Jari Isometsä nostaa hattua Suomen yllätysnimelle – "Hän on aika rohkea lähtiessään tällaiseen"

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä kommentoi Ski Classics -hiihtäjän Kati Roivaksen lähtöä Holmenkollenin 50 kilometrin maailmancup-kisaan.

Hiihtoliitto julkaisi aiemmin tällä viikolla Norjaan suuntaavan maailmancup-joukkueensa. Nimilistalle oli päätynyt myös yksi yllätys, sillä Ski Classics -kisoissa tavallisesti hiihtävä Kati Roivas oli mukana joukkueessa.

29-vuotias Roivas tekee debyyttinsä maailmancup-tasolla.

Ski Classicsissa Roivas on esiintynyt tällä kaudella upeasti. Hän on voittanut kaksi kilpailua ja on naisten sarjassa tällä hetkellä toisena.

Isometsä ei kuitenkaan odota Roivakselta ihmeitä Holmenkollenin 50 kilometrin kisassa, mutta ei myöskään tyrmää Roivaksen valintaa joukkueeseen. 

– Hänellähän ei ole minkäänlaista näyttöä moniin vuosiin tavallisista hiihtokilpailuista, mutta pidän hänen valintaansa hyvänä ratkaisuna, koska hän on todella hienosti hiihtänyt Ski Classics -kisoja. Odotuksia hänen suhteensa ei kovin paljon ole, on kuitenkin niin täysin erilaista hiihtää perinteistä kovaan maastoon. Kun ajatellaan, että Ski Classics -kisoja hiihdetään tasatyönnöllä yleensä aika helppoihin maastoihin, Isometsä pohtii MTV Urheilulle.

Isometsä korostaa, että Ski Classics ja maailmancup ovat kaksi erilaista maailmaa, sillä kilpailut ja niissä käytetyt ladut ovat hyvin erilaisia.

– Se laji on täysin eri. Sitäkin taustaa kohti tämä on mielenkiintoinen nähdä. Holmenkollenin rata on niin raju, että siinä ei paljoa tasatyönnöstä hyödy, Isometsä jatkaa.

Isometsä muistuttaa myös Roivaksen kilpailukuormasta. Hän on hiihtänyt useita pitkän matkan kilpailuja lyhyen ajan sisällä ennen viikonlopun otatusta Holmenkollenilla.

– En halua laittaa minkäänlaisia paineita, koska ymmärrän, ettei hän ole varmasti valmistautunut tähän kilpailuun niin kuin perinteiseen kisaan yleisesti valmistaudutaan. Täytyy sanoa, että hän on aika rohkea lähtiessään tällaiseen, Isometsä komppaa.

– Esimerkiksi 90 kilometrin Vasaloppet kestää paljon pidempään, mutta maasto on todella helppo. Hapenottokyky ei ole kauhean tiukoilla, mutta pitää vain jaksaa neljä tuntia. Holmenkollenilla kun hiihdetään ylämäkiä, niin otetaan jalatkin mukaan, joten vaaditaan hapenottokykyä ja myös jalkojen hapenottokykyä. Kati Roivaksella ei ole tällaisista kilpailuista minkäänlaista kokemusta viime vuosilta, Isometsä sanoo.

Naisten 50 kilometrin yhteislähtökilpailu starttaa Holmenkollenilla lauantaina 11.30 Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat