Droneista apu ensihoitoon myös Suomessa? Lennokit pääsevät paikkoihin, joihin ambulanssilla tai helikopterilla ei ole asiaa

Drooneista odotetaan apua ensihoitoon 2:18
Suomenlinnassa testattiin droonia ensihoidon apuna. Drooni pystyy lentämään itsenäisesti yli 20 kilometrin päähän.

Droneista kaavaillaan apuvälinettä ensihoitajille.

Droneja käytetään jo ensihoidon apuna Ruotsissa, mutta Suomessa toimintapa on vielä testausvaiheessa. Ensiavun siirtyminen ilmatilaan vaatii ilmailulainsäädännön, kaupunki- ja liikennesuunnittelun uudistamista.

HUS Akuutin tutkimuskoordinaattori Tomi Mäkiahon mukaan dronejen käyttö on yleistynyt Euroopassa.

– Ruotsissa näitä operaatioita käytetään jo päivittäisessä toiminnassa menestyksekkäästi. Siellä on esimerkiksi 350 000 ihmistä defibrillaattorin eli sydäniskuritoiminnan piirissä, Mäkiaho sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Dronella voidaan viedä esimerkiksi kortisonia, adrenaliinipiikki tai ensiapulaukku paikkoihin, joihin ambulanssi tai helikopteri eivät pääse.

– Mahdollisuudet on monet, mutta keskeiset innovaatiot puuttuvat. Yksi (droneja hyödyntävä) mahdollisuus tulevaisuudessa voi olla verensiirto potilaan luona, Mäkiaho visioi.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on myös matkustajadrone, joka pystyisi kuljettamaan paikalle lääkärin. Ihmiskuljetusdronea aiotaan hyödyntää ensi kertaa maailmassa ensi kesän Pariisin olympialaisissa.

Kiireellisten ensiaputarvikkeiden kuljettamista lennokeilla eli droneilla testattiin tänään Suomenlinnassa. Katso video lavastetusta tapahtumasta yllä olevalta videolta.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat