Ainutlaatuinen tapaus: Dronella toimitettu sydäniskuri pelasti sydänkohtauksen saaneen ruotsalaismiehen

Ainutlaatuinen tapaus: Dronella toimitettu sydäniskuri pelasti sydänkohtauksen saaneen ruotsalaismiehen 1:05
Ruotsin droneprojektissa mukana oleva Everdrone-yritys demonstroi esittelyvideollaan, miten sydäniskuri toimitettaisiin dronella sitä tarvitsevan luo.

Töihin matkalla ollut ruotsalaislääkäri pelasti sydänkohtauksen saaneen dronen avulla.

Ruotsalaismedia kertoi tapauksesta joulukuun lopussa. Lääkäri Mustafa Ali oli matkalla iltavuoroon Trollhättanin Norra Älvsborgin sairaalaan joulukuun puolivälissä, kun risteyksessä huomasi erään talon pihalla naisen yrittävän virvoittaa maahan lyhistynyttä miestä. Paikalle mennyt Ali totesi miehellä olevan selkeät sydänkohtauksen oireet.

Hän komensi naisen soittamaan hätänumeroon aloittaen itse uhrin paineluelvytyksen.

Apu ilmateitse

Muutaman minuutin päästä hän kuuli yllätyksekseen ilmassa surisevan äänen, joka ei ollut helikopteri. Silloin hätäkeskuksesta kerrottiin, että paikalle oli lähetetty sydäniskuri eli defibrillaattori dronen kyydissä.

Dronen käyttö on osa paikallista tutkimusprojektia, jonka yksi taustavaikutin on vähentää sairaalan ulkopuolella tapahtuvien sydänkohtauskuolemien määrää. Dronen avulla sydäniskuri saadaan paikalle ambulanssia nopeammin, ja sydänkohtauksessa pelastuminen on kiinni minuuteista.

Ali alkoi käyttää laitetta potilaaseen ja hetken päästä myös ambulanssi saapui paikalle lumiseen puutarhaan. Lopulta potilaan sydän saatiin taas lyömään ja hänet toimitettiin sairaalaan.

Tiettävästi ensimmäinen tapaus laatuaan

Seitsenkymppinen, yllättäen kesken lumitöiden sydänkohtauksen saanut mies selvisi lopulta ja sai viettää joulun perheensä kanssa.

Kyseessä on ruotsalaismedian mukaan ensimmäinen kerta, kun dronella toimitetun sydäniskurin avulla on pelastettu jonkun henki.

Tapauksesta uutisoi muun muassa paikallinen lääkärilehti ja myöhemmin tapaus on herättänyt mielenkiintoa myös kansainvälisesti.

Lue myös:

    Uusimmat