Huimaa puhetta Kerttu Niskasesta – Isometsä odottaa kovaa temppua: "Se on ennuste, joka tulee tapahtumaan"

Kerttu Niskanen on Jari Isometsän ykkössuosikki juhlimaan Holmenkollenin perinnekisan voittoa lauantaina. Naiset hiihtävät viikonloppuna miesten tavoin 50 kilometriä perinteisellä yhteislähtökilpailussa.

Holmenkollenin maailmancupin 50 kilometrin kilpailu on noussut arvokisattomalla kaudella monelle kestävyyspuolen hiihtäjälle koko kauden päätavoitteeksi. Suomalaisesta näkökulmasta katsottuna himoittua voittoa lähdetään tavoittelemaan kutkuttavista lähtökohdista.

MTV Urheilun asiantuntijan Jari Isometsän papereissa Kerttu Niskanen on voittajasuosikki numero yksi lauantaina.

– Laski miten tahansa, Kerttu on suurin ennakkosuosikki voittamaan sen kilpailun, ihan kaikista hiihtäjistä. Annan hänelle selvästi pienimmän kertoimen, Isometsä täräyttää.

Viime viikonloppuna Lahdessa hiihdetty maailmancupin 20 kilometrin kilpailu antoi osviittaa siitä, että Suomella on erinomaiset mahdollisuudet pärjätä Holmenkollenilla. Kerttu Niskanen oli kolmas, kun taas Krista Pärmäkoski pokkasi komeasti voiton.

– Viisikymppiä on luonteeltaan hyvin erilainen kilpailu kuin 20 kilometriä, joten kuppi käännähtää toisin päin: Kertulla on lähtökohdallisesti isompi mahdollisuus voittoon, vaikka Krista voittikin Salpausselällä.

– Kristalla on pitkillä matkoilla sitä ongelmaa, että kramppeja tahtoo tulla kolmenkympin kisassakin. Energian imeytyminen kisan aikana on hänen kohdaltaan ratkaisevassa asemassa, mutta kunnoltaan hän on varmasti riittävällä tasolla taistelemaan voitosta.

Ennusmerkit puhuvat Niskasen puolesta 

Isometsä oli Lahdessa seuraamassa läheltä Kerttu Niskasen tekemistä. Siellä käydyt keskustelut hiihtäjän kanssa vahvistavat edellä todettua näkemystä.

– Kertulla ei ollut hyvä päivä Salpausselällä, ja silti hän hävisi vain yhdeksän sekuntia voittajalle ja ehti vielä kaatumaankin matkan varrella. 

– Kun katsoo maailmancupin kisat perinteisellä tammikuun jälkeen, niin Kerttu taitaa olla palkintopallilla melkein jokaisessa kilpailussa. Sinne mahtuu muutama voittokin väliin, niin kyllä sanoisin, että Kerttu on suurin voittajasuosikki, Isometsä linjaa.

Kerttu Niskasen sijoitukset Holmenkollenilla perinteisellä hiihtotavalla 

9.3.2014:             3. 
7.2.2016:             11. 
12.3.2017:          3. 
10.3.2019:          11.
5.3.2022:            4.

Listauksen vuosina naisten kilpailumatka oli 30 kilometriä.

Holmenkollenin raaka latuprofiili pitkine ja raskaine nousuineen suosii erinomaisella hapenottokyvyllä varustettua Niskasta muihin maailmancupin naisiin nähden.

Yhteislähtökisassa Niskasen on kuitenkin tehtävä isku jo hyvissä ajoin ennen loppua, sillä loppukiri on kaikkea muuta kuin hänen vahvuutensa.

– Väistämättä käy niin, että pitää työjuhdankin roolia ottaa jossain vaiheessa. Ensimmäiset kaksikymppiä voi vielä katsella, mutta sitten on kyllä viimeistään ruvettava tekemään töitä.

Eli odotat Niskasen tekevän kovan iskun viimeistään jossain vaiheessa kilpailun loppupuoliskolla?

– Ihan varmasti hän iskee. Se on ennuste, joka tulee tapahtumaan. Kertun pitää vain katsoa tarkkaan, missä kohtaa se pitää tehdä, koska sen iskun pitää myös tuottaa tulosta. Jos iskee, ja se ei tuota, se on itselle aika turmiollista. Kokemusta ja ikää on sen verran taustalla, että varmasti hän sen paikan tietää, Isometsä sanoo.

Lauantaiksi on luvattu yöpakkasia, pilvistä säätä ja noin kahden asteen plussakeliä. Se tarkoittaa sitä, että suksi luistaa, ja että välinepuoli tuskin näyttelee suurta roolia Holmenkollenin ratkaisuissa.

Naisten 50 kilometrin yhteislähtökilpailu starttaa Holmenkollenilla lauantaina 11.30 Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat