Mies kuvasi dronella Turun kauppatorin avajaisjuhlintaa – sakot napsahti lupien puuttumisesta, mutta dronea oikeus ei vienyt

Mies kuvasi dronella Turun kauppatorin avajaisia viime syksynä. Mies sai oikeudelta sakot, sillä lain mukaan dronea ei ilman viranomaisten lupaa saa lennättää ihmisjoukkojen yläpuolella ja lisäksi kameralla varustettu laite olisi pitänyt rekisteröidä.

Dronen lennättäminen tapahtui 17. syyskuuta 2022 Turun kauppatorin yllä.

Torilla oli käynnissä yleisötapahtuma, johon oli syytteen mukaan kokoontunut satoja ihmisiä.

Mies tunnusti menettelyn, mutta kiisti toimineensa tahallisesti. Hän kertoi yrittäneensä rekisteröidä aiemman dronensa Trafin nettisivuilla puolta vuotta aiemmin, mutta Trafin mukaan laitetta ei tarvinnut rekisteröidä, eikä siihen tarvittu lupaa.

Mies kertoi, ettei tiennyt lainsäädännön muuttuneen tämän jälkeen. Nykyisellään henkilötietojen tallentamiseen kykenevällä anturilla eli kameralla varustetun dronen käyttäjän on rekisteröidyttävä viranomaiselle droneoperaattoriksi eli käyttäjäksi.

Mies myönsi tietävänsä, ettei dronea saa lennättää ihmisjoukkojen yläpuolella mutta sanoi määrittäneensä ihmisten lukumäärän väärin. 

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 56-vuotiaan miehen miehittämätöntä ilma-alustoimintaa koskevasta rikkomuksesta ja luvattomasta lentotoiminnasta 12 päiväsakkoon. Miehen tuloilla sakoista kertyy maksettavaa 204 euroa.

Syyttäjä vaati miehen dronea ja lennättämiseen käytettyä matkapuhelinta valtiolle rikoksentekovälineinä, mutta oikeus päätyi luovuttamaan ne miehelle takaisin. Oikeuden mukaan miehen toiminta oli törkeän huolimatonta, mutta hän ei selvästikään rikkonut säännöksiä tahallaan.

Lue myös:

    Uusimmat