50 kilometrin kisasta: "Toivon ja haluan olla siellä".

Puheenvuoro kohahdutti hiihtoväkeä eri maissa ja myös Johaug reagoi voimakkaasti uutisointiin aiheesta. Norjan hiihtolegenda latasi NRK:n haastattelussa vastapalloon.

– Makasin sängyssä ja totesin, että olenko päättänyt osallistuvani Trondheimin MM-kilpailuihin. Hitsi, olenko päättänyt niin? Kuka niin on päättänyt, minä en ole ainakaan. Kaikki on vielä täysin auki. Sen voin vahvistaa, että en ole vielä tehnyt päätöstä, Johaug sanoi.

Johaugin kommentit aiheuttivat ihmetystä, sillä miten kisajärjestäjä oli voinut julkaista haastattelun, jossa todettiin aivan päinvastaista. Ruotsalaislehti Expressen spekuloi, että olisiko voinut kyseessä olla kisajärjestäjän kanssa tapahtunut väärinkäsitys, VG:n tekemä käännösvirhe tai Johaugin perääntyminen puheistaan. Totuuden selvittäminen ei kuitenkaan ole enää mahdollista, sillä kisajärjestäjä on poistanut kaiken materiaalin Johaugin kanssa tehdystä haastattelusta.

Sveitsissä järjestetyn kilpailun kotisivuilta löytyy Johaugista kuvia, joista yhdessä todetaan, että Johaug haluaa tulla ensimmäiseksi naisten maailmanmestariksi 50 kilometrillä. Haastattelun lukeminen ei kuitenkaan onnistu, sillä kuvaa klikatessa siirtyy Instagramiin, jonka sivuilta tulee virheilmoitus, ettei sivua ole olemassa.

Mystisesti kadonnut video

YouTubessa on vastaavanlainen tilanne. Haastatteluvideon sijaan tulee esiin tieto, että video on yksityinen eli piilotettu. Johaugin managerin Jörn Ernstin mukaan hän ei ole vaatinut haastattelun poistoa.

– Emme ole pyytäneet heiltä sitä tai jos Therese on pyytänyt sitä henkilökohtaisesti. Minä en ainakaan ole pyytänyt. Ei ole tietenkään epäilystä, että häntä houkuttelisi hiihtää MM-kisoissa. Therese sanoi haastattelun jälkeen minulle, että haastattelija oli esittänyt hypoteettisen kysymyksen, "jos hän tekisi paluun". Sitten se tuli julki toisenlaisella kulmalla ja siitä tuli suurta Norjassa. Uskon, että järjestäjä on ottanut sen pois omasta aloitteestaan, Ernst sanoi Expressenille.

Ruotsalaislehti oli ollut haastattelun saamiseksi yhteydessä kisojen lehdistöpäällikköön Catherine Tgetgeliin, jonka antama vastaus ei kuitenkaan antanut valoa mysteerisen katoamisen ympärille.

– Meidän oli pakko ottaa pois sosiaalisista medioistamme, eikä meillä ole sitä enää jäljellä. Anteeksi! Tgetgelin vastaus kuului.

YouTuben mukaan video haastattelusta olisi kuitenkin vielä jäljellä, mutta vain piilotettuna. Tgetgel selitti poistamisen syyksi sponsoreita ja lopulta ei enää suostunut vastaamaan enää Expressenin kysymyksiin.

– En voi kertoa tästä enempää, Tgetgel viestitti.

Nelinkertaisen olympiavoittajan ja 14-kertaisen maailmanmestarin Johaugin paluusta on spekuloitu jo pitkään hänen lopetettuaan uransa vuoden 2022 talviolympialaisten jälkeen. VG:n jutun aiheesta kirjoittanut Camilla Vesteng kertoi, että heillä oli ollut uutisessaan haastatteluvideo, joka oli kuitenkin kadonnut tunti jutun julkaisemisen jälkeen. 

– Veikkaan, että Therese pyysi videon poistamista. En kuitenkaan tiedä. Hän sanoi haastattelussa englanniksi, että haluaa ja toivoo olla Trondheimissa. Hän ei ole koskaan aiemmin mennyt noin pitkälle puheissaan. Ongelma oli se, että haastattelu tehtiin englanniksi. Jos hän olisi puhunut norjaa, olisi hän varmasti ilmaissut itseään eri tavalla, Vesteng päätti.

Lue myös:

    Uusimmat