Miesten välinen ystävyys kunniaan – saa halailuhormonit jylläämään!

Miesten väliset läheiset ystävyyssuhteet, eli niin sanotut bromancet, voivat aiheuttaa hämmennystä. Tutkimus kertoo tarkempaa tietoa miesten välillä olevista kaverisuhteista.

Kalifornian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan miehillä, jotka viettävät aikaa toisten miesten läheisyydessä, esiintyy enemmän oksitosiinia, joka tunnetaan myös halailuhormonina. Tämä hormoni voi vähentää stressiä.

Tutkimustuloksia on saatu tutkimalla rottien käyttäytymistä. Urosrotat laitettiin samaan tilaan viikoksi, jonka jälkeen ne erotettiin toisistaan kolmeksi tunniksi pieneen tilaan. Kun rotat näkivät taas toisensa, ne olivat ystävällisempiä toisilleen.

Stanfordin yliopiston tutkija Elizabeth Kirbyn mukaan rotat jopa alkoivat koskettaa toisiaan enemmän eristyksen jälkeen. Rottien aivojen oksitosiinitasoa mitattuaan tutkijat huomasivat, että hormonitaso oli korkeampi. Kokeessa ei voitu testata samaa eri sukupuolta olevien rottien kanssa, sillä ne olisivat mitä luultavimmin ruvenneet parittelemaan.

Miesten ystävyys ei vaadi syvällisiä keskusteluja

Kirbyn mukaan sosiaalinen kanssakäyminen nostaa oksitosiinitasoa, joka suojaa henkilöä stressaantumiselta. Miehiä syytetään aika ajoin pinnallisista ystävyyssuhteista, mutta tutkimus osoittaa, että ”bromancen” ei tarvitse olla kovinkaan syvällinen terveyshyötyjen saavuttamiseksi. Pitkiä keskusteluja ei siis tarvitse käydä, vaan jo pelkkä kahvilla tai oluella käynti voi riittää.

Miesten ystävyyssuhteita kuvataan usein olalle taputtelu -suhteiksi, kun naiset taas toimivat kasvokkain. Aiheesta kirjan kirjoittanut Geoffrey Greif, joka on haastatellut 400 miestä ja 120 naista heidän ystävyyssuhteistaan, kertoi The Guardianille, että miehet haluavat tehdä enemmän asioita, kun naiset taas suosivat jutustelua.

– Miesten ei tarvitse ilmaista itseään yhtä paljon kuin naisten ystävyyssuhteessa, Greif kertoo.

Mitä on ystävyys lasten mielestä? Suomalaislapset kertovat videolla:

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja